Öğretmen haberleri ve gelişmelerden hemen haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!
Ülkemizde mesleki ve teknik eğitim niteliğinin artırılması, toplumda bu alanda farkındalık oluşturulması, öğrencilerin eğitimleri sürecinde edindikleri bilgiyi beceriye dönüştürebilen, ürün geliştirebilen, bilimsel düşünebilen, girişimci bireyler olarak yetiştirilmesi amacıyla her yıl farklı bir ilde düzenlenen Uluslararası MEB Robot Yarışması Sivas’ta başladı.
9-11 Mayıs tarihleri arasında Sivas Valiliği'nin ev sahipliğinde, Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) işbirliğinde düzenlenen 12. Uluslararası MEB Robot Yarışması’nın teması “Endüstri 4.0 Temalı Yenilenebilir Enerji Kaynaklar” sloganı ise 'Ahican Sivas Yollarında' olarak belirlendi.
Sivas Taha Akgül Spor Salonu'nda düzenlenen 12. Uluslararası MEBROBOT yarışmasına rekor sayıda robot ve katılımcı başvurdu. 10 farklı kategoride 3 binden fazla robot ve 4 binden fazla katılımcı sayısı ile 12 yılın başvuru rekoru kırıldı.
Yarışma; Hakkari'nin Şemdinli ilçesinde görev yapan ve Irak'ın kuzeyindeki Sare Batin bölgesinde PKK'lı teröristlerle çıkan çatışmada şehit olan Komando Uzman Çavuş Furkan Peker için Kuran-ı Kerim tilaveti ile başladı. Daha sonra yarışmaya katılan ekiplerin stantları gezildi.
Yarışmanın açılışında konuşan Valimiz Davut Gül, Sivas’ın en büyük organizasyonlardan birini gerçekleştirdiğini ifade ederek, robot yarışmasına katılan tüm ekiplerin ihtiyaçları çok iyi tespit ettiğini söyledi. En önemli ihtiyacın savunma sanayi ile ilgili olduğunu ifade eden Gül, “Bugün Sivas’ta bir şehidimiz var. Allah rahmet eylesin. Yarışma alanını gezdiğimizde gördük ki öğrencilerimiz bir millet olma bilinci ile şehitlerimizin olmaması için çözüm üretiyorlar. Bu aslında milli eğitimin vermiş olduğu eğitiminde bir göstergesi.” dedi.
Bütün velilerin fuarı gezmesi ve yarışmaları görmesi gerektiğini dile getiren Gül, mesleki eğitimin önemine vurgu yaptı.
Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz da dünyanın dört bir yanından çok sayıda öğrencinin bu etkinliğe katıldığını ifade ederek, kente gelen misafirlerin güzel anılarla ayrılacağını söyledi.
Uluslararası yarışmayla amaçlarının; ülkemizde mesleki ve teknik eğitimin niteliğinin artırılması olduğunu dile getiren Bakan Yılmaz, toplumsal farkındalık yaratmak ve teknik beceriyi ön plana çıkarmak amacıyla öğrencilerin bilimsel, girişimci ve hitabetçi bir birey olarak yetişmelerini istediklerini söyledi.
Endüstriyel teknolojinin önemine dikkat çeken Bakan Yılmaz, “Öğrencilerimizin yeteneklerini sergileyebilmeleri çok önemli. Hızla gelişen dünyada her geçen gün yeni teknolojilerle tanışıyoruz. Yarışmaya gösterilen ilgiden anlaşılıyor ki; gerek Türkiye’de gerekse dünyada gençlerimiz güzel bir gelecek hayal ediyor. Dün hayalini kurduğumuz teknoloji bugün hayatımızın birer parçası. Hayal etmeyi hiçbir zaman bırakmayacağız. Azimle gayretle çalışmaya devam edeceğiz. Dünümüz yarınımızdan daha iyi olacak. Hep beraber yeni bir Türkiye kuracağız” diye konuştu.
Türkiye’nin savunma sanayindeki başarısına dikkat çeken Bakan Yılmaz, “Ülke olarak birçok proje geliştirdik. Başarının önündeki engellerin kaldırılması gerekiyor. Bu dönemde herkese bir özgüven kazandırıldı. Ülkemizde insansız hava aracı, milli piyade tüfeği, kendi tasarımımız olan savaş gemisi gibi birçok proje hayata geçti. İşte bu elde ettiğimiz başarıların temeli nitelikli bir meslek edinilmesinden kaynaklanıyor” şeklinde konuştu.
Milli Eğitim Bakanlığı olarak iyi bir eğitimi ve herkes için de eğitimde fırsat eşitliğini ön planda tutuyoruz diyen Yılmaz, “Genç ve çalışkan bir nesile sahip olmak zorundayız Ben öğrencilerimizin başarılı olduklarına inanıyorum. Çünkü onlarda bu azmi ve gayreti görüyorum” dedi.
Konuşmaların ardından 12. Uluslararası MEB Robot Yarışması, temalı kategorisi kura çekilişi Bakanımız İsmet Yılmaz tarafından gerçekleştirildi.
http://www.sivas.gov.tr/12-uluslararasi-meb-robot-yarismasi…