Kariyer Basamakları Uygulaması 2022-KBS ile gündeme gelse de yeni bir uygulama değildir.
Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik dönemine kadar öğretmen öğretmendi ta ki Kariyer Basamakları Yönetmeliği hortlatılıncaya kadar...
KBS, 2005'te Hüseyin Çelik tarafından başlatılmıştır ve davam eden bir uygulamadır.
Bu uygulama, 2005'ten günümüze kadar öğretmenler arasında gelir adaletsizliği başlatarak mağduriyet yaratmıştır.
Bu zaman aralığında öğretmenler olarak Hüseyin Çelik, Nimet Çubukçu, Ömer Dinçer, Nabi Avcı, İsmet Yılmaz, Ziya Selçuk, Mahmut Özer ve Yusuf Tekin’in bakanlığına şahit olduk, çözüm istedik.
Tamı tamına sekiz bakan gördük ancak hiç birinde bu konuda beklediğimiz anlayışı göremedik.
Yeniden düzenlenen 2022-KBS Yönetmeliği bir müjde olarak duyurulsa da öğretmenlerin mağduriyeti ne yazık ki giderilmemiştir.
2022-Kariyer Basamakları Yönetmeliği’nde 10 yılını doldurmuş öğretmenlere Uzman Öğretmenlik başvuru hakkı tanınırken ( MEB’in 2005 KBS sonrası verdiği 17 yıllık aradan sonra) meslekte 20-25 yılını aşmış öğretmenlere de ancak Uzman Öğretmenlik başvuru hakkı tanındı.
Yönetmelikte kıdem yılı 20 ve daha fazla olan öğretmenlerimize Başöğretmenlik hakkı tanınmayarak 17 yıllık mağduriyet giderilmedi, devam ettirildi.
Bunun çözümü; 20 yılını tamamlamış tüm öğretmenlerin sınavsız başöğretmen kabul edilmesi ve Başöğretmenlik Tazminatından faydalandırılmasıdır.
Kariyer Basamakları Uygulamasının; Mağduriyet Uygulaması olmaktan kurtulması için!
Öğretmenlik Kariyer Basamakları Yönetmeliği’nde yer alan Uzman ve Başöğretmenlik sınav şartının kaldırılmasını, mesleki tecrübe dikkate alınıp, kıdem esasına dayalı kariyer tazminatlarının öğretmen maaşlarına yansıtılmasını ve kariyere bağlı özlük haklarının emeklilikte de korunmasını sağlayan düzenlemenin yapılmasını Milli Eğitim Bakanlığı'ndan talep ediyoruz.
Öğretmen öğretmendir, öğretmenler ünvan arayışında da değildir.
Öğretmenler çalışırken de emekliyken de hakkını istiyor!
Öğretmenin hakkını verin artık!
Kadriye Demirel
Eğitimci Yazar