VELİLERE NOT

Öğretmen haberleri ve gelişmelerden hemen haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

( 1. SINIF YOL HARİTAM 1)
VELİLERİME NOT:
Uzaktan eğitimde en büyük yardımcım sizsiniz. İletişim için WhatsApp ve Facebook grubu kuracağız, whatsap ta internetiniz olmadığında paylaşımlar kaybolabiliyor bu nedenle facebook grubumuz da olacak. Düzenli takip etmeniz çok önemli…
BUNLARI ZATEN BİLİYORSUNUZ AMA BİR DE BEN YAZAYIM
ÇOCUĞUNUZLA İLGİLİ YAPMANIZI İSTEDİKLERİM:
1- Çocuğunuza inanın. Her zaman iyi yönlerini görmeye çalışın. Başkasının yanında kötü özelliklerini anlatmayın. İyi taraflarını ön plana çıkarın. Baş başayken sevmediğiniz yönleriyle ilgili konuşabilirsiniz.
2- Çocuğunuzu tanımaya çalışın, neleri sever, neleri güzel yapar… Bilmem gereken farklı bir özelliği varsa bunu bana anlatın. Öğrenci solak mı? Kronik bir rahatsızlığı, sürekli kullandığı ilaç var mı?
3- Bana güvenin ben bu işin eğitimini aldım ve 20 yıldır öğretmenim, bundan önce pek çok kez 1. Sınıf okuttum, evet uzaktan eğitimle 1. Sınıfı ilk kez deneyimleyeceğiz fakat birlikte başaracağımıza inanıyorum. Normalde okulda 6 saat dersim vardı, şimdi 7 gün 24 saat emeğim, yüreğim yettiğince uğraşacağım. Her öğretmen farklıdır beni de hiç kimseyle kıyaslamayın. Bana güvenin, uyarı ve tavsiyelerimi dinleyin, ciddiye alın ona göre davranın, bu çocuğunuzun menfaatine olacaktır. Bugünden itibaren kocaman bir aile olacağız, aramızda fikir ayrılıkları veya ufak problemler olabilir bunları konuşarak kendi aramızda halletmeliyiz.
4- Çocuğunuzla sürekli konuşmanızı istiyorum. Her akşam o gün yaptığı her şeyi size anlatsın. Çocuğunuzun yanında okulla ilgili olumsuz şeyler konuşmayın.
5- Çocuğunuza okul açılırsa toplantılar dışında sınıfa veya okul bahçesine giremeyeceğinizi anlatın. Çantasını taşıma, sınıfta eşyalarının sorumluluğunu alma konusunda bilgilendirin. Tertipli düzenli bir çocuk olmasını sağlayın, eşyalarını her zaman toplasın.
6- Sınıfta yaptığımız hiçbir etkinlik bir yarışma değildir. Öğrencinin kendi emeğiyle özenle yapması yeterli.
7- Etkinlik ve projelerimizi yaparken sonuca değil sürece önem verelim. Öğrencimin yaptığı her şey çok değerlidir. Benim için önemli olan etkinliği yaparken neler öğrendiği.
8- Teknolojiyi oyun oynamak için kullanmasını istemiyorum. Cep telefonuna oyun indirmek yasak.
9- Whatsap ve facebook grubunda öğretmen veya velilerle tartışmayın. Gereksiz mesajlar yazmayın. Paylaşılan her şeye olumlu güzel bir şeyler yazın. Çocukları yüreklendirin. Hiç bir öğrencimin okumasına ya da yazdıklarına kötü yorum yazmanızı istemiyorum.ö
10- Evde yapacağı çalışmaları siz yapmayın, öğrencimin defterine öğrencimden başkası nokta bile koymasın. Ne kadar yavaş yaparsa yapsın sabırlı olun, yapabileceği çalışmalarda yalnız bırakın, yardıma ihtiyacı olduğu çalışmalarda öğretmeye yönelik yardım edin.z
11- Artık okula başladı ve büyüdü, evde sorumluluk verin. Ona ait işler belirleyin. Yapabileceği işleri ona yaptırın. Çiçek sulamak, toz almak, ev işlerine yardım etmek gibi…
12- Çocuğunuza karşı aşırı korumacı olmayın. Düşsün kalksın, zayıf ve kırılgan olmasın. Peşinde dolaşmayın.
13- Her akşam ona kitap okuyun.
14- Her çocuk farklıdır, asla başka çocuklarla, kardeşleriyle kıyaslamayın.
15- Çocuğunuza her zaman iyi örnek olun. Maske mesafe ve temizlik kurallarını öğretin siz de örnek olun. Okul açıldığında okulda tek başına bunları kontrol edebilecek şekilde yetiştirin.
16- Ahlaki değerler ve erdemler ailede öğrenilir: Hoşgörü, sevgi, saygı, cömertlik, affetmek, çalışkan olmak, dürüst olmak, güvenilir olmak, güler yüz, iş birliği, merak, yardımsever olmak, tutumlu olmak, sabırlı olmak… bunlar ailede öğrenilir okulda pekiştirilir. Çocuk ailenin aynasıdır.
17- EN EN EN ÖNEMLİSİ; Öğrencinizin uzaktan eğitimle ilgili yapacağım her etkinliğe katılması çok önemli. Kesinlikle hiçbir etkinliği kaçırmamalı. Verdiğim her görev harfiyen yerine getirilmeli.
OKUMA YAZMA İLE İLGİLİ İSTEKLERİM:
Ben derslerimi aşağıdaki gibi işleyeceğim sizin de bana bunları bilerek destek olmanızı istiyorum… Farklı davranırsak çocuğun kafası karışır.
1.Çizgisiz büyük boy bir defter istiyorum. Bu deftere öğrendiğimiz kelimelerin resmini yapıştıracağız ya da çizeceksiniz. Öğrendiğimiz kelimelerin resmini bolca kullanacağız, eski kitaplardan resim bulabilirsiniz ya da siz veya çocuğunuz çizebilir. Bu defteri her gün öğrendiklerimizi tekrar etmek için kullanacağız. Bu nedenle resimler kaybolmamalı. Ben kendi defterimi Facebook sayfamızda paylaşacağım oradan da izletip konuşturabilirsiniz. Tekrar ederken öğrendiğimiz kelimeleri cümle içinde kullanmasını sağlayabilirsiniz. Çocukların bol bol konuşmasını sağlayacağız. Özellikle öğrendiğimiz kelimeleri cümle içinde kullanacağız ve çocuğunuz söylediği cümleyi yazacak. Yani ben ya da siz şunu yaz demeyeceğiz çocuğunuz kendi söylediklerini yazacak. Dikte yaptırmayacağım.
2. Her gün öğrendiğimiz harfleri ve kelimeleri tekrar ettireceğiz. Bunun için resimli defteri kullanacaksınız.
3. Şişe kapağı toplamanızı istiyorum. Evde harflerin küçük ve büyüklerini bu kapakların üzerine yazarak bir poşette saklamanızı istiyorum. Arada bu kapakları yan yana getirerek kelimeler yazmasını, yeni kelimeler bulmasını isteyeceğim. Ayrıca okumanın temelini de bu materyal ile sağlayacağız.
4. Okuma yaparken kesinlikle parmak kullanmayacağız. Kelimeyi harfleri göstermeyeceğiz bir kısmının üzerini kapatmayacağız. ASLA RENKLİ HECELER KULLANMAYACAĞIZ. Bizim okuduğumuz gibi çocuğun göz ile okumasını sağlayacağız.
5. Facebook grubundan okuma metinleri göndereceğim, bu metinleri örnek okumadaki gibi cümle cümle okumasını isteyeceğim.
6. Facebook grubumuzda görselleri olan kelimeler paylaşacağım, öğrencimiz bu kelimeleri okuyabiliyorsa benim için yeterli, hiçbir şeyi çocuğa ezberletmek için uğraşmayın lütfen.
7. Her Cuma yemek veya etkinlik günümüz olacak; Cuma günü öğrendiğimiz harfle ilgili ya bir yemek ya da bir etkinlik belirleyeceğiz ve bunu birlikte yapacaksınız. K harfinde kek, M harfinde mercimekli köfte gibi  okul açıldığında bunları biz sınıfta yiyeceğiz. Bazen de ben size hikaye göndereceğim ve bunu evde drama etmesini anlatmasını isteyeceğim.
8. Çocuğunuz cümle yazarken cümlenin sonunu boş bırakmamalı. Cümle bittiğinde nokta ya da soru işareti koymazsa ‘’neyi unuttun’’ diye sormanızı istiyorum.
9. Matematik dersi için materyale ihtiyacımız olacak. Matematik dersimiz varsa mutlaka bunlar hazır olmalı. Şeker, çikolata, balık kraker, taş, yaprak gibi elle tutabileceği şeylere materyal diyeceğim. Rakamları, toplamayı, çıkarmayı bunlarla öğreneceğiz. Herhangi birinden 20 tane olması yeterli.
10. Hayat bilgisi dersimiz, hayatla ilgili konuşma dersimizdir diyebiliriz. Canlı derste her çocuğu konuşturamayabilirim vakit yetmezse size vereceğim soruları çocuğunuza sorarak verdiği cevapları videoya çekerek grubumuzda paylaşabilirseniz mutlu olurum.
11. Her gün boyama, spor gibi çeşitli etkinlikler belirleyeceğim, çocuğun bunları yaparak videosunu gruba göndermesini isteyeceğim. Her çocuğun bir projede aktif olarak çalışmasını istiyorum. Her çocuk boyamayı, makasla kesmeyi, yapıştırabilmeyi, estetik bakışı deneyerek öğrenmeli.
12. Yazdıkları yazıyı hızlı hızlı yazıp bitirmelerini istemiyorum. En güzel şekilde yavaş yavaş yazmasını istiyorum. Eğer yazdığı yazıyı beğenmiyorsa beğeninceye kadar yazmasını istiyorum. Bir kelimeyi 3 defada güzel yazabiliyorsa benim için yeterli. Fakat 5 defa yazdığı halde beğenmiyorsa 6. Kez yazmayı denemesini istiyorum. Her çocuğun el kasları aynı şekilde gelişmez. El kasları geliştikçe daha az deneyerek güzel yazmayı başaracaktır.
13. Her akşam saat 21.00 de onlara kitap okumayı düşünüyorum. 15 dakika kitap okuyacağım bir canlı ders yapacağım ardından uyumasını istiyorum. O saatten önce dişlerini fırçalayıp pijamalarını giyip hazırlansın. Her gün birkaç öğrencim o gün neler yaptığını anlatacak. Ben sormadan önce o gün neler yaptığını düşünsün.
14. Güzel yazabilmek için el kasları önemli, her gün el kaslarını geliştirecek etkinlikler paylaşacağım bunları oyun oynar gibi yaptırırsanız yazısı güzelleşecektir.
15. Harflerin yazılış yönü çok önemli. Harfin nereden başlayıp nerede bittiğini mutlaka ve mutlaka doğru öğrenmeli… Harf videolarını siz de izlemelisiniz. Sonuç değil süreç önemli. Harfi yazması değil, nasıl yazdığı önemli.
17. Öğrenmediğimiz harfleri ASLA çocuğunuza önceden izletmeyin öğretmeyin söyletmeyin. Her şeyin zamanı var.
18. Her gün ritmik sayma yapacağız. Birer birer, onar onar, beşer beşer, ikişer ikişer saymayı öğrenmesini istiyorum.
19. Evde kurallarınız olsun, az kural olsun ama kurallara mutlaka uysun. Herkes çocuğu için 5 kural belirleyip benimle paylaşsın. Bu kuralları çocuğunuzla birlikte belirlemenizi istiyorum. Her gün bir öğrencimi arayıp anlattıklarını dinleyeceğim. Kırıldığı, üzüldüğü, sevindiği, sevdiği, sevmediği şeylerle ilgili konuşmasını isteyeceğim. Kimlere teşekkür ettiğini, kimlerden özür dilediğini soracağım. Bu arada her öğrencimin doğum gününü kutlamak istiyorum, sınıf arkadaşları ile doğum günlerini paylaşalım.
20. Çocuğuma eğitimle ilgili bir şey almak istiyorum ne alayım diye sorarsanız. Yazıcı almanızı isterdim.
21. Çocuğunuzu ASLA başka çocuklarla kıyaslamayın. Her çocuk güzel okuyamayabilir, güzel yazamayabilir, her çocuğun içinde farklı bir cevher vardır, amacımız çocuğunuzun içindeki cevheri bulup ortaya çıkarmak ve bu cevheri parlatmak… Bu sınıftan doktor da çıkacak, bilgisayar mühendisi de çıkacak, ünlü bir ressam veya yazar da çıkacak, belki de şu anda hiç bilmediğimiz bir mesleği yapanlar da çıkacak, öğrencimin ASLA hevesini kırmayın…
22. Ben size bir telefon kadar uzağım. Kontörünüz yoksa çaldırıp kapatın ben sizi ararım. Sabah 9 dan önce akşam 9 dan sonra aramazsanız sevinirim.
24. Harflerimiz ve etkinliklerimiz hep aynı sırayla olacak, çocuğunuz bir sonraki harfi ve etkinliği yapmak isteyebilir. Fakat kuralımız gayet açık ve net…ÖNDEN GİTMEK YASAK… Her harfin okunuşu ve yazılışının bir yöntemi var bu işi bana bırakın. Yanlış öğrenen çocuğa doğruyu öğretmek çok zor.
25. Her harfin bir şarkısı olacak bu şarkıları öğrenmesini ve evde söylemesini istiyorum. Hatta kendi şarkısını yazmasını istiyorum. Her harfin boyaması, maskesi, etkinliği olacak bunların hiçbirinden mahrum olmasını istemiyorum. Herkes hepsini yapacak. Gerekli malzemeleri ben önceden bildireceğim.
26. Acelemiz yok, çocukların çoğunluğu bir harfi öğrenmeden diğerine geçmeyeceğiz.
27. Kesinlikle çocuğunuza be ce de diyerek harfin adını söylemeyin. Çünkü biz harflere be ce de demeyeceğiz. C için; Civcivin harfi, P için papatyanın harfi, M için maymunun harfi diyebilirsiniz. Her çocuk isminin ilk harfi olan harfin sahibi olacak. Kendi harfini öğrendiğimizde yapılacak olan etkinliklerde ona daha çok sorumluluk düşecek. Harfleri siz öğretmeyin ki bir heyecanı olsun.
28. Her çocuk okumayı öğrenecek diye bir zorunluluk yok. Eğer çocuğunuz buna hazır değilse bir sonraki yıl da öğrenebilir. Önemli olan çocuğun hevesini kırmamak, bu nedenle çocuğa hiçbir şekilde şiddet uygulamayın… Yapamıyor diye kızmayın, bağırmayın, azarlamayın, hakaret etmeyin…
29. Öğrenciniz harfi yapamayabilir. O henüz minicik. Elleri küçücük. Sinirlenmeyin. Okuyan çocuk eninde sonunda yazacaktır.
30. Defterlerin çiçek gibi olmasını istiyorum. Defterlerinin kenarlarını dilediği gibi süsleyebilir ama kenarları kıvrılmış yırtılmış olamaz. Defterlerden asla sayfa koparılmayacak.
31. Asla kelimeleri heceletmeyin, kelimeyi bütün olarak söyletin. Hiçbir harfi uzatmayın. Ööööööööö değil ö… Zzzzzzzz değil z...
HAAAAAAAAATİİİİİİİİİİİCEEEEEEEEE diye bir kelime yoktur. Hatice ye Hatice denecek. Her kelimenin anlamını bilecek, bir kelimenin anlamını bilmek o kelimeyi okumaktan daha önemli.
32. Harflerle ilgili metinler ve kitapçıklar paylaşacağım. Bu kitaplar en güzel şekilde okunacak.
33. Benden habersiz kitap veya set almayın, başkalarından kalan setler filan kullanmayın.

Alıntı: Özden Acar 

Anahtar Kelimeler:
VELİLERE NOT

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol

YKS KİTAPLARI Nazilli Haber