Uzaktan Eğitimi Daha Başarılı Bir Hale Getirmek İçin Öneriler

Öğretmen haberleri ve gelişmelerden hemen haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Sınıfta yirmi yıla yakın, bana atılanlarla başa çıkmak için yeterli uzmanlığı geliştirdiğim anlamına geliyor. Soruları planlayabilir, dersleri yeniden doldurabilir, aksamalarla başa çıkabilir ve en az bir düşünce ile uzatma faaliyetlerini hızlı bir şekilde başlatabilirim. Yaptığım şeylerin çoğu, daha önce onlarca kez yaparak otomatik hale geldi. 

Problem ise; bu zamana kadar hiç uzaktan eğitim yapmadım ve ancak öğrenme eğrim hızlı bir yükselişte.

Uzaktan Eğitimin Zorlukları

Uzaktan eğitime dair ilk umudum elimden geldiğince sınıf ortamında olanları taklit edebileceğimdi, sınıf ortamındaki performanslarına göre çocukların çalışmalarını tamamlayacaklarını ve aynı performansla sorulara cevap vermelerini umuyordum. Tabii ki ummakla kaldım, evdeki hesap çarşıya uymadı.

Artık bambaşka bir  pedagojiye ihtiyacımız olduğu aşikar. Bazı çocuklar ödevlerini zamanında tamamlayamadı çünkü ödevlerini tamamlamak için diğer aile üyesinin bilgisayar başından kalkmasını bekledi. Öğrenciler bu ve benzeri durumlar ile karşılaşırken, ben de bilgisayar arızası veya bağlanamayan wi-fi ile savaştım.

Değişen Pedagoji

İşe haftanın veya günün başında başlamak, sonrasında çocukların ödevlerini bitirebilmesi için geri bildirime zaman ayırmak önemliydi ve bu rutin böyle devam ediyordu.

Sınıf ortamının gücünü o an anladım işte. Çünkü çocukların jest ve mimikleri ile verdikleri sinyallerin benim için ne kadar önemli olduğunu gördüm.

Sınıftayken kimin iyi gittiğini, kimin problem yaşadığını görmek istediğim zaman gözlerimi dört açıyordum. Çocuklar çalışıyorken sınıfı karış karış dolaşır, yanlış noktaları tespit ederdim.  Ne zaman hızlanmalıyım veya ne zaman yavaşlamalıyım kolayca karar verirdim. En iyisinden en kötüsüne hiçbir uzaktan eğitim platformu bunu sağlayamaz, bunlar olmadan da öğretim hayal olur.

Araştırma-Temelli Uygulama

Education Endowment Foundation’ın çalışmasına göre, canlı derslerdeki öğretimin asenkron bir şekilde hazır materyallerle yapılan derslerden daha fazla yararı yok. Çalışmaya göre, önemli olan ise materyallerin kalitesi.

Bu çalışma kesinlikle benim deneyimlerimi yansıtıyor. Birkaç haftadan sonra anlatım şeklini iyileştirerek ve sunumlara, ders yönergelerine video klipler ekleyerek öğretim sürecini geliştirdikten sonra çocukların daha iyi performans sergilediklerini gördüm. 

EEF aynı zamanda uzaktan eğitimde akran etkileşiminin önemine işaret ediyor. Bu tartışmalar sanal öğrenme platformlarındaki forum ile başarılabilir, Firefly ve Google docs gibi platformlar bu tartışmalar için oldukça elverişli. Bu sayede çocukların fikirlerini paylaşmasına ve tartışmalarına olanak sağlanır. Canlı dersler ile karşılaştırıldığında daha  erişilebilir bir yöntem çünkü çocuklar tartışmaya ne zaman isterse ulaşabilirler.

EEF’nin ifade ettiği gibi öğretmenler çocukların çalışmalarını izlemeli, belli stratejileri paylaşmalıdır. Kendi tecrübelerim de  gösteriyor ki  bir dizi stratejiyi acil durumlarda kullanmaları için paylaşmalıyım.

Engelleri Kaldırmak

Temel olarak, kendime hangi olası engellerin öğrenme sürecinde ortaya çıkacağını ve bunları ortadan kaldırmak için nasıl bir yol izleyeceğime dair sorular sormam gerekiyor, bu sayede öğrencilerin çalışmalarını tamamlamalarını sağlayabilirim.

Son birkaç ay sınıfın büyüsünün yerini hiçbir şeyin alamayacağını gösterdi. Bir uzman ile bir grup öğrenmeye hazır insanı bir odaya koymakta gerçekten mükemmel olan bir şey var.

Aynı zamanda bu büyünün taklitlerinden sakınmanın gerektiğini  öğrendim. Bunun yerine uzaktan eğitimin zayıflıklarının üstesinden gelecek ve her şartta öğrenenin keyif almasını sağlayacak yeni bir pedagojiye ihtiyacımız var.

Sizinle benim işime yarayan 5 fikri paylaşmak isterim.

Canlı derslerin hazır materyallerden daha iyi olduğu yanılsamasına düşmeyin. Çocukların canlı derslere erişim durumlarını göz önünde bulundurun.
Girdinin niteliğine odaklanın. Uzaktan eğitim birçoğu için devam ederken, onlara yeni fikirleri tanıtmamız gerekecek. Videolar, diyagramlar, iyi bir anlatımla sizin tarafınızdan hazırlanmış kayıtlar hazırlayın.
Diyalog kurmaları için fırsat verin. Çocukların bir anlayış geliştirmelerinin tek yolu, farklı sorular sormak ve bu soruların cevaplarını bulmalarını sağlamaktır. Tartışmaları sürdürmek için forumları ve dokümanları kullanışlı hale getirin.
Destek ve geri bildirim verin. Çocukların çalışmalarını yaparken karşılaşabilecekleri olası engelleri düşünün ve neyi anlayamadıklarını sorun, karanlıkta kalan kısımları aydınlatın. Bireysel olsun veya tüm sınıfa olsun çalışmalara bakın ve geri bildirim verin.
Çalışmalarını gözlemleyin ve her zaman çalışmalarına dair sorular sorun. Hangi çalışmanın ilerlediğini, neyin mükemmel olduğu ve devamında ne yapıldığını kontrol edin. Sürekli yardım veya desteğe ihtiyaçları olup olmadıklarını sorun. Hiç değilse zor zamanlarda iyi mücadele ettiklerinden emin olmak için iyi bir fırsat yakaladınız demektir.
Kaynak: https://www.tes.com/news/5-things-i-had-learn-be-better-remote-teacher

Çeviri: Batur Kılıç

İngilizce Öğretmeni, Eğitim Programları ve Öğretimi Yüksek Lisans Öğrencisi

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol

Threads beğeni satın al

backlink Spor haberleri fen bilimleri vozol 10000 Likit

Bosna Hersekde Üniversite Okumak