TEMCİT PİLAVI ROTASYON

Öğretmen haberleri ve gelişmelerden hemen haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

(1)...22 Temmuz 2014 "MEB Müsteşarı Yusuf Tekin, “Bu konuda daha önce sendikalar ve diğer paydaşlarımızla yaptığımız ortak çalışmalar doğrultusunda il içinde ve 10 ya da 12 yıl için planlanması düşünülmektedir” dedi ardından Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, “2012 yılında Antalya’da yapılan bir çalışmada sendikaların da katılımıyla ve onayıyla bu konuda bir prensip kararı alınmış. Yalnız sendikalar tarafından bu rotasyona tabi olacak öğretmenlerin hizmet sürelerinin 12 ile 14 yıl üzeri olması önerilmiş. Bizim yaptığımız çalışmada da 8 ile 10 yıl arasında olursa nasıl bir hareketlilik olur, ona bakıyoruz” açıklamalarıyla öğretmenlere rotasyon gündemde...

(2)....2 Nisan 2015, Bakan Nabi Avcı "Yaptığımız düzenlemeye göre, bu yıl 12 yılla başlıyoruz. 12 yıl ve fazla bir yerde görev yapmış olan öğretmenler, il içinde rotasyona tabii olacaklar. Ondan sonraki yıl 11´e indiriyoruz, ondan sonraki yıl 10´a, ondan sonraki yıl 9´a, en son 8 yıla. Dolayısıyla 4 sene sonra bir öğretmen 8 yıldan fazla bir okulda görev yapamaz kuralını yerleştirmiş olacağız. Böylece öğretmenler arasında bir sirkülasyonu, okulları da rahatlatacak bir sirkülasyonu gerçekleştirmiş olmayı umuyoruz." öğretmenlere rotasyon gündemde...

(3)....8 Ağustos 2015 Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, 2015 yılı itibariyle çalıştığı kurumda 15 yılı dolduran öğretmenlere uygulanacak olan rotasyonun yapılmayacağını açıkladı...

Ve yıl 2024, 2014'lerin MEB Müsteşarı günümüz Milli Eğitim Bakanı Sayın Yusuf Tekin ile eğitim camiasının gündemi yine rotasyon...

Üstelik daha yakın zamanda öğretmenlere mecburi hizmet affı çıkarılmışken, şimdi öğretmenlere rotasyon uygulamasının gündeme getirilmesi büyük bir çelişki değil midir?

Eğitim camiası olarak gönül isterdi ki, öğretmenlerin öncelikle ekonomik sorunları çözülsün, öğretmene yönelik şiddetlerin son bulacağı önlemler alınsın.

Öğretmenlik Meslek Kanunu, öğretmenlik mesleğini tüm yönleri ile ele alacak, öğretmenin tüm sorunlarına çözüm üretecek ve öğretmenlik mesleğini değerli kılacak şekilde yeniden düzenlensin.

Ya da rotasyon taraftarı öğretmenlerimizin, rotasyon istemesinin sebepleri konuşulsun…

Öğretmenlerimiz hangi okullarda görev yapmak için rotasyon taraftarı oluyorlar?

Öğretmenleri rotasyona iten “KENAR OKUL”, “POPÜLER OKUL” kavramları irdelensin…

Bu sınıflamadan kaynaklı olarak, velilerin okul seçme, öğretmen seçme, adres taşıma kaosu mercek altına alınsın.

Ve görev yaptığı okula göre ayrıştırılan Kenar Okul Öğretmeni, Popüler Okul öğretmeni kavramları masaya yatırılsın.

Öğretmenlerimizin rotasyonu, kenar okullardan kaçış yolu olarak gördüğü gerçeği MEB tarafından görülsün.

Kenar Okul olarak adlandırılan okullarımızın dezavantajlı çocuklarımızdan, Popüler Okul olarak adlandırılan okullarımızın ise sosyo ekonomik durumu yüksek çocuklarımızdan oluşmasının eğitimde fırsat eşitsizliğini derinleştirdiği kabul edilsin ve çözüm yolları geliştirilsin.

MEB, bu derinleşmenin önüne geçmek adına, tüm okulların fiziki şartlarını eşitleyerek ve adrese dayalı okulda öğrenim görme uygulamasını kağıt üzeri uygulama olmaktan kurtarıp, gerçekten hayata geçirerek "Popüler Okul" ve “Kenar Okul” anlayışını da yıkabilir diye düşünüyorum.

Böylece kenar okul öğretmeni ve popüler okul öğretmeni ayrımı da ortadan kalkabilir.

Şartları eşitlenmiş okullar sayesinde öğretmenlerimiz de rotasyon uygulamasıyla kenar okuldan, popüler okula geçme derdinden kurtulabilir...

Ya da öğretmenlerin emekli maaşlarında gerçek artışlar yapılarak, emekliliği gelmiş öğretmenlerimize emekli olma imkanı sunulup, yer değiştirmek isteyenlere yer açılabilir.

Herkesin malumu ki 2023 Temmuz maaş zammında emekliliğe yansımayan 8000 TL seyyanen artış ve yine emekliliğe yansımayan Uzman- Başöğretmen Tazminatlarının yarattığı maaş farkı emeklilikte de caydırıcı sebep olmaktadır.

MEB, bu detaylar üzerinde çalışmak yerine Rotasyon Uygulaması üzerinde çalışma yapar ve hayata geçirirse yeni sorunlarında kaynağı olacaktır.

Rotasyon uygulaması nedeniyle öğretmenlerimiz, günümüzdeki mevcut konut krizi, bir öğretmen maaşına ulaşan yüksek kira tutarı, taşınma masrafları ve günlük ulaşım giderleri karşısında daha da çaresiz kalacaktır. Ve artan sorunları karşısında öğretmenlerin iş verimi de düşecektir.

Bu endişeler kulakardı edilmemesi gereken endişelerdir diye düşünüyorum.

Öte yandan öğretmenlerimizin merkezi okullarda çalışma arzusu ile rotasyona sıcak baktıklarını ancak kurmuş oldukları düzenin bozulacağı kaygısı ve ekonomik yetersizlikler yüzünden de rotasyona soğuk baktıkları da ortada.

2023-2024 İsteğe Bağlı İl İçi ve İller Arası Atama Takviminde değişiklik yapılarak, atama takvimi emeklilik işlemlerinin önüne alındı.

Böylece emeklilerden boşalacak kadrolardan yararlanma imkanının önü kesilmiş oldu.

Ve öğretmenlerin il içi ve iller arası yer değiştirmesi neredeyse imkansızlaştı.

Eğer öğretmenlerin yer değiştirmesi konusunda kolaylaştırıcı bir çalışma yapılmak isteniyorsa; Rotasyon yerine, İl İçi ve İl Dışı Yer Değiştirme Takvimi emeklilerden sonraya alınarak ve İl İçi Sıra Tayini Uygulamasına geçilerek çözüm üretilebilir.

Sonuç olarak MEB’in, rotasyon uygulamasını enine boyuna masaya yatırmadan, paydaşları olan öğretmenleri ve öğretmen sendikaları ile istişare yapmadan hayata geçirmesi, eğitimin ve eğitim camiasının sorunlarına sorun katabilir.

Eğitim camiası olarak MEB’ten beklentimiz, MEB’in her zaman çözüm kaynağı olmasıdır.

Ve yeni çıkarılacak Öğretmenlik Meslek Kanunu'nun, öğretmenlik mesleğinin imajını iyileştirecek, öğretmenlerin sosyal ve ekonomik haklarını gözetecek bir kanun olarak tarihe geçmesidir.

Kadriye DEMİREL

Eğitimci Yazar

Anahtar Kelimeler:
TEMCİT PİLAVI ROTASYON

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol

Threads beğeni satın al

backlink Spor haberleri fen bilimleri vozol 10000 Likit

Bosna Hersekde Üniversite Okumak