Sinirli Çocuklar Nasıl Sakinleştirilir ?

Öğretmen haberleri ve gelişmelerden hemen haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!


Çocuğunuzun öfkeli patlamaları varsa ve özellikle çocuğunuzun öfkesi ilişkilerini ve yaşam kalitesini etkiliyorsa , duygularıyla sağlıklı bir şekilde başa çıkabilmeleri için ihtiyaç duydukları becerileri öğretmek önemlidir . Bir akıl sağlığı uzmanının rehberliği de çok yardımcı olabilir.

Çocuğunuza Duyguları Öğretin
Çocuklar, duygularını anlamadıklarında veya onları sözle ifade edemediklerinde daha çok tepki gösterirler. "Ben deliyim!" Diyemeyen bir çocuk kırbaçlayarak kızdıklarını göstermeye çalışabilir. Veya üzgün olduğunu algılayamayan veya açıklayamayan bir çocuk, dikkatinizi çekmek için yaramazlık yapabilir.

Çocuğunuzun duyguları tanımlamayı ve etiketlemeyi öğrenmesine yardımcı olmak için "deli", "üzgün", "mutlu" ve "korkmuş" gibi temel duygu sözcüklerini öğreterek başlayın. "Şu anda gerçekten kızgın hissediyor gibisin" diyerek çocuğunuzun duygularını etiketleyin. Zamanla kendi duygularını etiketlemeyi öğrenecekler. 

Çocuğunuz duygularını ve onları nasıl tanımlayacağını daha iyi anladıkça, onlara hayal kırıklığına uğramış, hayal kırıklığına uğramış, endişeli ve yalnızlık gibi daha sofistike duygu sözcükleri öğretin .

 Çocuklara Duyguları Nasıl Öğretebilirim?
Öfke Termometresi Yaratın

Öfke termometreleri, çocukların öfkelerinin arttığına dair belirtileri fark etmelerine yardımcı olan araçlardır. Bir kağıt parçasına büyük bir termometre çizin. En alttan 0 ile başlayın ve 10'a kadar olan sayıları termometrenin üst kısmına denk gelecek şekilde doldurun.


Bir öfke termometresinde sıfır, "hiç öfke yok" anlamına gelir. 5, "orta düzeyde öfke" anlamına gelir ve 10, "şimdiye kadarki en öfke" anlamına gelir.

Çocuğunuzun kendini üzgün veya kızgın hissetmediği bir zamanda, termometredeki her numarada vücudunda neler olduğunu konuşun. Çocuğunuz, 0 seviyesindeyken gülümsediğini söyleyebilir, ancak 5. seviyeye ulaştığında yüzünün kızgın olduğunu söyleyebilir. 2 yaşındayken yüzünün ısındığını hissedebilir ve ayaktayken elleriyle yumruk atabilir. 7. 10 yaşına geldiklerinde, kendilerini kızgın bir canavar gibi hissedebilirler.


Termometreyi kullanmak, çocukların öfkeyi ne zaman gerçekleştiğini anlamaya yardımcı olur. Sonunda, öfke sıcaklıkları yükselmeye başladığında ara vermenin soğumasına yardımcı olabileceği bağlantısını kurabilirler.

Sakinleştirme Planı Geliştirin
Çocuklara kızmaya başladıklarında ne yapacaklarını öğretin. Örneğin, hüsrana uğradıklarında blok atmak yerine, odalarına veya belirlenmiş bir "sakinleştirici köşeye" gidebilirler.


Kendilerini daha iyi hissedene kadar renklendirmeye, kitap okumaya veya başka bir sakinleştirici faaliyette bulunmaya teşvik edin. Hatta bir sakinleştirme kiti bile oluşturabilirsiniz. Bu, çocuğunuzun en sevdiği boyama kitaplarını ve bazı boya kalemlerini, okumak için eğlenceli bir kitabı, çıkartmaları, en sevdiği bir oyuncağı veya güzel kokan losyonu içerebilir. 

Üzgün ​​olduklarında, "Gidin sakinleşme setinizi alın" diyebilirsiniz. Bu, çocuğunuzu kendini sakinleştirme sorumluluğunu almaya teşvik eder.

Öfke Yönetimi Tekniklerini Öğretin
Kızgın hisseden bir çocuğa yardım etmenin en iyi yollarından biri, onlara belirli öfke yönetimi tekniklerini öğretmektir . Örneğin derin nefes almak çocuğunuzun üzüldüğünde zihnini ve bedenini sakinleştirebilir. Hızlı bir yürüyüşe çıkmak, 10'a kadar saymak veya yararlı bir cümleyi tekrarlamak da işe yarayabilir. 

Dürtü kontrol becerileri  ve öz disiplin gibi diğer becerileri de öğretin . Bazı çocukların üzüldüklerinde bu becerileri geliştirmelerine yardımcı olmak için makul miktarda koçluğa ihtiyaçları vardır. 

Öfke Nöbetlerine Teslim Olmaktan Kaçının
Bazen çocuklar, öfkeli patlamaların ihtiyaçlarını karşılamanın etkili bir yolu olduğunu keşfederler. Bir çocuk öfke nöbeti geçirirse  ve ebeveynleri onu sessiz tutacak bir oyuncak verirse, öfke nöbetlerinin etkili olduğunu öğreneceklerdir.

Bir erimeyi önlemek için çocuğunuza teslim olmayın. Kısa vadede bu daha kolay olsa da, uzun vadede pes etmek yalnızca davranış problemlerini ve saldırganlığı daha da kötüleştirecektir. Bunun yerine, çocuğunuzla bağlantı kurmaya çalışın, böylece ihtiyaçlarının karşılanacağından daha emin hissederler.

Sonuçlarla Birlikte Takip Edin
Çocuğunuzun saldırganlığın veya saygısız davranışın kabul edilemez olduğunu öğrenmesine yardımcı olmak için tutarlı bir disiplin gereklidir. Çocuğunuz kuralları ihlal ederse, her seferinde bir sonuca uyun.

Zaman aşımı veya ayrıcalıkların elden alınması etkili disiplin stratejileri olabilir. Çocuğunuz kızdığında bir şeyi kırarsa, onarmaya yardım etmesini veya onarım için para toplamak için ev işlerini yapmasını sağlayın.

Şiddet İçeren Medyadan Kaçının
Çocuğunuz saldırgan davranışlar sergiliyorsa, onu şiddet içerikli TV şovlarına veya video oyunlarına maruz bırakmak sorunu daha da kötüleştirebilir. Bunları kitaplara, oyunlara maruz bırakmaya odaklanın ve sağlıklı çatışma çözme becerilerini model aldığını gösterin.

Verywell'den Bir Söz
Çocuklar öfkeli hissetmekten veya öfkeli patlamalar yaşamaktan hoşlanmazlar. Çoğu zaman, hayal kırıklığına ve kendi büyük duygularını yönetememeye tepki gösterirler. Çocuğunuzun öfke ve diğer olumsuz duygulara uygun şekilde tepki vermeyi öğrenmesine yardımcı olmak, evde ve okuldaki yaşamları üzerinde olumlu bir etkiye sahip olacaktır. Zorlanıyorsanız, çocuğunuzun çocuk doktorundan veya okul danışmanından yardım isteyin.

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol

Threads beğeni satın al

backlink Spor haberleri fen bilimleri vozol 10000 Likit

Bosna Hersekde Üniversite Okumak