OKUMAYA YENİ BAŞLAYACAK ÖĞRENCİLERİN VELİLERİNE TAVSİYELER

Öğretmen haberleri ve gelişmelerden hemen haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

1- En klasik yol çocuğunuzun size yüksek sesle kitabını okumasıdır. Okuduktan sonra hikayenin resmini yapmasını isteyebilir ve o resmi evinizde görünür bir yere asarak yapmış olduğu esere verdiğiniz değeri gösterebilirsiniz.
2- Kitabı okumadan önce resimlerine bakarak hikayenin ne anlatıyor olabileceğini tahmin etmesini isteyebilirsiniz.
3- Hikayenin başlığını okunduğunda, başlık hakkında konuşup buradan yola çıkarak bu kitabın nelerden bahsediyor olabileceğini konuşabilirsiniz.
4- Hikayeyi okuduktan sonra, bu kitabı yazan sen olsaydın hikayeyi başka nasıl bitirebilirdin diye sorarak okuduğu hikayeye yeni bir son oluşturmasını isteyebilirsiniz.
5- Hikayedeki kahramanlar hakkında konuşup, bu kahramanların en beğendiği ya da beğenmediği özelliklerini nedenleri ile sorabilir, kahramana yeni vasıflar eklemek istese “Bunlar neler olurdu acaba?” diye sorabilirsiniz.
6- Okuyacağı hikaye kitabını siz daha önce okuyarak sayfada geçen bölüme ya da hikayenin geneline bağlı kalarak sorular yazabilir, böylece kitabı bir yaşayan kitap haline getirebilirsiniz.
7- Story-board çalışması yapabilirsiniz. A3 ya da A4 kağıdı, hikayenizin kalınlığına göre eş karelere bölerek numaralandırırsınız (Kağıdı enine tutup her 5 sayfa için 1 kare olarak düşünürsek, 30 sayfa için 6 kareye bölün ve +1 kare ekleyin). Siz ilk 5 sayfayı okuyup 1. kareye bu 5 sayfada geçen olaylardan anladığı resmini yapmasını isteyin. Sonra diğer 5 sayfayı okuyup 2. kareye bu bölümden anladığının resmini çizmesini isteyin. Son sayfaya kadar bu çalışmayı yapıp, en sondaki +1 kareye de sen bu kitabı yazsaydın nasıl tamamlardın diyerek resimlemesini sağlayabilirsiniz.  Daha sonra ise o hikayeyi okuduğunuz an yanında olmayan birisinden resimlere bakarak hikayeyi yeniden anlatmasını isteyebilirsiniz.
8- Okumaya başlamadan önceki dönemlerde bol resimli hikaye kitabını sayfa sayfa ayırıp karışık olarak yerleştirerek, resimleri inceleyip ondan bir hikaye oluşturmasını isteyebilirsiniz. Kavramlar, renkler, sayılar gibi konuları öğretmek isterseniz aynı çalışmayı iki kitap alarak, ilk kitabı sayfa sayfa ayırıp karışık olarak dağıtarak yaptırabilirsiniz. Siz elinizdeki kitaptan okudukça çocuğunuzun karıştırdığını sayfalar arasından okuduğunuzu bulmasını isteyebilirsiniz.
9- Resimli hikaye kitabını sayfalara ayırıp (8. çalışmadaki gibi) içerisine başka bir hikaye kitabından sayfalar ekleyerek de üretkenliğini destekleyebilirsiniz.
10- Okuma yazma bilmese bile düzeyine uygun en az 2, en fazla 4 sayfa A4 kağıdı iç içe koyup katlayıp zımbalayarak kitap şekli verebilir. Sadece resim yaparak size anlatabileceği hikaye kitapları yazmaya teşvik edebilirsiniz.

Alıntı

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol

Threads beğeni satın al

backlink Spor haberleri fen bilimleri vozol 10000 Likit

Bosna Hersekde Üniversite Okumak