Okuma Hızınızı Geliştirecek Teknikler

Öğretmen haberleri ve gelişmelerden hemen haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Yavaş, metodik yöntem kelimelerin ve cümle yapısının temelleri ile boğuşan gençler için işe yarayabilirken, kısa sürede çok fazla bilgiyi işlemesi gereken yetişkinler tamamen farklı bir okuma yöntemine ihtiyaç duyar.

Daha hızlı okumayı öğrenmek, bir yetişkin olarak gelişmek için en iyi becerilerden biridir ve gelen kutunuzu incelerken, araştırırken ve sıralarken size zaman kazandırır. Daha hızlı okuma konusunda bazı harika ipuçları için okumaya devam edin.


1. Nasıl Taranacağını Öğrenin
Daha hızlı okumayı öğrenmek istiyorsanız geliştirmeniz gereken en önemli beceri taramaktır. Pek çok yetişkin, sezgiye aykırı olduğu için taramayı zor buluyor. Sonuçta, bize okumamız öğretildiğinde, bir cümledeki her kelimeye dikkat etmemiz öğretildi. 

Bununla birlikte, bunların çoğu gereksizdir, çünkü araştırmalar yetişkin zihinlerimizin bilgi boşluklarını doldurma konusunda inanılmaz bir yeteneğe sahip olduğunu göstermektedir. [1]

Örneğin, aşağıdaki metin parçasına bakın ve yalnızca vurgulanan kelimelere odaklanın:

“ Bu deneyimden sonra o karar o yapsın asla tarih erkekler dan Akdeniz kökenden olursa olsun, nasıl harika onlar baktı ya da aksan geliyordu . Bu sadece değmez acı .”

Yalnızca vurgulanan kelimelere odaklandığınızda, kendinizi her kelimeyi işleme çabasından kurtarabilir ve beyninizin eksik bilgileri doldurmasına izin verebilirsiniz.

2. Her Paragrafın Yalnızca İlk ve Son Cümlesini Okuyun
Amerika'nın 1 numaralı hızlı okuma uzmanı Abby Marks Beale'e göre, bilgiyi iletmek için yazan kişiler genellikle oldukça denenmiş ve doğru bir formülü takip ediyor. Yani, her paragrafa paragrafı tanıtan ve o paragrafın nereye gittiğine dair bir fikir veren bir konu cümlesiyle başlamaktır.

Bilim ve akademik dergiler gibi yayınlardaki paragraflar çok fazla bilgi içerebileceğinden, konuya zaten aşina iseniz hepsini okumak için zamanınızı boşa harcarsınız.

Bir dahaki sefere göz korkutucu bir metinle karşı karşıya kaldığınızda, her paragrafın ilk ve son cümlesini okumayı deneyin, çünkü muhtemelen çok fazla şey kaçırmayacaksınız. 

3. Kafanızdaki Sesi Kapatın
İlkokulda okumayı öğrenirken edindiğimiz bir başka alışkanlık da, genellikle yüksek sesle okumaktan sözcüklerin sesini duyurmaktır. Yetişkinler olarak bile, çoğumuz bu alışkanlığı bir dereceye kadar sürdürüyoruz, çünkü yıllar geçtikçe, kelimeleri zihnimizde konuşmaya o kadar alışmış durumdayız.

Bununla ilgili sorun, gereksiz zaman almasıdır çünkü bir kelimeyi söyleyebileceğimizden daha hızlı anlayabiliriz.

Sesi ortadan kaldırmanın bir yolu kelime bloklarını okumaktır (1. noktada bahsedildiği gibi), çünkü kelime gruplarını seslendirmek tek kelimelere göre çok daha zordur.

Bu sesi basitçe ortadan kaldırmak, daha hızlı okuma yeteneğinizi büyük ölçüde artırabilir. Bununla birlikte, bu teknik, iyi yazılmış bir metinden aldığınız keyfi azaltma eğilimindedir, bu nedenle onu en sevdiğiniz polisiye roman yazarı veya şair için tekrar açabilirsiniz.

4. İşaretçi Kullanın
Çoğu zaman okuduğumuzda gerileme eğilimindeyiz ya da aynı materyali tekrar okuyup okuyoruz. Bu genellikle yetersiz konsantrasyondan kaynaklanır ve okuduğunuz şeyin akışını kaybetmenize neden olur. Bu, özellikle yeniden okuduğunuz bilgi gerçekten gerekli olmadığında zaman kaybıdır.

Bir kalemi işaretçi olarak kullanarak ve gözlerinizi onunla birlikte hareket ettirerek gerilemeyi azaltabilirsiniz. Gözlerinizi işaretçiyi takip edecek şekilde eğitin; bu, geri atlamaktan kaçınmanıza yardımcı olacaktır.

5. Daha geniş bakın
Mind Tools'daki uzmanlara göre, verimsiz okuyucular, her satırda çalışarak her kelimeye odaklanma eğilimindedir. [2] Bu verimsizdir çünkü gözünüz aslında bir bakışta yaklaşık 1.5 inçlik bir alanı kaplayabilir ve bu da bir seferde beş kelime içerir.

Bakışlarınızı genişletmek ve kelime gruplarını almak için çevresel görüşünüzü de devreye sokabilirsiniz. Bunu, okurken yüz kaslarınızı gevşeterek ve gözlerinizin yumuşamasına izin vererek başarabilirsiniz.

6. Okumadan Önce Kendinize Metin Hakkında Sorular Sorun
Bu teknik, öğretmenler tarafından okuduğunu anlamayı geliştirmek için kullanılır, ancak aynı zamanda daha hızlı okumanıza yardımcı olmak için de iyi bir yoldur.

Metinden hangi yararlı bilgilerin alınabileceği konusunda bir fikriniz varsa, kendinize bir dizi soru hazırlayın ve ardından yanıtları bulmak için hızlıca okuyun. Bu kesinlikle gereksiz bilgilere bakmak için harcadığınız zamandan tasarruf etmenizi sağlayacaktır.

7. Okurken Çoklu Görev Yapmayın
En kötü okuma alışkanlıklarından biri, televizyon seyrederken kitap okumak, radyo dinlemek ve hatta zihinsel müdahalenin sizi okuduğunuz şeyden uzaklaştırmasına izin vermektir. Çoklu görev yapabileceğinizi düşünüyorsanız, tekrar düşünün .

Daha hızlı okumak istiyorsanız, dikkat dağıtıcı unsurları bir kenara atmanız ve yalnızca göreve odaklanmanız GEREKİR. Sessiz bir alan bulun, bildirimlerinizi kapatın ve rahat bir sandalyeye yerleşin. 

8. Hızlı Okuma Uygulamalarını Deneyin
Birçok hızlı okuma tekniği manuel olarak yapılabilir. Bununla birlikte, her zaman eski alışkanlıklara geri dönme isteği vardır.

Daha hızlı okumayı öğrenmek konusunda ciddiyseniz, bir vurgulama işaretleyicisinin yardımıyla bir okuma listesi boyunca gözlerinizi yönlendiren Outread gibi uygulamalara göz atmak isteyebilirsiniz .

Ayrıca , okuma hızını ve anlamayı geliştirmek için tasarlanmış ücretsiz bir hızlı okuma eğitimi kursu olan Spreeder gibi yazılımları da deneyebilirsiniz . İşaretleme gibi yöntemler kullanır, ancak bunu elektronik olarak yapar ve okuma hızınızı artırmanın harika bir yoludur.

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol

Threads beğeni satın al

backlink Spor haberleri fen bilimleri vozol 10000 Likit

Bosna Hersekde Üniversite Okumak