Öğretmen haberleri ve gelişmelerden hemen haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!
İlk gün çocukları velileriyle sınıfa almak doğru değildir. Ancak annesinden ayrılmak istemeyen, kaygılı çocuk için kapıya yakın bir yere az bir süreliğine alabilirsiniz , bu sırada anneleri yanında olmayan çocukları da tek başlarına sınıfta oldukları için övüp sırayla alkışlatabilirsiniz . Emin olun çok iyi geliyor, örneğin; Ahmet söyle bakalım annen şuan nerede? “Bahçede, kapının önünde veya evdeyse” cevabı alıp “haydi çocuklar Ahmet’i alkışlayalım ona kocaman bir aferin”deyip övgüde bulunabilirsiniz.
Okula alışma sürecinde evinden ilk kez uzaklaşmış olmak, annesinden ayrılmak, ilk defa gördüğü yaşıtlarıyla bir araya gelmiş olmak çocuklarda kaygıya neden olabilir. Bazı çocuklar bu süreçte ağlayabilirler. Burada sabırlı ve tutarlı bir şekilde çocuğa bu tecrübeyi yaşatmak gerekiyor. Bu tecrübe çocuğun, okula geldiğinde güvende olduğunu, iyi vakit geçirdiğini, okulda ona zarar verecek kimse olmadığını, söz verdiği saatte annesinin onu almaya geldiğini bilmesidir. Okula alışma süresi 1 hafta sürebileceği gibi 1 ay da sürebilir.
Okulda ağlayan çocuğa nasıl davranılmalı?
Şunu farkedeceksiniz, annesinden ayrılmayan çocuk da alkışlanmak için yavaş yavaş annesinin yanından ayrılacaktır. Sınıftan kaçma davranışı potansiyelini görebildiğiniz çocuklara ayrı bir ilgi ve alaka göstermeyin çünkü diğer çocuklar da bunu isteyecektir,velileri mutlaka dışarıda bırakın ki böyle bir durumda annesinin veya babasının ikna etmesini isteyebilirsiniz. Bırakın anne ve baba çocuğunu ikna edebilsin.
Çocukları ilk gün için biraz şımartabilirsiniz,Örneğin minik şeker veya çikolata ile karşılayabilirsiniz bu sorun olmaz,çünkü diğer günler çocuklar sınıftaki aktiviteleri görünce aklına şeker istemek gelmeyecektir. Çok önemli bir konu da şu, kesinlikle hiçbir çocuğu zorla sınıfta tutmamalısınız. Alışmasını sağlamak için mutlaka velilerden yardım alın. Sizi ilk defa gördükleri için konuşarak ikna etme çalışması pek faydalı olmayabilir daha çok bu işi velilere bırakın ve ağlayan çocukları sınıfın dışında ikna etmesini isteyin çünkü ağlayan çocuğu gören diğer çocuk da ağlamaya başlayabilir.
Anaokuluna gitmek istemeyen çocuğa nasıl davranılmalı?
Kreşte Ağlayan Çocuğa nasıl davranılmalı?
Çok kez rastlamışsınızdır, ağlayıp sınıfın kapısını tekmeleyen sonra da alışınca sınıftan çıkmak istemeyen çocukları. Eğer şiddetli bir ağlaması yok ise annesiyle konuşup kendi kendine susmasını bekleyebilirsiniz, bazı anneler bunu istiyor bir şey olmaz öğretmenim kendi kendine ağlar sonra susar diyor , kimininde içi sızlıyor alıp çocuğunu götürüyor, ama ortamınızı şartlarınızı siz bilecek ve ona göre davranacaksınız, ikna çalışmalarınız işe yaramıyorsa çocuğa biraz zaman tanıyın.
Sakin ve sabırlı olmalısınız. Alışması en zor çocuk bile bir haftanın sonunda alışmış olacaktır.