Öğrencilerle Oynayabileceğiniz Örnek Oyun Formatı

Öğretmen haberleri ve gelişmelerden hemen haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Ben Burcu size ‘balık’ getirdim. Ben Burcu size ‘buzdolabı’ getirdim. Ben Burcu size ‘badem’ getirdim…
Ben Kaan size ‘kalem’ getirdim. Ben Kaan size ‘keçiboynuzu’ getirdim. Ben Kaan size ‘kardan adam’ getirdim…
Oyunu oynarken okuma yazmayı öğrenmiş (6–7 yaştan itibaren) çocuklardan, isminin ilk harfiyle paralel olan sözcüğü bulmaları istenir. 4–6 yaş arası çocuklar için ise sesle yönlendirme yapmak gereklidir. Eğer gereken sözcük bulunamıyorsa, serbest çağrışımdan yararlanarak çocuğun istediği sözcüğü söylemesi teşvik edilir. Çalışmanın oyunculuk kullanılarak zevkli ve eğlenceli bir tanışma oyununa dönüştürülmesi mümkündür. Örneğin, çocuğun topluluktan sıyrılması, bir sandalyenin veya sıranın üzerine çıkması, kalıp cümleyi söylerken selam vermesi vb.
Not 1: Kalıp cümle söylendikten sonra, çocuğun isminin ilk sesi ile başlayan sözcüğü canlandırması istenebilir. Örneğin, “Ben Kaan size beyaz bir kuş getirdim” diyen bir çocuk, kuş imitasyonunu yapabilir.
Not 2: Kalıp cümleyi söyleyen çocuğun, kendisi olarak değil de bir başka tiplemeye bürünerek kendisini ifade etmesi istenebilir. Örneğin, yaşlı bir adam olarak, Ben Necati Bey size ‘nar suyu’ getirdim. Soğuktan üşümüş biri olarak Benim adım Ceren, size ‘ceviz’ getirdim.
Öğretmen topu kime atarsa o kişi kendi ismini söyler. İsim söyleme oyunu yüksek sesle yapılmalıdır. Öğretmen topu, oyunun ilerleyen aşamalarında çocuklara devreder. Top atma işlemi ilgi çekici şekillerde yapılmalıdır ki oyun zevkli hale gelsin. Örneğin birden fazla top aynı anda atılarak veya topların atılma hızı değiştirilerek, grup uyumunun zorunlu hale geldiği bir oyun formu oluşur.
Öğretmen öğrencilerden daire şeklinde yerleşmelerini ister. Sırası gelen çocuk, kendinden bir önceki kişinin adını söyler. Amaç kendi ismini değil, başkalarının ismini söylemektir. İsim söyleme oyunu yüksek sesle yapılmalıdır. Oyunun ilerleyen aşamalarında, çocuklar birbirinin ismini öğrenmeye başlayınca öğretmen oyuna farklı özellikler katabilir. Örneğin, önce sağdan sola bir isim söyleme zinciri, daha sonra soldan sağa, daha sonra da çocukları tek sıra haline getirerek isim hafıza oyunu yöntemini kullanabilir.
Örneğin,
1.kişi: Aslı
2.kişi: Aslı, Buket
3.kişi: Aslı, Buket, Alican
4.kişi: Aslı, Buket, Alican, Pınar…

Özellikle grubun sonunda yer alan öğrencilerin, çok sayıda ismi bir anda ve sırasıyla söylemeye çalışması egzersizi zevkli kılan bir unsurdur. Ancak, 4–7 yaş arası çocuklarda ve 10 kişiden kalabalık gruplarda uygulanması zor bir çalışma olduğunu belirtmekte de yarar vardır. Grubu ikiye bölmek oyunu kolaylaştırıcı bir etkendir.
Not: Takma isim kullanılırsa ya da “hayali kahraman” ismi kullanılırsa çalışma oldukça eğlenceli bir hale gelmektedir.
Bu çalışmada bir rulo tuvalet kâğıdı veya atık kâğıt malzemeler kullanılır. Öğrenci rulodan kaç parça kâğıt kopardıysa, kopardığı parça sayısı kadar kendisiyle ilgili bir özellik söyler. Eğitmenin oyunu başlatırken model olması oldukça önemlidir. Bir kişinin de not tutması gereklidir. Rehberlik birimiyle koordineli çalışılmalıdır.
Örneğin, “Ben Doğa, kedileri çok seviyorum, başkalarının odamı dağıtmasından rahatsız oluyorum, en çok sevdiğim oyuncak Barbie, en çok sevdiğim çizgi film Spider Man, en çok sevdiğim renk yeşil, en sevdiğim meyve portakal…”
Oyuna röportaj yapan muhabir tiplemesi sokulursa, etkinliğin oyunumsu ve eğlenceli yönü daha da güçlenebilir. Çocukların kendisini olabildiğince rahat ifade etmesi sağlanmalıdır. Aynı çalışmayı farklı bir karaktere bürünme oyunu ve o karakterin kendisini anlatması oyununa dönüştürmek de mümkündür.
Not: Bu egzersiz rehberlik ve psikolojik danışmanlık bölümüyle ortak yapılan bir çalışma biçimidir. Atık malzeme veya bir yumak ip kullanılırsa, çevreci bir perspektif açısından daha yararlı olur
İsmi Bir Jest, Nida Kullanarak ya da Bir Ritm İçinde Söyleme Oyunu
Topluluktaki herkes sırayla öne çıkar bir tartım ve ritm içinde kendi ismini söyler. Örneğin, Aslıhan diyen çocuk ‘As-lı-han’ sözcüğünü heceleme yöntemini kullanarak söyler ve bazı heceleri daha hızlı söyler. Ya da ‘Aslıhan’ derken, iki elini de bacağına vurur. Amaç bireyin kendini ifade eden bir jesti, tartımı ya da ritmi bulmasıdır. Bir sonraki kişi ise öncekini taklit ederek adını söyler, sonra kendi özgün söyleme biçimini kullanarak adını söyler. Zincirleme olarak oyun devam eder.

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol

YKS KİTAPLARI Nazilli Haber