Öğretmen haberleri ve gelişmelerden hemen haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!
Okuma becerilerini geliştirmek
Sınıf içinde ve dışında kapsamlı bir şekilde okumak, öğrencilerin okuma becerilerini geliştirmeye yardımcı olur. Bir ders planı hazırlarken, öğretmenlerin, öğrencilerin farklı yaşlarda ve yeterlilik seviyelerinde çeşitli beceriler istediklerini düşünmeleri gerekir. Öğretmenler, öğrencileri okumaya motive etmelerine yardımcı olacağından, mümkün olduğunca öğrenenle ilgili bağlamları kullanmalıdır. Öğrencilerinizden bazıları okumanın sıkıcı olduğundan ve onlara verdiğiniz metinleri okumak istemediklerinden şikayet ettiler - ne yapmalısınız? Öğrencilerin sınıf dışında okumaktan zevk aldıkları metin türlerini seçin ve onlarla birlikte gitmek için motive edici okuma öncesi ve sonrası görevleri tasarlayın. Muhtemelen zaten tanıdıklarından okuma görevini yapmaktan zevk alacaklardır. Can sıkıntısını giderdikten sonra, akademik okuma anlayışı, şiir veya düzyazı sunabilirsiniz.
Temel olarak okuma iki tür olabilir: kapsamlı ve yoğun ve fikir, her ikisi için de gerekli olan bazı becerileri kazandırmaktır. Sürekli pratikle nüanslar ve stratejilerle öğretildiğinde okuma becerilerini öğretmek kolay olabilir. Doğru stratejiler verilmediği zaman okuma becerileri birçokları için sıkıcı hale gelir. Bir sınıf yapısında öğrenciler okumayı farklı amaçlar için kullanırlar; talimatlar, yapılacaklar listeleri, ders kitapları, bloglar, web siteleri, gazeteler ve dergiler olabilir. Burada soru, yukarıdaki yapıda okuma becerilerini nasıl geliştirecekleridir? Farklı bağlamlarda okuma yeteneklerini geliştirmek için öğrencilere öğretilecek altı strateji vardır: Aşağıdaki altı teknik, etkili okuma için gerekli olan adım adım prosedürlerdir.
Tahmin
Tahmin, metnin türünü okumadan önce tahmin ederek bir hazırlık görevidir. Metnin genel olarak neyle ilgili olduğunu öğrenmek için başlıkları, alt başlıkları ve resimleri kullanın (önceki bilgi ve deneyimlerinizi de kullanarak). Öğretmen, üzerinde çalışılacak ders veya pasajı tanımak için genel sorular belirleyerek hazırlık görevleri oluşturabilir.
Gözden geçirme
Gözden geçirme, bir pasajın genel bilgilerini almak için hızlı bir okuma sürecidir. Gözden geçirme sırasında, genel fikir ve kavramları seçmeyi kolaylaştırmak için öğrencilerinizden isimlerin, başlangıçların ve bağlaçların altını çizmelerini isteyin.
Tarama :
Pasajın belirli bilgilerini almak için tarama yapılır. Burada öğrencilere tarihleri, yılları, isimleri, önemli kelimeleri vb. Almak için metnin altını çizmek için belirli bilgileri toplamanın nüansları öğretilmelidir. Cevaplarınızı aramak için metindeki işaretli vurgularınızı okursunuz. Örneğin, öğrencileriniz giriş ücretinin ne kadar olduğunu öğrenmek için bir müze web sitesini okuyorlarsa, bu tarama stratejisini kullanabilirler.
Kohezif cihazlar
Yazarın metni farklı bir yöne çekmek istediği 'öte yandan', 'rağmen' ve 'gerçi' gibi bağlayıcıları ve başlangıçları arayın.
Kelime dağarcığının anlamını tahmin etmek
Orta seviyedeki öğrencileriniz bir makale okuduktan sonra anlamadıkları bazı kelimeler buldular. Bu durumda, öğrencilerden her kelimenin dilsel bağlamı hakkında düşünmelerini isteyin. Yeni kelimelerin anlamı hakkında ipuçları almak için metinden önce ve sonra kelimeleri veya kelimeleri kullanmalarını isteyin.
Yoğun Okuma
Yazarların bakış açısını anlamak, soyut kavramları aramak, gizli cevapları bulmak ve metni bir bütün olarak sentezlemek için bir metni dikkatlice okumak için zaman ayırırsınız. Bu tür bir okuma, yukarıdaki tüm stratejilerin sürekli olarak bir araya getirilmesinden sonra kolayca gelir.
Yazma becerilerini geliştirmek
Yazma etkinlikleri hazırlarken, onları olabildiğince anlamlı hale getirmeyi düşünün. Bunu hedef kitle, bağlam ve amaç hakkında düşünerek yapabilirsiniz. Bu, genç öğrenciler için bir hikaye yazmak gibi bir görev olabilir veya yetişkin öğrenciler için hırsları hakkında yazarlar.Çok sık sınıfta, öğrencilerden yukarıdaki üçünü düşünmeden müfredat veya ders kitabındaki bir görevi yapmalarını istemek kolaydır. . Göreve başlamadan önce bağlamı, amacı ve hedef kitleyi belirlediğiniz gelecekteki herhangi bir yazma görevinin normal bir özelliği yapmayı deneyin. Hepsini bir arada tanımlayabilirsiniz ya da öğrenciler kendileri karar verebilir. Hangi yolu denerseniz deneyin, yazıyı daha anlamlı hale getirmelidir.
Yazmak eğlenceli olabilir - öğrencilerinizin hoşuna giden konuları düşünün.
Yazmak bazen çok fazla planlamaya ihtiyaç duyar ve bazen hiç gerektirmez.
Öğrencilerin doğruluk konusunda endişelenmeden özgürce yazma fırsatlarına ihtiyacı vardır.
Yazı çeşitlendirilebilir - pek çok farklı yazı türü vardır!
Genel olarak yazmada akıcılık geliştirmek için yazarın aşağıdaki gibi çeşitli becerilere konsantre olması ve uygulaması gerekir;
Fikirleri mantıksal olarak planlama
Dikkatlice planlama, öğrencilerin metni mantıklı, iyi akan ve okunması kolay bir sırayla düzenlemelerine yardımcı olur. Başlangıç, okuyucuların ilgisini çeken bir metnin başlangıcı gibi hissetmelidir. Her bir metin parçası doğal olarak bir sonrakine gitmelidir. Ve tabii ki son, her şeyi bitirmiş gibi hissettirmeli.
Doğru yazmak
Yazma kısaca yapıldığında, en etkili kelimelerin kullanıldığı anlamına gelir. Yazarlar genellikle cümleleri zayıf seçimler olan ve kaldırılabilen veya değiştirilebilen sözcüklerle doldurur. Bir veya iki gün sonra geri bildirim alarak, yazdıklarını düzenleyerek ve yeniden gözden geçirerek, öğrenciler metinde olmaması gereken kelimeleri fark etme becerilerini geliştirebilirler.
Paragraf oluşturma
Paragrafları etkili bir şekilde kullanmak, okuyucuların bir yazıyı takip etmelerine yardımcı olur. Genel olarak, her paragrafın kendi fikri olmalıdır. Paragraf içermeyen büyük bir metin bloğu okuyucuların kafasını karıştırabilir ve sinirlendirebilir. Cümleler, kelimeleri veya cümleleri bağlamadan birlikte atılırsa, paragrafların okunması zordur. Cümlelerin paragraflara bağlanması gerektiğinden, paragrafların da bağlantılı olması gerekir. Okuyucu bir paragraftan diğerine geçtiğinde, bağlantı açık değilse, geçişe yardımcı olmak için kelimeler ve ifadeler kullanılabilir.
Öğrencilerin yazma becerileri üzerinde çalışmasına yardımcı olmak için yapabileceğiniz, cümle çerçevelerinde dilbilgisi, kelime bilgisi, tutarlılık ve bütünlük gibi pek çok etkinlik türü vardır. Bazı aktiviteler dillerinin doğruluğuna ve bazıları da anlamı iletmelerine yardımcı olmaya odaklanabilir. Diğerleri yazma sürecinin kendisine odaklanabilir - bir yazma görevine nasıl başlanacağını, taslağı nasıl hazırlanacağını, düzenleneceğini ve gözden geçirileceğini öğrenebilirler.
Referanslar :
Farrell, T (2008) İngilizce Öğrenenlere Okuma Öğretimi: Yansıtıcı bir kılavuz. Corwin Press. Grellet, F (1987) Okuma Becerilerinin Geliştirilmesi. Cambridge University Press. Nation, I (2008) ESL / EFL Okuma ve Yazma Öğretimi. Routledge. Nuttall, C (2005) Yabancı Dilde Okuma Becerilerinin Öğretimi. Macmillan. Osborn, A (2012) B1 + 'ı okuyor. Collins
Hadfield, J. ve C. (2001) Simple Writing Activity. Oxford University Press. Nation, I. (2009) ESL / EFL Okuma ve Yazma Öğretimi. Routledge. Palmer, G. (2004) Yazma Ekstra: Çok seviyeli beceri etkinlikleri için bir kaynak kitap. Cambridge University Press. Scrivener, J. (2011) Öğrenme Öğretimi. Macmillan. Sokolik, M. (2012) Yazmayı Öğretmenin 50 Yolu: ESL / EFL öğretmenleri için ipuçları. Wayzgoose Basın. h
Kaynak: https://www.teachingenglish.org.uk/blogs/mangay/teaching-reading-writing-skills