Öğrenciler Günde Dört Teneffüsle Daha Başarılı Oluyorlar?

Öğretmen haberleri ve gelişmelerden hemen haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Yolculuk Kirli beyaz bir prenses elbisesiyle 6 yaşındaki Orebaugh ailesi oynuyor.

“Bir grup insan bulursun ve sonra kim olmak istiyorsan onu olursun,” diyor en çok anneyi oynamayı seven küçük kız.

Ancak Eagle Mountain’daki teneffüslerin diğer okullardan bir farkı var. Journey, pek çok akranından daha fazla evcilik oynama fırsatına sahip, çünkü bu okulda çok sık teneffüse çıkılıyor: Anaokulu ve birinci sınıf öğrencileri için günde dört kez, 15’er dakika.

Bu, Amerika’daki devlet okulu öğrencilerinin oyun alanında geçirdikleri zamandan çok daha fazla. Son 20-30 yıl içinde okulların, testlere ve testlere hazırlanmaya daha fazla zaman ayırmak için teneffüs sürelerini kısaltma eğilimine girdiklerini görüyoruz.

Journey’e, o ve arkadaşlarının neden çok daha fazla teneffüs yaptıklarını sorduğunuzda size kıkırdayarak şöyle diyor: “Şanslıyız.”

Ama aynı soruyu yetişkinlere sorarsanız, size Eagle Mountain’ın uluslararası sıralamalarda en üst ya da en üste yakın sıralarda yer alan Finlandiya okul sistemindeki bir okul gününü model alan bir projenin parçası olduğunu söyleyeceklerdir. Projenin tasarlayıcısı, Teksas Christian Üniversitesi’nde kinezyoloji uzmanı olan Debbie Rhea.

“Son 20-25 yılda nereden nereye geldiklerini görmek için Finladiya’ya gittim. Evet, test sonuçları çok iyi, ama aynı zamanda pek çok bakımdan da çok sağlıklılar” diyor Rhea.

Rhea’nın fark ettiği en büyük fark, Finlandiyalı çocukların Amerikalı akranlarından çok daha fazla teneffüs yapmaları. “Ben de teneffüsü tekrar okullara geri getirme fikriyle ülkeme döndüm. Sadece tek bir teneffüsü değil, pek çok teneffüsü.”

Eagle Mountain İlköğretim Okulu, bu yıl teneffüsü üç katına çıkararak değişimi başlattı. Teneffüs artık 20 dakikadan bir saate çıktı. Program aynı zamanda empati ve pozitif davranış gibi karakter gelişimine de odaklanıyor.

Rhea şu anda bir avuç okulla çalışmaya başlamış bile. Gelecek yıl Teksas, Kaliforniya ve Oklahoma’dan daha fazla okul bu programa katılacak.

Eagle Mountain’daki öğretmenler, öğrencilerinde büyük bir dönüşüm gördüklerini söylüyorlar. Çocukların dikkatlerinin daha az dağıldığını, daha fazla göz teması kurduklarını ve kendi aralarında daha az konuştuklarını belirtiyorlar.

Ve sonra bir de kurşun kalemler var.

“Onların uçlarını neden açıp duruyorum biliyor musunuz? Çünkü çocuklar onları etrafa sürterek sesler çıkarıyor, kırıyor ya da kemiriyorlardı. Bunu artık yapmıyorlar. Kalemlerini sadece tasarlandıkları şey için kullanıyorlar; bir şeyler yazmak için!” diyor birinci sınıf öğretmeni Cathy Wells.

Wells yıllardır öğretmenlik yapmasına rağmen bu yılın çok farklı bir yıl olduğunu hissettiğini söylüyor. Wells dahil tüm öğretmenler, bir taraftan tüm ekstra teneffüslere uyarken bir taraftan da bütün temelleri öğretme konusunda endişe yaşamışlar. Ancak Wells, okulun daha birinci sömestrinde öğrencilerinin müfredat programının önüne geçtiklerini söylüyor.

“Eğer bir çocuğun dikkatini vermesini ve dersten kopmamasını istiyorsanız ve aynı zamanda onlara verdiğiniz bilgiyi hafızalarına kazımalarını istiyorsanız, onlara düzenli olarak mola verdirmelisiniz” diyor Ohio Devlet Üniversitesi pediatristlerinden Bob Murray.

Murray, Eagle Mountain’daki öğretmenlerin sınıfta gördüklerini destekleyen bir araştırmadan bahsediyor. Bu araştırmaya göre beyin görüntülemeleri, çocukların fiziksel aktivite ve yapılandırılmamış oyun ile verdikleri aralardan sonra çok daha iyi öğrendiklerini gösteriyor.

Murray ve ekibi, Amerika Pediatristler Akademisi için yazdıkları bir bildiride şöyle diyor: Düzenli teneffüs yapan çocuklar daha iyi davranışlarda bulunur, fiziksel olarak daha sağlıklıdır ve daha güçlü bir sosyal ve duygusal gelişim gösterirler. Bu bildiri, Amerika’daki tüm okullarda uygulanan eğitim programından teneffüs kaldırıldığında yayınlandı.

“Akademik eğitime daha fazla zaman ayırmak istiyorlar. Ana konulara daha fazla zaman ayırmak istiyorlar” diyor Murray. “Bu zamanları bölecek tek bir dakikaya bile tahammülleri yok. Bu yüzden bunların dışındaki neredeyse her şeyi programdan budadılar.”

Debbie Rhea, yarattığı programın bu düşünceden vazgeçip çocuklara akademik eğitimden çok daha fazlasını vermeye geçiş yapmayı sağlayacağını düşünüyor.

“Yetişkinler olarak çocukların bir şeyleri yapma şekillerini kontrol etmemiz gerektiğini düşünüyoruz. Keşke bundan vazgeçsek. Çocuklar nasıl oyun oynayacaklarını bilirler, kendi oyunlarını nasıl yapılandıracaklarını bilirler. En önemlisi sağlıklı bir şekilde büyümek için bu oyun zamanına ihtiyaçları vardır.”

“Sonuç olarak”, diyor Rhea “eğer onların çocuk olmalarına izin verirsek çocuklarımız çok daha iyi olurlar.”

Kaynak: http://ww2.kqed.org/mindshift/2016/01/04/more-playtime-how-kids-succeed-with-recess-four-times-a-day-at-school/

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol

Threads beğeni satın al

backlink Spor haberleri fen bilimleri vozol 10000 Likit

Bosna Hersekde Üniversite Okumak