Neden Çocuğunuzu Cezalandırmamalısınız ve Ceza Yerine Yapabilecekleriniz?

Öğretmen haberleri ve gelişmelerden hemen haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!


1. Aşırı tepki gösterdiğiniz anlamına gelir.
 

Genellikle, çocuğunuzun bilinçli ya da bilinçsizce, davranışlarıyla sizi incittiği zaman cezalandırma dürtüsünü hissedersiniz . Bu durumda, sakin kalmak çok zordur, bu yüzden onların da bu acıyı hissetmelerini sağlamak için cezalandırma yöntemlerinizle geri dönmeye başlarsınız.

Bu olumsuz duygu patlamaları hem sizi hem de çocuğunuzu etkiler ve fiziksel yaralanma da dahil olmak üzere bazı ciddi sonuçlara yol açabilir.

2. Bu tembel bir davranış.
 

Cezalandırma, çocuklarınızla iletişim kurmanın en kolay şeklidir - sevmediğiniz bir şey yaparlar ve karşılığında sevmediğiniz, müzakere yapmaz ve açıklama yapmazsınız. Bu , sizin tarafınızdan herhangi bir çaba göstermediği için gerçekten cazip gelebilir , ancak bu kesinlikle mutlu ve sağlıklı bir insan yetiştirmenin doğru yolu değildir.

3. Çocuğunuzun öz disiplin geliştirmesini önler.
 

Ebeveynliğin temel amacı, deneyimlerini temel alarak kendi kararlarını vermeye hazır olacak bir kişiyi yetiştirmektir. Fakat çocuğunuzu sık sık cezalandırırsanız ve onlara davranışlarının sonuçlarını anlatmazsanız, gelecekte kendi aklını kullanarak neyin doğru neyin yanlış olduğunu anlayamazsınız .

Bu çocuklar genellikle öz disipline veya empati duyusuna sahip değillerdir, çünkü kimse onlara bu temel şeyleri öğretmedi. Sadece istenmeyen ya da kötü bir kısmı olduğunu biliyorlar ve ebeveynleri bundan hoşlanmıyor.

4. Çocuğunuzun davranışını değiştirmez.
 

Çocuklar ne zaman korkmuş, saygısız veya isyankar olduklarını öğrenemezler . Ve onları cezalandırırken tam olarak böyle hissederler. Dolayısıyla, cezalarınızla onlara uygun davranışları öğrettiğinizi düşünseniz bile, aslında onlara basit bir mesaj gönderiyorsunuz - “yanlış bir şey yaptınız ve bu kötü davranmanın sonucudur”.

Bu mesaj bir bir çocuk koyar  rahatsız pozisyonda kendi başlarına doğru davranışlarını anlamaya nasıl bilmiyorum . Bu sayede durum kendini tekrarladığında olumsuz duyguları bastırılabilir ve daha sonra ortaya çıkabilir.

5. Çocuğunuzun özgüvenini düşürür.
 

Çoğu durumda, çocuklar cezaya şu şekilde yanıt verir: “Ailem beni sevmiyor ve bende yanlış olan bir şey olmalı.” . Bunun , çocuğunuzun zihinsel sağlığına zarar vermesi ve hayatlarının geri kalanı için onları ciddi psikolojik sorunlara bırakması şaşırtıcı değildir .

6. Korkuyu teşvik eder.
 

Bir dahaki sefere çocuğunuzu cezalandırmak için kendinize basit bir soru sorun - onların sizden korkmalarını ister misiniz? Büyük olasılıkla, cevabınız “hayır” olacaktır. Mesele, cezanın her zaman korku temelli bir ilişki oluşturmasıdır. . Bu ilişkide çocuklar, bazı uygunsuz davranışlar fark ederlerse ebeveynlerinin ne yapacağı konusunda endişelendikleri için endişelenir.

Elbette, çocuklarınız etrafınızdayken melekler gibi davranabilirler, ancak korkusuz olabilirler ya da öyle hissederler ya da önceki hatalarını gerçekten anladılar. Arkanda, kesinlikle aynı şekilde hareket edecekler .

7. İlişkinizi mahvediyor.
 

Ceza sadece sevgi dolu bir ilişkiye ait değildir. Aksine, siz ve çocuklarınız arasında sonsuz bir duvar oluşturur. . Bu yanlış anlama ve gizli saldırganlık duvarı, her iki tarafı da aile rollerinden memnun ve mutsuz kılmaktadır.

Sonuç olarak, ceza ebeveyn olarak etkinliğinizi azaltır . Bu nedenle, çocuklarınız büyüdüklerinde size dönmeyecek ve tavsiye veya yardım almayacaklardır. Bunun yerine, bazıları yanlış olduğu ortaya çıkabilecek başka yerlerde aşkı arayacaklar.

8. İsyanı davet ediyor.
 

Ceza, yanlış duygulara yol açtığı için de etkisiz olabilir. Çocuğunuz kötü bir şey yaptığında, davranışlarından dolayı kendilerini suçlu hissetmelerini ve davranışlarını daha iyi hale getirmek istemelerini kesinlikle tercih edersiniz. Ancak, umutlarınıza rağmen, kırgın hissediyorlar ve bazen eskisinden daha da kötü davranmaya başlıyorlar .

Bunun nedeni oldukça basittir - sık cezalar veren  otoriter bir ebeveynlik tarzı , sadece sizi incitmek istemelerini ve bir dahaki sefere nasıl yakalanmayacağına dair daha korkunç düşünceler düşünmelerini istemektedir .

9. Gücün her şeyi çözebileceğini gösterir.
 

Çocuklarınızın gözünde en büyük güç ve otorite kaynağısınız . Bu yüzden, cezalarınızı zorlamak için üzerlerindeki fiziksel ve zihinsel gücünüzü kötüye kullanırsanız, bunun iyi olduğunu ve dünyanın nasıl dönmesi gerektiğini düşüneceklerdir.

Bu davranış zorbalık için mükemmel bir reçete sunar  - sırayla çocuklarınız, güçlerini kullanarak istediklerini elde edebileceklerini düşünmenin yanı sıra, kendileri için zayıf veya zayıf olanlar üzerindeki güçlerini de gösterme eğiliminde olabilirler.

Stratejik düşün . Çocuğunuzun yiyecek alırken dışarı çıkmaya meyilli olduğunu biliyorsanız, ilerideki şeyleri planlamaya çalışın - dikkatlerini dağıtmak için bazı atıştırmalıklar getirin veya bazı oyuncaklarla yönlendirin.
Onlara sevgini göster . Bazen çocuğunuzun sinir krizi geçirdiği zaman yapmanız gereken tek şey, onlara “şu anda gerçekten sarılmayı kullanabilirim” demek. Bu durumda, çocuğunuz muhtemelen yanlış davranışlarının nedenini ve gösterme acelesini unutacaktır. seni ne kadar sevdikleri.
Kısa zaman aşımları kullanın . Buradaki altın kural, çocuğunuzun yaşının her yılı için bir dakikadır - örneğin, 3 yaşındaki bir zaman aşımı süresi 3 dakikayı bulacaktır. Bu kısa süre hem serinlemenize hem de işlerin nasıl daha iyi ele alınacağına karar vermenize yardımcı olacaktır.
Yanlış davranışlarının nedenlerini öğrenin . Çocuklarınızla iyi bir ruh halindeyken konuşun ve neden bu şekilde davrandıklarını sorun. Davranışlarının iyi bir nedeni olabilir ve büyük olasılıkla çocuklarınız onu sizinle paylaşmaya hazır olacak, ancak onları dinlemeye hazırsanız.

Kuralları bir araya getirin . Bir dahaki sefere çocuğunuzun tekrar yapmayı unuttuğu işleri hakkında tartışacaksınız, her zaman onların temelini oluşturan otoriter bir ebeveyn gibi davranmayın. Bunun yerine, çocuklarınızın kuralları kendileri oluşturmasına izin verin. Her gün ne kadar TV seyredeceklerini kendi angarya şemalarını yapabilir veya sınırlarını belirleyebilirler. Bu, öz disiplini daha iyi öğrenmelerini sağlar.
Özür dilemelerini öğret . Çocuğunuz dışarıda oynarken, öfkenizi kaybetmek ve onlarla zor kelimeler kullanmak çok kolaydır. Ama onları azarlarken çok ileri gittiğinizi düşünüyorsanız, derin bir nefes alın ve bir hata yaptığınızı ve üzgün olduğunuzu söyleyin. Çocuğunuza herkesin hata yaptığını göstermek ve özür dilemeyi öğretmek hepsinin en önemli örneği olabilir.
Eylemleriyle ilgili sorumluluk alma konusunda onlarla konuşun . Çocuğunuzu yanlışlıkla bir bardak süt döktüğü için cezalandırmak, onları büyütmenin en iyi yolu olmayacaktır. Fakat onlara eylemlerinde sorumluluk almaları gerektiğini göstermek ve karışıklıkları temizlemeye yardımcı olmak kesinlikle olacaktır.
 

Kaynak: https://brightside.me/inspiration-family-and-kids/why-you-shouldnt-punish-your-children-and-what-you-can-do-instead-794642/

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol

Threads beğeni satın al

backlink Spor haberleri fen bilimleri vozol 10000 Likit

Bosna Hersekde Üniversite Okumak