Matematik Dersine Nasıl Çalışılmalı?

Öğretmen haberleri ve gelişmelerden hemen haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

  • Matematiğin öğrenilebilir olduğunu kabul etmek ve o ders hakkındaki varsa olumsuz ÖNYARGILARI BİR KENARA BIRAKMAK İLK ADIM olmalıdır. 
  • Matematik dersi dikkatle ve özümsenerek dinlenmeli, derse ilgi gösterilmeli, ders dinlerken mutlaka not almalı. 
  • Derslerde öğretmenin konu anlatımı ve verdiği örnekler dikkatle izlenmeli, anlaşılmayan veya eksik kalan noktalar hemen sorulmalıdır. 
  • Matematik bisiklete binmeyi öğrenmek gibidir. Yaparak ve yaşayarak öğrenilir. Bu nedenle bol bol işlem yapmak, eksiklerinizi tespit etmek ve giderme yollarını araştırmak önemlidir. 
  • Öğretmenin soru çözmede kullandığı kısa yollar, birimler, formüller; ezberlenmek yerine sebep-sonuç ilişkisi kurarak öğrenilmelidir. 
  • Gün içinde derste işlenen konu o akşam mutlaka tekrar edilmeli (Gözden geçirme, yüksek sesle okuma, birisine anlatma, yapılan problemleri bakarak tekrar yapma vb. Yöntemlerle). Yapacağınız “beş dakikalık” günlük tekrar tam öğrenmeyi destekleyecektir. 
  • Hafta sonu o haftaki derslerde işlenilen konular haftalık tekrar ile gözden geçirilmeli. Bu derste başarılı olabilmek için ön yargısız, sabırlı ve programlı olmak şarttır. 
  • Konunun kalıcı olmasını ve problem tiplerinin beyne yerleşmesini sağlamak gerekmektedir. Bunu yapmak için de öğretmenin yaptığı çözümlü örneklerin tekrar tekrar incelenmesi, bıkmadan usanmadan soruların çözümlerine önce bakarak sonra cevabı kapatarak bir kez daha çözülmeleri gerekmektedir. 
  • Soru çözerken öncelikle basit sorulardan başlanmalı konunun iyice pekişmesi sağlanmalıdır. Şükrü Geliş Fen Lisesi Rehberlik Birimi ? Son noktada yine çözülemeyen sorular soruyu çözen arkadaşlarla fikir alışverişine geçerek çözümlenmelidir. Hiçbir arkadaşınız çözememiş ise artık bu soru için öğretmeninize başvurabilirsiniz. 
  • Konuları tekrar ederken yüksek sesle okumak ve matematik işlemini yüksek sesle takip etmek yararlı olacaktır. 
  • Basamaklı bir şekilde öğrenilmesi gereken şeyleri basamaklı olarak yazıp yüksek ses ile söylemeli ve şarkılara dönüştürmeli. 
  • Konudan anlaşılanı ve/veya problemi, kişinin kendi sözcükleri ile ifade etmesi, kendi cümleleri ile kısa cümle ya da birkaç söz halinde yazması bilgiyi organize etmeyi destekleyecektir. 
  • Sudoku, kakuro gibi sayı bulmacaları, satranç, go ve mangala gibi strateji oyunları dikkat ve analitik düşünme becerisini geliştirecektir. 
  • Matematik dersini ne kadar sever ve ne kadar çok ilgi gösterirseniz başarı o kadar çabuk gelir. Unutmayınız ki matematiğin size çok şey katacağını kabul etmeniz, başarılı olmanızda ilk adım olacaktır.
     

Matematiğin öğrenilebilir olduğunu kabul etmek ve o ders hakkındaki varsa olumsuz önyargıları bir kenara bırakmak ilk adım olmalıdır. Kişinin kendisine uygun öğrenme şekillerini ve uygun yöntemleri (bu yöntemlerden aşağıda bahsedeceğiz) kullanarak düzenli çalışması matematiğin eğlenceli yönünü ortaya çıkaracaktır. Şimdi Matematik dersine nasıl çalışılır sorusunun yanıtına geçelim.

Matematik dersi dikkatle ve özümsenerek dinlenmeli, derse ilgi gösterilmeli, ders dinlerken mutlaka not alınmalıdır. Derslerde öğretmenin konu anlatımı ve verdiği örnekler dikkatle izlenmeli, anlaşılmayan veya eksik kalan noktalar hemen sorulmalıdır. Matematik bisiklete binmeyi öğrenmek gibidir. Yaparak ve yaşayarak öğrenilir. Bu nedenle bol bol işlem yapmak, eksiklerinizi tespit etmek ve giderme yollarını araştırmak önemlidir.

Öğretmenin soru çözmede kullandığı kısa yollar, birimler, formüller; ezberlenmek yerine sebep-sonuç ilişkisi kurarak öğrenilmelidir. Gün içinde derste işlenen konu o akşam mutlaka tekrar edilmelidir (gözden geçirme, yüksek sesle okuma, birisine anlatma, yapılan problemleri bakarak tekrar yapma, örnek sorular çözme vb. yöntemlerle). Yapacağınız “beş dakikalık” günlük tekrar tam öğrenmeyi destekleyecektir. Hafta sonu o haftaki derslerde işlenilen konular haftalık tekrar ile gözden geçirilmeli.

Matematik Dersi Tekrar Edilmelidir
Matematik dersindeki konular derste iyi öğrenilmiş olsa bile, düzenli çalışılmazsa çabuk unutulur. Bu derste başarılı olabilmek için ön yargısız, sabırlı, programlı ve disiplinli çalışıyor olmak şarttır.

Sorularla ilgili soru kökleri iyi anlaşılmalı, veriler iyi incelenmeli ve çözümler kağıt üzerinde yapılmalı. Bir problemi çözebilmek için önce o konu hakkında belli bir bilgi birikimine ihtiyaç vardır. O birikimi oluşturmadan çözülen sorular anlaşılsa dahi başka problemleri yapmada güçlük çekilecektir. Bilgi beyne gitmiştir, fakat kalıcı olmamıştır. Bu yüzden konunun kalıcı olmasını ve problem tiplerinin beyne yerleşmesini sağlamak gerekmektedir. Bunu yapmak için de öğretmenin yaptığı çözümlü örneklerin tekrar tekrar incelenmesi, bıkmadan usanmadan soruların çözümlerine önce bakarak sonra cevabı kapatarak bir kez daha çözülmeleri gerekmektedir.

Soru çözerken öncelikle basit sorulardan başlanmalı konunun iyice pekişmesi sağlanmalıdır. Bir soru çözülemiyorsa pes edilmemeli, ısrarla çözmeye uğraşılmalıdır. Unutulmamalıdır ki çözümüne zor ulaşılan sorular veya uğraşmanıza rağmen çözülemeyen sorular size çok şey katacaktır. Siz farkında olmadan konunun genel tekrarını yapmakta, değişik durumları düşünerek bilgilerinizi sağlamlaştırmaktasınızdır. Son noktada yine çözülemeyen sorular soruyu çözen arkadaşlarla fikir alışverişine geçerek çözümlenmelidir.

Hiçbir arkadaşınız çözememiş ise artık bu soru için öğretmeninize başvurabilirsiniz. Bu şekildeki bir çaba sizin hazırcı olmadığınızı göstererek gayretinizi ortaya koyacak ve kendinize güven duymanızı sağlayacaktır.

Matematik Dersini Eğlenerek Öğrenmeyi Amaç Edinmeli
Öğrencilerin en büyük problemlerinden bir tanesi de unutma olayıdır. Temeli sağlam olmayan bir öğrenci, bir konuyu öğrense dahi çalışmaya ara verir, geri besleme yapmazsa o konuyu çok çabuk unutacaktır. Bu yüzden her konuyu gündeminizden eksik etmeyin ve geri besleme yaparak muhakkak konularla ilgili tekrar örnekleri yapın.

Matematik çalışırken renkli kalemler kullanmalı, önemli konuların altını renkli kalemler ile çizmeli.

Anahtar noktalar ve ipuçları için kartlar hazırlamalı. Kartların üzerine resim ve semboller çizmeli. Kartların az bilgi içermesi, kart resminin belleğe kolay yerleşmesini sağlar.

Karmaşık konuları kolay öğrenmek için büyük resim kağıtları kullanarak çeşitli çizimlerle görsel hale dönüştürmeli. (Kavram haritaları oluşturmalı)

Bilgi ve kavramları sembol ve resimlere dönüştürmek anlamayı ve hafızada tutmayı kolaylaştırır.

Tablo, şema ve konulara; bir bakışta o bölümü hatırlatacak kişiye özel semboller çizmeli.

Bellekte tutulması gerekenler için görsel hatırlatma notları hazırlamalı. (Ayna, defter kapağı, dolap kapağı gibi yerlere yapıştırmalı)

Problem çözerken istenenleri, verilenleri renkli kalemler de kullanarak yazmalı. Problem çözümü basamaklı ise bu basamakları gösteren kutucuklar çizmek ve içerilerine kısa notlar yazarak kutuları birbirlerine çizgilerle bağlamak öğrenmeyi kolaylaştıracaktır.

Bilgisayarda var olan eğitim programları kullanmak öğrencinin görsel yanını besleyeceğinden öğrenmeyi destekleyecektir.

Konuları tekrar ederken yüksek sesle okumak ve matematik işlemini yüksek sesle takip etmek yararlı olacaktır.

Matematik konusunu ya da problemin aşamalarını ses kayıt cihazı ile kaydetmek ve zaman zaman bunları dinlemek iyi bir sınav hazırlığı olabilir.

Bellekte tutulması gereken formüller için çeşitli melodiler yapılması öğrenmeyi kolaylaştırır. Bu melodilerin komik, saçma ya da çılgınca olması akılda kalmasını daha da kolaylaştırır.

Basamaklı bir şekilde öğrenilmesi gereken şeyleri basamaklı olarak yazıp yüksek ses ile söylemeli ve şarkılara dönüştürmeli.

Konudan anlaşılanı ve/veya problemi, kişinin kendi sözcükleri ile ifade etmesi, kendi cümleleri ile kısa cümle ya da birkaç söz halinde yazması bilgiyi organize etmeyi destekleyecektir.

Problemleri görsel imajinasyonlarla hayal etmek mümkün olduğunca somutlaştıracak ve kalıcı öğrenmeyi sağlayacaktır.

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol

Threads beğeni satın al

backlink Spor haberleri fen bilimleri vozol 10000 Likit

Bosna Hersekde Üniversite Okumak