Öğretmen haberleri ve gelişmelerden hemen haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!
Görsel ve uzaysal hafıza tekniklerine ek olarak beyninizin bilgileri hatırlamasına yardımcı olmak için kullanabileceğiniz başka birçok numara vardır. İşte deneyebileceğiniz bazı basit ipuçları. Bu ipuçlarının çoğunun hızlı bir açıklaması için Öğrenim Merkezindeki bu videoya göz atın .
Önce bilgiyi anlamaya çalışın. Düzenli ve sizin için anlamlı olan bilgilerin ezberlenmesi daha kolaydır. Eğer materyali anlamadığınızı fark ederseniz, ezberlemeye çalışmadan önce biraz zaman ayırın.
Bağla. Ezberlemeye çalıştığınız bilgiyi zaten bildiğiniz bir şeyle bağlayın. Tek başına materyalin hatırlanması, diğer kavramlarla bağlantılı materyale göre daha zordur. Eğer bilgiyi zaten bildiğiniz bir şeye bağlamanın bir yolunu bulamıyorsanız çılgın bir bağlantı kurun. Örneğin, deniz seviyesinde suyun 212 Fahrenheit derecede kaynadığını ve 212'nin en iyi arkadaşınızın telefon numarasının ilk üç rakamı olduğunu ezberlemeye çalıştığınızı varsayalım. Telefonunuzu kaynayan bir okyanusa attığınızı hayal ederek bu ikisini birbirine bağlayın. Bu çılgın bir bağlantı ama bu gerçeğin kalıcı olmasına yardımcı olabilir.
Üstüne uyu. Araştırmalar beyninizin siz uyurken bilgiyi işlediğini ve sakladığını gösteriyor. Uyumadan hemen önce bilgileri gözden geçirmeyi deneyin (sadece birkaç dakikalığına bile olsa) ve bilgilerin hafızanıza yerleştirilmesine yardımcı olup olmadığına bakın.
Kendi kendini test. Çalışmaya çalıştığınız bilgiyi aktif olarak hatırlayarak sık sık kendinizi sınayın . Kendinizi aktif olarak test ettiğinizden emin olun; notları veya ders kitabını yeniden okumayın. Çoğu zaman öğrenciler, materyali tekrar okuduklarında sadece kendilerine tanıdık geldiği için hatırladıklarını düşünürler. Bunun yerine kendinize sorular sorun ve cevaba veya materyale bakmadan kendinizi hatırlamaya zorlayın. Bu, mücadele ettiğiniz alanları belirlemenizi sağlayacaktır; daha sonra ezberlemenize yardımcı olacak hafıza hilelerinden birine geri dönebilirsiniz. Ayrıca bir şeyi ezberlemeye çalıştıktan sonra hemen kendinizi sınamaktan kaçının. Hafızanızda gerçekten yer edip etmediğini görmek için birkaç saat, hatta bir veya iki gün bekleyin.
Dağıtılmış uygulamayı kullanın. Bir kavramın geçici çalışma belleğinizden uzun süreli belleğinize geçmesi için iki şeyin olması gerekir: Kavramın akılda kalıcı olması ve tekrarlanması . Bilgileri hafızanıza sağlam bir şekilde yerleştirmek için tekrarlamayı kullanın. Tekrarlama teknikleri, bilgi kartları, bu bölümdeki basit ipuçlarının kullanılması ve kendi kendini test etme gibi şeyleri içerebilir. Çalışmanızı ve tekrarınızı birkaç güne ayırın ve her çalışma oturumu arasındaki süreyi artırmaya başlayın. Araya mesafe koymak ve aradaki süreyi kademeli olarak uzatmak, ustalık konusunda daha emin olmamıza ve kavramları yerine oturtmamıza yardımcı olabilir.
İfade et. Yazmak, öğrenmeye çalıştığımız bilgiyi daha derinlemesine kodlamamıza yardımcı oluyor gibi görünüyor çünkü elimizle beynimiz arasında doğrudan bir bağlantı var. Ders sırasında notlarınızı elle yazmayı veya dersten sonra notları veya bilgileri elle yeniden yazmayı ve yeniden düzenlemeyi deneyin. Hatırlamak istediğiniz bir kavramı yazarken bilgiyi yüksek sesle söylemeye ve kavramı görselleştirmeye çalışın.
Anlamlı gruplar oluşturun. Ezberlemek için iyi bir strateji, materyali basitleştiren anlamlı gruplar oluşturmaktır. Örneğin, dört bitkinin (sarımsak, gül, alıç ve hardal) adını hatırlamak istediğinizi varsayalım. İlk harfler GRHM olarak kısaltılır, böylece bunu bir GRAHAM korsanının görüntüsüyle bağlayabilirsiniz. Artık tek yapmanız gereken bir graham krakerini hayalinizde canlandırmayı hatırlamak; böylece bitkilerin adlarını hatırlamak daha kolay olacaktır.
Anımsatıcıları kullanın. Anımsatıcılar, bilgiyi akılda kalıcı hale getiren sistemler ve püf noktalarıdır. Yaygın bir tür, bir cümledeki her kelimenin ilk harfinin aynı zamanda ezberlenmesi gereken bir listedeki her kelimenin ilk harfi olmasıdır. Örneğin birçok çocuk matematikte işlem sırasını Lütfen Afedersiniz Sevgili Teyzem Sally cümlesini (parantez, üs, çarpma, bölme, toplama, çıkarma) kullanarak öğrendi . Örneklerin ve fikirlerin iyi bir listesi için Wikipedia'ya göz atın .
Kendinle konuş. İlk başta garip gelebilir ama ezberlemeye çalıştığınız materyal hakkında kendi kendinize konuşmak etkili bir hafıza aracı olabilir. Bilgileri vurgulamak veya yeniden okumak yerine yüksek sesle konuşmayı deneyin.
Egzersiz yapmak! Cidden! Çalışmalar, egzersizin hafızamızı ve öğrenme yeteneklerimizi geliştirebileceğini gösteriyor çünkü hafızayla ilgili alanlarda nöronların oluşmasına yardımcı oluyor. Kardiyo ve direnç antrenmanlarının (ağırlıkların) her ikisinin de güçlü etkileri vardır, bu nedenle sizin için en iyi olanı yapın.
,Görsel ve mekansal teknikler
Görsel ve uzamsal teknikler, beş duyunuzu içeren hafıza hileleridir. Bilginin kalıcı olmasına yardımcı olmak için görüntülerden, şarkılardan, duygulardan ve bedenlerimizden yararlanırlar. İnsanlar olağanüstü görsel ve mekansal hafıza sistemlerine sahiptir. Görsel ve mekansal hafıza tekniklerini kullandığınızda sıkıcı, ezberci yaklaşımlar yerine eğlenceli, akılda kalıcı ve yaratıcı yaklaşımlar kullanırsınız. Bu, hatırlamak istediğiniz şeyleri görmenizi, hissetmenizi veya duymanızı kolaylaştırır. Görsel ve mekansal teknikler aynı zamanda çalışma belleğinizi de serbest bırakır. Nesneleri bir araya getirdiğinizde uzun süreli hafızanızı geliştirirsiniz. Görsel ve mekansal teknikleri kullanmak, zihninizin başka bir şeye yönelmeyi tercih ettiği durumlarda zihninizin odaklanmasına ve dikkat etmesine yardımcı olur. Öğrendiklerinizi anlamlı, akılda kalıcı ve eğlenceli hale getirmenize yardımcı olurlar.
Her aydaki gün sayısını hatırlamak için parmak eklemlerinizi kullanmanın yaygın uygulaması, ayrıntıları hatırlamanıza yardımcı olacak kolay bir görsel uzamsal tekniğin harika bir örneğidir.