Hangi Ülkede Hangi Öğrenci, Ne Kadar Süre Ödev Yapıyor?

Öğretmen haberleri ve gelişmelerden hemen haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!



OECD'nin raporuna göre her ne kadar ödevden bireysel faydalar sağlansa da, bir okulun genel performansı daha çok öğretim kalitesi ve okulun organizasyonu gibi başka faktörlere dayanıyor.

Şanghay’daki 15 yaşındaki öğrenciler haftada 14 saatlerini ödeve ayırırken, Finlandiya’daki öğrenciler haftada sadece üç saat ödev yapıyor. Her ne kadar eğitim teorisyenleri arasında ödevleri azaltmak ya da tamamen kaldırmak üzerine tartışmalar dönüyor olsa da, elimizdeki verilere göre daha fazla ödev daha iyi test sonuçlarına sebep oluyor gibi görünüyor.

OECD’ye ait olan bir rapordaki bu veriler, katılımcı ülkelerdeki ve bölgelerdeki 15 yaşındaki öğrencilerin akademik başarılarını ölçmek için girdikleri PISA testlerinden elde ettikleri sonuçlardan oluşuyor.
odev
15 yaşındaki öğrencilere verilen haftalık ödev saatleri

Her ne kadar öğrenci başarısına eşlik eden pek çok başka faktör olsa da, verilen ödevler, bireysel olarak hem öğrenciler hem de okullar için PISA test sonuçları başarısının bir göstergesi olabiliyor. Bazı bölgelerdeki – Hong Kong, Japonya, Makao ve Singapur – 2012 yılında en yüksek matematik test sonuçlarını bireysel olarak elde eden okullardaki öğrenciler, her ekstra ödev saati için 17 ya da daha fazla puan artışı gösterdi.

OECD’nin raporuna göre her ne kadar ödevden bireysel faydalar sağlansa da, bir okulun genel performansı daha çok öğretim kalitesi ve okulun organizasyonu gibi başka faktörlere dayanıyor.

Öğretmenler tüm dünyadaki 15 yaşındaki öğrencilere her hafta ortalama olarak yaklaşık beş saatlik ödev veriyor. Ancak bu ortalama saat miktarı, bize genel durumu göstermiyor elbette. Ödeve daha az zaman ayıran ülkelerdeki öğrenciler daha az çalışıyor diyemeyiz. Örneğin Güney Kore’deki 15 yaşındaki öğrenciler, ödeve haftada yaklaşık üç saat zaman ayırıyor olsalar da, buna ek olarak haftada 1.4 saat özel ders alıyor ve 3.6 saat etüt sınıflarında ders çalışıyorlar. Bunların her ikisi de OECD anketlerinden elde edilen ortalamaların çok üstünde.

Katılımcı ülkelerde öğrencilerin ödeve ayırdıkları süre, ailelerin gelir durumuna göre değişiklikler gösteriyor: Ekonomik olarak daha iyi durumda olan öğrenciler, düşük gelirli öğrencilere göre ödeve haftada 1.6 saat daha fazla zaman ayırabiliyor. “Bunun sebebi, gelir durumu daha iyi olan öğrencilerin evlerinde ders çalışmak için sessiz bir yer bulma şanslarının daha fazla olması, pek çoğunun aileleri tarafından ödev konusunda daha fazla teşvik edilmesi ve evde ödev yapmaya daha fazla vurgu yapılması olabilir” diyor OECD editörü Marilyn Achiron.

Bu listenin sadece PISA sınavına katılan ve OECD üyesi olan ülkeleri kapsadığı da mutlaka dikkate alınmalıdır.

Bu yazı Beşsekiz Ortaokulları tarafından desteklenmektedir.

Beşsekiz Logo

Kaynak: http://www.theatlantic.com

Eğitimpedia

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol

YKS KİTAPLARI Nazilli Haber