Hangi Elementi Hangi Ülke Keşfetti?

Öğretmen haberleri ve gelişmelerden hemen haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Uzun zamandır internette dolaşan ve birçok kişinin inandığı bir periyodik tablo, elementler ve bu elementleri keşfeden ülkeler görseli bulunuyor. Bu görseli aşağıdan görebilirsiniz.

Periyodik Tablo ve Ülkelerin Keşfettiği Elementler (Tıklayarak büyütünüz)


Bu görsele göre resmi anlamda bilim adamlarının keşfi yapılan elementleri resmi olarak kaydetmeleri gösterilmektedir. Hatta daha dünyada bulunmamış fakat bulunduğu zaman neye benzediği tahminen öngörülmüş elementlere bile sahip çıkılmış durumda fakat bizler Bilim-Teknoloji olarak bu tablonun geçerliğini kabul etmiyoruz.

Tabiki elementler periyodik tablonun varlığı ile keşfedilmedi ve periyodik tablodakine benzer şekilde olmasa da farklı yöntemlerle sınıflandırılıyordu. Sırf periyodik tablo oluşturulduktan sonra patent alınan elementlere bayrak asmak biraz “Amerika’yı yeniden keşfetmek” gibi oluyor.

Bilimde ırk yoktur, keşfedilen hepimizindir ve genellikle paylaşılır fakat bazen bilime bile ırk karıştırabiliyorlar. Örneğin yukarıdaki tablo aslında dünyayı oluşturan toprakların tümüdür ve her nedense yalnızca emperyalist devletlerce paylaşılmış durumda. Çin, Japonya, Türkiye gibi önemli tarihe sahip devletlerin tarihi arşivlerinde yer alan keşifler hiçe sayılmış aynı keşifler “patent” adı altında yeniden keşfedilmiş gibi paylaşılmış.

Türk tarihine bakıldığı zaman elementler, günümüzde kullanılan proton sayısına bakarak sınıflandırma yerine kullanım alanına göre sınıflandırılmıştır. Tıp, savaş, tamirat, tarım, hayvan bakımı, yemek saklama – kurutma, eğitim, gösteri – sihirbazlık, mühendislik, denizcilik, avcılık… daha sayamadığımız birçok alanda birbirinden ayrılmıştı. Eski tarihimizde elementler her biri farklı işe yarıyor olarak ayrılırken saflaştırma işlemlerine de tabi tutularak aslında maddeleri bir şekilde arşivleme işlemi yapılmıştır.

Örneğin kükürt elementi kullanılarak kayısı kurutma işlemi yüzlerce yıldır yapılmaktadır, hangi ülkede daha erken başladı bilinmez fakat Malatya şehrinde belki de insanlık tarihinin başından beridir yapılıyor olabilir.

Çin tarihinde roket yapımı için kullanılan malzemeler arasında Magnezyum elementi de bulunmaktaydı fakat her nasıl olduysa İngiltere yeniden keşfetmiş olarak görünebiliyor.

Bu gibi örnekler oldukça fazla ve arşivlerde yatıyor. Tarih, bilim tarihi, kimya vb. alanlarda uzmanlaşan kimselerin bu konu üzerine gerekirse araştırma, makale, tez yazarak gerçekleri gün ışığına çıkarması gerekiyor.

Kaynakça:

www.bilim-teknoloji.com
http://www.smithsonianmag.com/smart-news/the-periodic-table-of-elemental-discoveries-1773011 (Tablo alınmıştır)

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol

Threads beğeni satın al

backlink Spor haberleri fen bilimleri vozol 10000 Likit

Bosna Hersekde Üniversite Okumak