Günümüz çocukları duyguları bilmiyor. 

Öğretmen haberleri ve gelişmelerden hemen haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Duyguyu, duygunun bedene olan yansımasını bilmeyen bir çocuğa duygu kontrolünü anlatabilmek ise en zoru. Bu yüzden karşımızda hayal kırıklığı yaşadığında dünyanın sonu gelmiş gibi triplere giren, anlaşılmadığında isyan eden, öfkelendiğinde şiddete başvuran çocuklar var.
Çünkü rol model aldığı biz büyükler; genelde öfkelendiğimizde tepki gösteririz ama bu gösterdiğimiz tepkiye neden olan olay ve o olayın bizde oluşturduğu duygu yoğunluğundan çocuklarımıza hiç bahsetmeyiz. 
Hayal kırıklığı yaşadığımızda kendi iç dünyamızda bu duyguyu yaşar bir süre sonra üstesinden geliriz ama etrafımızdakilere sadece tavırlarımızı gösteririz. 
Bizlerin yanında ikinci rol modeller giriyor devreye. Diziler ve filmlerdeki başrol karakterler. Genelde öfkelenirler sonucunda ise; bağırırlar, kırarlar dökerler, daha da kötüsü şiddete başvururlar. Bunların sonucunda da hiçbir bedel ödemezler. Hayal kırıklığı yaşayanlara girmek bile istemiyorum çünkü genelde hep en kötü örnekler onlardan çıkar(intikam, yalan dolan, entrika…)
Bedel ödeyecek olan bu görüntülere maruz kalan çocuklar ve ebeveynleridir çünkü.
Çocuk zamanla neyi öğrenir. Öfkelendiğinde, üzüldüğünde, anlaşılmadığında, hayallerine ulaşamadığında tepkini göster. Gösterme şeklin hiç önemli değil yeter ki sen rahatla.
Oysa anlatsa onlara birileri…
Duygu;
Düşüncelerimizin bedenimizde dile gelme şeklidir. Kalbimizin bizimle konuşma şeklidir. Yaşadığımız gördüğümüz olaylara kalbimizin eşlik etmesidir. Bazen iyi şeyler bazen de kötü şeyler söyler kalbimiz. Biz hepsini can kulağıyla dinlemeliyiz. Dinlemeden tepki göstermek yerine dinleyip düşünme molaları vermeliyiz. Düşünmeden önce nefesimizi düzenleyip bedenimize yardım etmeliyiz. Bedenimiz rahatlayınca alıp karşımıza kalbimizi ‘Ne atlatmak istiyorsun?’ diye sormalıyız. Sonrada bize kalbimizin ne demek istediğini düşünmeliyiz. İyiyse besleyip büyütmeli kötüyse duyduklarımız dinlemeli, düşünmeli sonra da teşekkür edip göndermeliyiz. 
Öfke, üzüntü, karamsarlık, hayal kırıklığı, heyecan, mutluluk…
Hepsi bizler için var ve her duygunun kalbimizden bedenimize bir yansıması var. Olumlu olan duygular harika ama olumsuz olan duygularımızın da öğretmek istedikleri var. En güzeli de her ne olursa olsun mutlaka çözümü var. 
Yeter ki sen dinleyerek kontrolü eline al…
Deniz AKSOYLU

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol

Threads beğeni satın al

backlink Spor haberleri fen bilimleri vozol 10000 Likit

Bosna Hersekde Üniversite Okumak