Eğitim sisteminin mağdurları: Atama bekleyen öğretmenler

Öğretmen haberleri ve gelişmelerden hemen haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Eğitim fakültelerinde 200 binden fazla öğrenci öğretmen olmanın hayalini kurarken, atanamayan öğretmenler ordusu her geçen gün büyüyor. MEB verilerine göre atama bekleyen öğretmen sayısı 376 bin 709, Eğitim- Sen verilerine göre ise bu sayı 460 bin.

Eğitim fakültesi mezunu öğrenciler atanamadıkları için farklı mesleklerde çalışmak zorunda kalıyor.
Bir milyon öğrenci formasyon alabiliyor

Türkiye’de eğitim fakültelerinin yanı sıra fen-edebiyat ve ilahiyat fakülteleri gibi birçok bölümden mezun öğrenciler formasyon alarak öğretmen olmak için KPSS’ye giriyor. Yüksek Öğretim Kurumları tarafından, eğitim fakültesi mezunu olmayan gençlere öğretmenlik yapmanın yolunu açan formasyon, özellikle üniversitelerin fen-edebiyat fakültesi bölümlerinde eğitimine devam eden ya da mezun olan gençler tarafından tercih ediliyor.

Formasyon alan öğrenciler fen-edebiyat fakülteleriyle sınırlı kalmıyor. Halkla ilişkiler bölümünden gastronomi bölümüne kadar her bölümden öğrenciler formasyon alabiliyor. YÖK tarafından paylaşılan istatistikler doğrultusunda yaklaşık bir milyon öğrenci formasyon alma hakkına sahip.
Bölümlerin kontenjanları çok yüksek

Eğitim fakültelerinden mezun öğrenciler KPSS hazırlığı içine girerken özellikle fen-edebiyat fakültesi öğrencileri de formasyon almak için sıraya giriyor. Üniversitelerin fen-edebiyat fakültesindeki bölümlerin kontenjanları da oldukça yüksek. Her bölüm senede 80 ile 100 öğrenci arasında alım yapıyor.
Üniversitelerde “formasyon” dersleri rant olarak görülüyor

Eğitim fakültesi haricinde öğretmen olmak isteyen adaylar formasyon almak zorunda. Üniversitelerde formasyon ücretleri ortalama 2 bin lira olarak belirlenirken eğitimler yaklaşık 6 ay sürüyor. Üniversitelerde formasyon derslerine giren hocalar ek ders ücreti alarak ek gelir elde ediyor. Ancak son dönemde akademi camiasında formasyon derslerinin rant kapısı olduğuna dair iddialar gündeme geldi. Hocaların formasyon derslerinden aldıkları ücretlerle maaşlarını ikiye katladığı ve kendi fakültelerindeki dersleri aksattıkları da konuşulan iddialar arasında.
“Fen-edebiyat fakültelerinin kontenjanları düşürülsün”

Eğitim Danışmanı Onur Soğuk, atanamayan öğretmenler probleminin çözümü için ilk atılması gereken adımın fen-edebiyat fakültelerine alınan öğrenci sayısının düşürülmesi olduğunu ifade etti.

Eğitim Danışmanı Soğuk, “Türkiye’deki yüzlerce fen-edebiyat fakültesi var ve bölümlerin kontenjanları 80 ile 100 arasında değişiyor. Her yıl binlerce öğrenci Fen-Edebiyat fakültelerine giriyor. Hal böyle olunca bu fakülteye ait bölümlerde yığılma oluyor. Yapılacak bir düzenleme ile fen-edebiyat fakültelerinin kontenjanı düşürülmesi gerek. Niceliği azaltarak niteliği arttıracak adımlar atmakta fayda var” diye konuştu.
“Atama bekleyen öğretmen sayısında da düşüş yaşanır”

Formasyon tartışmalarına da değinen Soğuk, “Birçok bölüme formasyon veriliyor. Fen-edebiyat fakülteleri de en çok formasyon alan fakülteler arasında. Fen-edebiyat fakültelerine formasyon verilmesine karşı değilim ancak sayı düşürülürse her yıl atama bekleyen öğretmen sayısında da düşüş yaşanır” dedi.

a3haber.com

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol

YKS KİTAPLARI Nazilli Haber