Öğretmen haberleri ve gelişmelerden hemen haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!
Sorumluluk nasıl verilir? İşte benim televizyonda verdiğim örnek, Nemike yengem örneği, her bir çocuğa masa büyüklüğünde bir arsa parçası ayırırdı, ne yetiştirmek istiyorlarsa onlar karar verirdi, yeşil soğan, marul, maydanoz, isterse her birinden de diksin. Ama anne hiç karışmazdı; sulaması, çapalaması, temizlemesi onlara aitti. Beş tane çocuğu var, birisininki sararıyor öbürününki yeşil. “Annee benimki sarardı.”, “ağabeyininki sararmamış.”, “Niye?”, “E konuş, öğren o ne yapıyor. Sen bir şey yapmıyorsun ki öyle oluyor.” Kendisi de söylemezdi. Müthiş değil mi? Müthiş bir bilinç.
- Harika! Nemike yengenin eğitimi?
İlkokul mezunu, ilkokul. Ama onun annesi babası da öyle büyütmüş onu.
Doğayla yakın olmanın ayrı bir bilinci var. Doğa en güçlü öğretmen. Doğa çok güçlü öğretmen. Onun için yani, “köylü” olmak ve “açık” olmak çok güçlü bir yaşam felsefesini de getiriyor.
Bir kere doğa, telaşı hiç sevmez. Maymun iştahlılığı sevmez. Uzun vadeyi öğretir, sabrı öğretir, beklemesini bileceksin, ne ektiğini bileceksin, zamanında ekmezsen toplayamazsın. Bütün bunlar kendiliğinden öğreneceğin şeyler doğanın öğretmen olması durumunda. O bakımdan “çiftçi tutumu”na ben çok önem veriyorum. Çok.
“Çiftçi tutumu” içinde çocuk yetiştirmemiz lazım. Bunu hep sürekli de söylüyorum seminerlerde.
Ve emin ol, çok fazla yapacağımız bir şey yok; sevgi ile ortamı hazırla ve orada bulun.
(Damdan Düşen Psikolog / Sayfa: 301, 302)
AlıntıDoğan Cüceloğlu