Dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğu nedir ?

Öğretmen haberleri ve gelişmelerden hemen haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğu (DEHB), devam eden bir dikkatsizlik ve / veya hiperaktivite-dürtüsellik paterni ile işleyen veya gelişmeye engel olan bir beyin bozukluğudur.

Dikkatsizlik , bir kişinin görevden ayrıldığını, kalıcılığa sahip olmadığını, odaklanmayı sürdürmekte zorlandığını ve düzensizleştiğini ifade eder; ve bu sorunlar meydan okuma veya anlama eksikliğinden kaynaklanmıyor.
Hiperaktivite , kişinin uygun olmadığı durumlar da dahil olmak üzere sürekli olarak hareket ettiği anlamına gelir; veya aşırı fidgets, musluklar veya konuşmalar. Yetişkinlerde aşırı huzursuzluk veya sürekli aktiviteyle başkalarını giymek olabilir.
Dürtüsellik , bir kimsenin ilk önce onları düşünmeden ortaya çıkan ve zarar verme potansiyeli yüksek olan aceleci eylemler yaptığı anlamına gelir; ya da hemen ödüllendirmeye ya da tatminini geciktirememe arzusuna. Dürtüsel bir kişi, sosyal olarak müdahaleci olabilir ve diğerlerini aşırı derecede kesintiye uğratır veya uzun vadeli sonuçları dikkate almadan önemli kararlar verebilir.
Belirti ve bulgular
Dikkat eksikliği ve hiperaktivite / dürtüsellik DEHB'nin temel davranışlarıdır. DEHB'si olan bazı kişiler yalnızca davranışlardan biriyle ilgili sorunlara sahipken, diğerlerinin hem dikkat eksikliği hem de hiperaktivite-dürtüselliği vardır. Çoğu çocuk birleşik DEHB tipine sahiptir.

Okul öncesi dönemde en yaygın DEHB belirtisi hiperaktivitedir.

Bazı dikkatsizlik, odaklanmamış motor aktivite ve dürtüselliğe sahip olmak normaldir, ancak DEHB olan kişiler için bu davranışlar:

daha şiddetli
daha sık görülür
sosyal olarak, okulda veya işte nasıl işlediklerinin kalitesini engellemek veya azaltmak
Dikkatsizlik
Dikkatsizlik belirtileri olan kişiler sıklıkla olabilir:

Detayları gözden kaçırmayın, okulda, işte ya da diğer etkinliklerde dikkatsiz hatalar yapın
Konuşmalar, dersler veya uzun okuma da dahil olmak üzere, görevlerde veya oyunlarda dikkat çekmeye çalışan problemler var
Doğrudan konuşulduğunda dinlemiyor gibi görünmüyor
Talimatlara uymamak ve işyerindeki işleri, işleri veya görevleri bitirmek veya görevleri başlatmak için başarısız olmakla birlikte, hızlı bir şekilde odağınızı kaybetmek ve kolayca sidetracked olmak
Sırada ne yapılacağı, malzeme ve eşyaların düzenli tutulması, dağınık iş ve kötü zaman yönetimine sahip olması ve son teslim tarihlerine uyulmaması gibi görevler ve faaliyetler düzenlemekte sorunlar yaşar.
Okul ödevi veya ev ödevi gibi sürekli zihinsel çaba gerektiren ya da gençler ve yaşlı yetişkinler için, rapor hazırlama, form doldurma ya da uzun makaleleri gözden geçirme gibi görevlerden kaçının ya da sevmeyin
Okul malzemeleri, kalemler, kitaplar, araçlar, cüzdanlar, anahtarlar, evrak, gözlükler ve cep telefonları gibi görevler veya etkinlikler için gerekli olan şeyleri kaybetmek
İlgisiz düşünceler veya uyaranlar tarafından kolayca dikkat dağıtıcı olun
Günlük işler, ev işleri, görevler, geri çağrılar ve randevuları tutma gibi unutkanlıklara dikkat edin.
Hiperaktivite-Dürtüsellik
Hiperaktivite-dürtüsellik belirtileri olan kişiler sıklıkla olabilir:

Koltuklarında Fidget ve squirm
Sınıfta veya ofiste olduğu gibi otururken beklemede olan durumlarda koltuklarını bırakın
Uygun olmayan durumlarda veya koşturun ya da koşuşturun ya da gençler ve yetişkinlerde genellikle huzursuz hissedin.
Hobilerinizle sessizce oynayamaz veya meşgul olamaz
Sürekli hareket halinde veya “hareket halindeyken” olun ya da “bir motorla tahrik” gibi davranın.
Konuşmadan konuşun
Bir soru tamamlanmadan önce bir cevabı yok edin, diğer kişilerin cümlelerini bitirin veya konuşmada bir dönüş beklemeden konuşun
Onun sırasını beklerken sorun var
Başkalarına, örneğin konuşmalara, oyunlara veya etkinliklere müdahale veya müdahale etme
DEHB tanısı, ADHD uzmanlığı olan çocuk doktoru, psikolog veya psikiyatrist gibi lisanslı bir klinisyen tarafından kapsamlı bir değerlendirme yapılmasını gerektirir. Bir kişinin DEHB tanısı alması için dikkatsizlik ve / veya hiperaktivite-dürtüsellik belirtilerinin kronik veya uzun süreli olması, kişinin işleyişini bozması ve kişinin kendi yaşı için normal gelişimin gerisinde kalmasına neden olması gerekir. Doktor ayrıca herhangi bir DEHB belirtisinin başka bir tıbbi veya psikiyatrik duruma bağlı olmadığını garanti edecektir. DEHB olan çocukların çoğu ilkokul yıllarında tanı alırlar. Bir ergen veya yetişkin için DEHB tanısı konması için belirtilerin 12 yaşından önce mevcut olması gerekir.

DEHB belirtileri 3 ve 6 yaşları arasında erken ortaya çıkabilir ve ergenlik ve yetişkinlik dönemleri boyunca devam edebilir. DEHB semptomları, duygusal veya disiplin sorunları ile karıştırılabilir veya tamamen sessiz, iyi huylu çocuklarda gözden kaçabilir ve tanı gecikmesine neden olabilir. Tanı konmamış DEHB'si olan yetişkinler, zayıf akademik performans, iş yerinde sorunlar veya zor ya da başarısız ilişkiler geçmişi olabilir.

DEHB belirtileri, bir kişi yaşlandıkça zamanla değişebilir. DEHB olan küçük çocuklarda hiperaktivite-dürtüsellik en baskın semptomdur. Çocuk ilkokula ulaştığında, dikkatsizlik belirtisi daha belirgin hale gelebilir ve çocuğun akademik olarak mücadele etmesine neden olabilir. Ergenlikte hiperaktivite azalır ve huzursuzluk ya da fidgeting duygusu olarak daha sık gösterilebilir, ancak dikkatsizlik ve dürtüsellik kalabilir. DEHB'li birçok ergen de ilişki ve antisosyal davranışlarla mücadele etmektedir. Dikkatsizlik, huzursuzluk ve dürtüsellik yetişkinliğe devam etme eğilimindedir.

Risk faktörleri
Bilim adamları, DEHB'ye neyin neden olduğundan emin değiller. Diğer birçok hastalık gibi, DEHB'ye bir dizi faktör katkıda bulunabilir:

Genler
Hamilelik sırasında sigara kullanımı, alkol kullanımı veya uyuşturucu kullanımı
Hamilelik sırasında çevresel toksinlere maruz kalma
Genç yaşta yüksek düzeyde kurşun gibi çevresel toksinlere maruz kalma
Düşük doğum ağırlığı
Beyin yaralanmaları
DEHB erkeklerde kadınlara göre daha yaygındır ve DEHB olan kadınların öncelikli olarak dikkatsizlikle ilgili problemleri vardır. DEHB olan kişilerde öğrenme güçlüğü, anksiyete bozukluğu, davranış bozukluğu, depresyon ve madde bağımlılığı gibi diğer durumlar yaygındır.

Tedavi ve Terapiler
DEHB için herhangi bir tedavi olmamasına rağmen, şu anda mevcut tedaviler semptomların azaltılmasına ve işleyişin iyileştirilmesine yardımcı olabilir. Tedaviler ilaç tedavisi, psikoterapi, eğitim veya öğretim veya tedavilerin bir kombinasyonunu içerir.

ilaç
Birçok insan için, DEHB ilaçları hiperaktiviteyi ve dürtüsünü azaltır ve odaklanma, çalışma ve öğrenme becerilerini geliştirir. İlaç ayrıca fiziksel koordinasyonu geliştirebilir. Bazen, belirli bir kişi için uygun olanı bulmadan önce birkaç farklı ilaç veya doz denenmelidir. İlaç kullanan herkes, reçete yazan doktoru tarafından yakından ve dikkatli bir şekilde izlenmelidir.

Uyarıcılar. DEHB tedavisinde kullanılan ilaçların en yaygın türü “uyarıcı” olarak adlandırılır. DEHB'yi uyarıcı olarak kabul edilen bir ilaçla tedavi etmek alışılmadık gibi görünse de, işe yarayan rol oynayan dopamin ve norepinefrin beyin kimyasallarını arttırdığı için işe yarar. Düşünce ve dikkat.
Tıbbi gözetim altında, uyarıcı ilaçlar güvenli kabul edilir. Bununla birlikte, özellikle reçete edilen dozun yanlış kullanılması veya alındığında riskler ve yan etkiler vardır. Örneğin, uyarıcılar kan basıncını ve kalp atış hızını arttırabilir ve kaygıyı artırabilir. Bu nedenle, yüksek tansiyon, nöbetler, kalp hastalığı, glokom, karaciğer veya böbrek hastalığı veya anksiyete bozukluğu dahil olmak üzere diğer sağlık sorunları olan bir kişi, bir uyarıcı almadan önce doktorlarına söylemelidir.

Uyarıcı alırken bu yan etkilerden herhangi birini görürseniz bir doktorla konuşun:

iştah azalması
uyku problemleri
tikler (ani, tekrarlayan hareketler veya sesler);
kişilik değişiklikleri
artan anksiyete ve sinirlilik
karın ağrıları
baş ağrısı
Sigara uyarıcılar. Diğer birkaç DEHB ilacı uyarıcı değildir. Bu ilaçların, uyarıcılara göre çalışmaya başlaması daha uzun sürer, ancak DEHB'si olan bir kişide odak, dikkat ve dürtüselliği de geliştirebilir. Doktorlar uyarıcı olmayan bir reçete yazabilir: Bir kişinin uyarıcılardan rahatsız edici yan etkileri olduğunda; bir uyarıcı etkili olmadığında; veya etkinliği arttırmak için bir uyarıcı ile kombinasyon halinde.

ABD Gıda ve İlaç Dairesi (FDA) tarafından özellikle DEHB tedavisi için onaylanmamış olmasına rağmen, bazı antidepresanlar bazen tek başlarına veya DEHB tedavisi için bir uyarıcı ile birlikte kullanılmaktadır. Antidepresanlar, DEHB'nin tüm semptomlarına yardımcı olabilir ve hastanın uyarıcılardan kaynaklanan rahatsız edici yan etkileri varsa reçete edilebilir. Antidepresanlar, bir hastanın anksiyete bozukluğu, depresyon veya başka bir duygudurum bozukluğu gibi başka bir durumu da varsa, uyarıcılarla kombinasyon halinde yardımcı olabilir.

Doktorlar ve hastalar en iyi ilaç, doz veya ilaç kombinasyonunu bulmak için birlikte çalışabilirler. Uyarılar, hasta ilaç kılavuzları veya yeni onaylanmış ilaçlar hakkındaki en son bilgiler için NIMH Ruh Sağlığı İlaçları web sayfasındaki uyarıcılarla ve diğer akıl sağlığı ilaçlarıyla ilgili temel bilgileri öğrenin ve FDAwebsitesini ( http://www.fda.gov/ ) kontrol edin .

Psikoterapi
DEHB'yi tedavi etmek için psikoterapi eklemek hastalara ve ailelerine günlük sorunlarla daha iyi başa çıkmalarında yardımcı olabilir.

Davranışçı terapi , bir kişinin davranışlarını değiştirmesine yardımcı olmayı amaçlayan bir psikoterapi türüdür. Görevleri organize etme veya okul çalışmalarını tamamlama veya duygusal olarak zor olaylarla çalışma gibi pratik yardımları içerebilir. Davranışçı terapi ayrıca bir kişiye şunları öğretir:

kendi davranışlarını izlemek
harekete geçmeden önce öfkeyi kontrol etmeyi veya düşünmeyi kontrol etmek gibi arzu edilen bir şekilde hareket etmek için övgü veya ödüller vermek
Ebeveynler, öğretmenler ve aile üyeleri de belirli davranışlar için olumlu veya olumsuz geri bildirim verebilir ve bir kişinin davranışlarını kontrol etmesine yardımcı olacak açık kurallar, iş listesi listeleri ve diğer yapılandırılmış rutinleri oluşturmaya yardımcı olabilir. Terapistler ayrıca, çocukların sıra beklemelerini, oyuncak paylaşmalarını, yardım istemelerini veya alaylara nasıl tepki vermeleri gibi sosyal becerileri de öğretebilirler. Başkalarının yüz ifadelerini ve ses tonunu okumayı ve uygun şekilde nasıl karşılık vermeyi öğrenmek de sosyal beceri eğitiminin bir parçası olabilir.

Bilişsel davranışçı terapi aynı zamanda bir kişi farkındalık tekniklerini veya meditasyonu öğretebilir. Bir kişi, odaklanma ve konsantrasyonu iyileştirmek için kendi düşüncelerini ve duygularını nasıl fark edeceğini ve kabul ettiğini öğrenir. Terapist ayrıca, DEHB olan kişiyi, tedaviden önce düşünmeden önce düşünmek veya gereksiz riskler alma dürtüsüne direnmek gibi, tedavi ile gelen yaşam değişikliklerine uyum sağlamaya teşvik eder.

Aile ve evlilik terapisi , aile üyelerinin ve eşlerin yıkıcı davranışlarla başa çıkmada, davranış değişikliklerini teşvik etmede ve hastayla etkileşimlerini iyileştirmede daha iyi yollar bulmasına yardımcı olabilir.

Psikoterapi hakkında daha fazla bilgi için, NIMH web sitesinde Psikoterapiler web sayfasına bakınız .

Eğitim ve öğretim
DEHB'si olan çocuklar ve yetişkinler ebeveynlerinden, ailelerinden ve öğretmenlerinden tam potansiyellerine ulaşmaları ve başarılı olmaları için rehberlik ve anlayışa ihtiyaç duyarlar. Okul çağındaki çocuklar için bir çocuk teşhis edilmeden önce bir aile içinde hayal kırıklığı, suçlama ve öfke oluşmuş olabilir. Ebeveynler ve çocuklar olumsuz duyguların üstesinden gelmek için özel yardıma ihtiyaç duyabilirler. Ruh sağlığı uzmanları, ebeveynleri DEHB konusunda ve bir aileyi nasıl etkilediğini eğitebilir. Ayrıca, çocuğun ve ebeveynlerinin yeni beceriler, tutumlar ve birbirleriyle ilişki kurma yolları geliştirmelerine yardımcı olacaktır.

Ebeveynlik becerileri eğitimi (davranışsal ebeveyn yönetimi eğitimi), ebeveynleri çocuklarında olumlu davranışları teşvik etmek ve ödüllendirmek için ihtiyaç duydukları becerileri öğretir. Ebeveynler, bir çocuğun davranışını değiştirmek için bir ödül ve sonuç sistemi kullanmayı öğrenmelerine yardımcı olur. Ebeveynlere, cesaretlendirmek istedikleri davranışları göz ardı etmek ya da yönlendirmek istedikleri davranışlar için anında ve olumlu geribildirim vermeleri öğretilir. Ayrıca, durumları istenen davranışı destekleyen şekillerde yapılandırmayı öğrenebilirler.

Stres yönetimi teknikleri , çocuğun davranışlarına engel olabilmek için hayal kırıklığı ile başa çıkma becerilerini artırarak DEHB'li çocukların ebeveynlerine fayda sağlayabilir.

Destek grupları , ebeveynlerin ve ailelerin benzer sorunları ve endişeleri olan diğer kişilerle bağlantı kurmasına yardımcı olabilir. Gruplar sık ​​sık hayal kırıklıklarını ve başarıları paylaşmak, önerilen uzmanlar ve stratejiler hakkında bilgi alışverişinde bulunmak ve uzmanlarla konuşmak için düzenli olarak toplanırlar.

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol

Threads beğeni satın al

backlink Spor haberleri fen bilimleri vozol 10000 Likit

Bosna Hersekde Üniversite Okumak