Covid-19 Salgınının Eğitime Bakış Açısındaki Değişime Dair Önemli Bir Kaç Not

Öğretmen haberleri ve gelişmelerden hemen haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Seyit Atalay

1-Salgından önceki eğitime bakışımız hatta bazı alanlardaki eksikleri pervasızca eleştirilerimiz yerini eğitimin kesintisiz bir şekilde devamının önemine,eksiklerin ise zamanla gerekli düzenlemelerin yapılarak,sağlıklı bir şekilde sürdürülebileceğine dair umutlarımızın güçlenmesine neden olmuştur.

2-Salgından önce aslında çok da önem verilmeyen,bu konuda gerekli hassasiyetlerin çok da dikkate alınmadığı hatta en temel temizlik alışkanlıklarımızın hafife alındığı bir dönemden sonra, hem aile hem öğrenci hem de kurumların unutulmaya yavaş yavaş yüz tutmuş temizlik hijyen gibi unsurları daha çok dikkate alınacağı bir döneme gireceğimiz aşikardır.

3-Öğretmen üzerinde toplumun bir kesiminde bu iş uzaktan da olur düşüncesi yavaş yavaş yerini,sınıf ve okul ortamının yerini hiç bir şeyin tutmayacağı duygu ve düşüncesine bırakmıştır.Bu durum aslında yine toplumun bir kesiminde gözden düşürülmeye ve hafife alınmaya çalışan öğretmen ve öğretmenlik mesleğinin ne kadar önemli olduğunu gözler önüne sermiştir.

4-Yine anlaşılmıştır ki, teknolojinin yaşadığımız dönemde ne kadar hızla geliştiği aşikarken, eğitim alanında özellikle eğitimin ilk, orta,lise ve yüksek öğretimde aynı katkıyı sağlayamadığı da görülmüştür.Çünkü gelişen teknoloji ile siz bir yüksekokul öğrencisine en etkili görsel ve proğramlarla ilgili konuyu anlatmış olsanız bile, birinci sınıfa giden bir öğrenciye yanlış va hatalı yazdığı bir harfin öğretmenin elini tutarak doğru bir şekilde yazmayı öğretmesine hala gelişmiş bir teknoloji cevap verememektedir.

5-Aslında kısa süreli ve belli zaman dilimlerini kapsayan tatiller eğitimin en doğal sürecini oluştururken çok fazla uzun, hatta başlama takvimi bile net olmayan bu süreç, öğrencilerde eğitim çalışanlarında hatta ailelerde kaygının artmasına neden olmaktadır.

6-Yine bu salgın ülkede fırsat eşitliğinin ne kadar önemli olduğunu bir kez daha göstermiştir.Pek çok aile imkanları dahilinde uzaktan eğitime onlıne dahil olurken yine pek çok ailenin bu imkanlardan yoksun olduğu da orta çıkmıştır.

7-Okullar sadece öğretim faaliyetlerinin gerçekleştirildiği bir yer olmayıp,eğitimin açıktan ve davranışsal anlamda gerçekleştirildiği yerlerdir. Bu durumda öğrenci her ne kadar akademik anlamda uzaktan da olsa eksiklerini kapatmaya çalışsa da eğitim alanındaki davranışları,kuralları sosyal alanda hayata geçiremeyeceği bir atmosferle karşı karşıya kalmıştır.

8- Her ne kadar bazı kesimlerce,hatta kendini bu işin içinden olduğunu iddia edenlerin, öğretmenlerin bu durumdan memnun olduğunu söyleseler de kendini bu mesleğe adamış hiç bir eğitimci bu durumdan memnun olmayıp ayrıca bu durumun müsebbibi de değildir.

9-Veli gözüyle bakıldığında,önceden okuldan üzeri kirli geldiği için rahatsızlık duyan annelerin okulların açılmasını dört gözle beklediği ve çocuğunun üzerini her ne olursa olsun artık dert etmeyeceği söyleyen velilerimizin,okula özlemlerinin büyüdüğünü farketmekle birlikte,okulun önemini daha çok kavramalarında bu sürecin katkısı olduğunu görmekteyiz.

10-Aslında bu maddeleri daha da uzatmak mümkün.Ama önemli olan bir ülkenin kalkınmasında en önemli yapı taşı olan eğitim ve öğretim faaliyetlerinin ne kadar önemli bir faktör olduğunu bir kez daha gözler önüne serilmiş oldu.Milyonlarca öğrencisi olan bir ülkeyi,aileleri doğrudan etkilemeyi başaran bir süreç yaşadık yaşıyoruz.Ayrıca eğitim öğretim faaliyetlerinin devamı sırasında dolaylı da olsa pek çok sektörün de bu durumdan olumsuz etkilendiğini gördük.
Ama sonuç olarak ;kendini bu mesleğe adamış,bu camianın neferi olmuş her meslektaşım bilmeli ki, bu yaşadığımız süreç bir şeyi tam olarak ortaya çıkarmıştır.Sınıfta öğrencisinin başında,karatahtanın önünde duran, sınıfta sadece bilgi ve becerisi ile değil, öğrencisine her anlamda kol kanat geren öğretmen arkadaşlarımızın bu ülkede ne kadar kıymetli olduğunu maalesef bu olumsuz süreç ortaya çıkarmıştır.Umarım ki bundan sonrada kendilerine verilen bu değerin toplumun her kesiminde unutulmamak üzere saklanılmasına özen gösterilir.

Nacizane süreçle ilgili bazı düşüncelerimi ve izlenimlerimi sizlerle paylaşmak istedim.Eğer sizde arzu eder okursanız yorumlarınızı ve katkılarınızı beklerim.
Saygılarımla.

Alıntı: ‎Seyit Atalay

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol

Threads beğeni satın al

backlink Spor haberleri fen bilimleri vozol 10000 Likit

Bosna Hersekde Üniversite Okumak