ÇOCUKLARIN SU KORKUSUNU AŞMALARINA NASIL YARDIMCI OLMALIYIZ?

Öğretmen haberleri ve gelişmelerden hemen haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Su korkusunun arkasındaki olası sebepler
Yeterli yaşam deneyimi olmayan küçük çocukların su korkuları çok yaygın ve doğaldır. Çocuklar yürümeye başlamalarıyla suyun gizemli ve tehlikeli olduğu fikrine kapılabilir. Uçsuz bucaksız koskoca bir su kitlesi olan deniz, çocuklarda hem merak uyandırır hem de ilk deneyimlerinde korkuyu davet edebilir. Ebeveynlerin denizde veya havuzda yüzmekle ilgili korku ve endişeleri varsa bu durum çocuklarda da benzer bir duygu geliştirebilir. Çocuklarımızı banyo yapmaya zorlamamız, denize veya havuza alıştırmadan sokmamız gibi yanlış tutumlarımız da onların su korkusunu tetikleyebilir. Bunların dışında, çocukların suyla ilgili yaşadıkları kötü bir tecrübe veya psikolojik sebepler de korkuya sebep olabilir. Bazen de çocukların hayali dünyalarında yaşattıkları bir sualtı canavarı, izledikleri bir belgeselde gördükleri köpek balıkları gibi deniz canlıları onların korkularını besleyebilir.

Çocukların su korkusunu aşmaları için ebeveynlere ipuçları:

Sabırlı olalım, empati kuralım.
Çocukların su korkularını yenmeleri zaman alabilir. Bu korkuyu aşmanın birinci ve vazgeçilmez kuralı, çocukların suya alışmaları için biz ebeveynlerin çok sabırlı, anlayışlı ve güven verici bir tutum sergilemesi olacaktır. Çocuğunuz sizinle birlikte suyun içindeyken korktuğunu belli edip ısrarla onu sudan çıkartmanızı isterse bu isteğine uymanızda fayda var. ‘Bak, senden küçükler bile suda. Korkmana gerek yok’ gibi cümleler kurarak onu diğer çocuklarla kıyaslamanız ve suda kalmaya zorlamanız çocuğunuzun size olan güvenini sarsabilir. Çocuklarımız korkularının anlaşılmasını ve kendilerini güvende hissetmeyi ister. Sabırla ve empatiyle yaklaşarak suyla ilgili korkularını aşmalarına yardımcı olabiliriz.

Yüzmeyi küçük yaşlarda öğretelim ama nasıl?
Her çocuk en başta güvenlik sebebiyle yüzmeyi öğrenmeli. Ama nasıl? Belki de sizin dışınızda birinin öğretmesi daha kolay olur. Bazen bir şeyi çok iyi bildiğimiz halde onu en doğru şekilde anlatmayı ve öğretmeyi başaramayabiliriz. Harika yüzen bir ebeveyn dahi olsanız çocuğunuzun profesyonel eğitmenler eşliğinde yüzmeyi öğrenmesi garantili bir çözüm olabilir. Eğer yüzmeyi çok iyi bilmiyorsanız ve suyla ilgili sizin de korkularınız varsa çocuğunuzun suda korkmadan yüzmeyi öğrenebilmesi için ilk etapta profesyonel eğitmenlere başvurmanızı tavsiye ederiz. Hatta yüzme okulundaki bu eğitime çocuğunuzla beraber siz de katılabilirsiniz. Çocuğunuza okul öncesi yaşlarında sağlayacağınız bu tür bir eğitim ona suda güvenli davranışlar sergilemeyi ve suyla ilgili korkularını aşmayı öğretir. Aynı zamanda yüzme sevgisi kazandırır.

Suyla ilgili güvenlik kurallarını araştıralım, öğrenelim.
Bebeklikten başlayarak su ile kurdukları tüm temasları kendilerini güvende hissettikleri eğlenceli birer deneyime dönüştürmek elimizde. Bebek banyosu ve çocuk banyosunun nasıl yaptırılması gerektiğiyle ilgili güvenilir uzmanların yazdığı kitaplardan veya çocuk doktorumuzdan bilgi edinmeye özen göstermeliyiz. Banyoda ortam sıcaklığının ılık olması, suyun aşırı sıcak veya soğuk olmaması, suyun derinliği önemlidir. Çocukların banyoda yüzlerini yıkarken nefes almalarını engelleyici hareketlerden kaçınmamız gerekir. Ayrıca onları banyoda, denizde veya havuzda bir an olsun yalnız veya gözetimsiz bırakmamalıyız. Bir anlık dikkatsizliğimiz çocuklarımızı hayati tehlikelerle burun buruna getirebilir ve su korkularının gelişmesine sebep olabilir. Renkli su oyuncaklarından faydalanarak çocuklarımızla suda oyun oynamak her zaman işe yarar, onları mutlu ve güvende hissettirir.

Rol model olalım, aşamaları atlamadan suya alıştıralım.
Çocuklarımızı denize veya havuza sokmadan önce plajda ya da havuz kenarında oyun oynamasını, yaşıtlarıyla vakit geçirmesini ve suyun keyfini çıkaran insanları gözlemlemesini sağlamalıyız. Anne ve babalarını, kendi akranlarını suda izlemek onları heveslendirebilir. Örneğin, birlikte kumdan kaleler yaparak çocuklarımızı suya yavaş yavaş yaklaştırabiliriz. Kale için su gerekecektir. Kovayı alıp su doldurma işini öncelikle siz üstlenebilirsiniz. Sizi gören çocuğunuz ikinci su doldurma işinde size katılmaya heveslenebilir ve böylece ayaklarını suyla buluşturmaya cesaret edebilir. Acele etmeden ona örnek olarak öncelikle su kenarında oynayabileceğiniz oyunlarla su serüvenimizi başlatabiliriz.

Denize veya havuza ilk kez çocuğumuzla birlikte girerken ise onunla tensel temas halinde olmalı, sürekli konuşmalı, ona güven vermeli ve kesinlikle zorlayıcı olmamalıyız. Ani hareketlerden kaçınmalıyız. Örneğin denizdeyken, kucağımızdaki çocuğumuzu hiç beklemediği bir anda suya daldırıp çıkarmak onu çok korkutabilir. ‘Suda şaka olmaz’ derler. Bu çok doğrudur. Suda eğlenmenin birinci kuralı, güvenlik kurallarını ihlal etmemektir.

Eğer çocuğumuzu suya alıştırma konusunda başarılı olamıyorsak veya kendimize bu konuda güvenmiyorsak mutlaka profesyonel yüzme eğitmenlerinden destek almayı planlayalım. Yüzdüğümüz yerlerin hijyenik, güvenli olmasına özen gösterelim ve çocuklarımızı suda asla denetimsiz bırakmayalım.

Ailece, güvenli ve eğlenceli su maceraları yaşamanızı dileriz.

KidZania’dan sevgilerimizle,

Alıntı : 

KidZania Anneleri

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol

YKS KİTAPLARI Nazilli Haber