Çocuklara Telefon , Bilgisayar , Tablet Vermek Doğru Mu?

Öğretmen haberleri ve gelişmelerden hemen haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Hep duyardım televizyon telefon çocuklar için zararlı diye ama Allah biliyor ya ne alakasi var derdim. Büyük kızım tv.seyrederdi 1 yaşında konuşmaya, 1.5 yaşında cümle kurmaya başladı. Renkleri sayıları şekilleri erken yaşta öğrendi diye çok seviniyordum demek ki zararlı da değilmiş diye çoook içimden geçirdim. 2. Kızım doğdu evde 8 yaşında ablada var bu daha erken konuşur dedim.

Abla tv seyrettiği de müdahale etmedim. Işim olduğunda baby tv. açtım. Babaya ilgilen dediğimde cep tlf.u açıp çocuk şarkıları seyrettirdi. 1 yaşında baba dede gel dedi. Ha bugun ha yarın derken anne demedi. Ama tv.dan degil tabii inadindan demiyor etkisi olsa büyük kızım'da anne demezdi. 1.5 yasina geldi hala anne yok. Hala 2-3 kelime var. Etrafimdakiler daha küçük sende geç konuştun zaten dediler. Aaa bak tv. yada tlf.dan değilmiş ben geç konuşmuşum tesellisi iyi gelmisti bana. 23 aylik olduk 6-7 kelimemiz var ama anne yine yok. Ismine sesleniyorum bakmak yok. Al ver oyunu oynuyorum tık yok. Birşey gösteriyorum bakmak yok. Birşeyler de terslik var ama ne? Ama maşallah kızıma tlf.sayesinde rakamlari harfleri öğrendi, sürekli şarkılar söylüyor.

Benim kızım çok zeki tlf. Tv sag olsun. 24 aylık olduk otizmi sürekli duyuyorum ama o kondurmuyorum. Eşime söylüyorum sorun yok zehir gibi kız cevabını alıyorum. Sorun yoksa neden sorun varmış hissine kapiliyorum anne olarak. 14 ocak gunune cocuk psikiyatrik servisinden randevu aldım. Dr.a götürdüm kızımın 7-8 kelimesi var anne demiyor ama 10 a kadar Turkce Ingilizce sayıyor, ismine bakmıyor ama alfabeyi Türkçe İngilizce sayıyor ve tanıyor. Komut almıyor ama şekilleri renkleri biliyor.... Dr.un verdiği cevap. Maşallah bütün bunları öğrenecek kadar tv. Tlf.a maruz kalmış bu cocuk.

Papağan da bu kadar tv.seyrettir o da ezberler dedi.. Otizm diyemem ama  Gelişim ve iletişim geriliği var. Sıfır tv sıfır tlf. Bol oyun,bol konusma.  Tam 11 gun oldu gideli. 1 gun boyunca hiç açmadım. Ertesi gün ilk defa beni göstererek anne dedi.

ANNE kelimesini ilk defa duydum. 2.gun yine açılmadı bebeğiyle oynarken aşağı yukarı zıplat uçur komutlarini ilk defa aldi. 3.gun bardağı gosterip su dedi. 4. gün ablasını gösterip abla beni gosterip anne dedi. 5. gün al ver kelimesini öğrendi. ....

Bugun 11. gün sabah anne kalk dedi. Yataktan nasıl kalktığımı bilemedim. Allah'ım dedim ben nasıl zarar vermişim kızıma tv. ve tlf. la gecen zamanına. Belki hala anlamsız sesler çıkartıyor hala tam bir cümle yok ama 11 gunde 6-7 kelime yaklaşık 25-30 kelimeye çıktı. Sürekli tekrarladığı şarkılar azaldı onun yerine bebeğine yemek yedirmeye başladı. Saklambaç oynamaya başladık.

Evet ilk cocugumu Allah korudu ama 2. kızım'da o hatadan dönmemiş olsaydık yaptığımız hataların bedelini ağır odeyebildik. Her çocuk bir degilmis. Birine zararı olmayan şey başka bebeğe zarar getirebiliyormuş. Kızım anne dedi ya sevincimi paylaşmak istedim sizlerle... 
Alıntı Gülçin Aslan
 

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol

Threads beğeni satın al

backlink Spor haberleri fen bilimleri vozol 10000 Likit

Bosna Hersekde Üniversite Okumak