Çocuklara Matematik Nasıl Sevdirilir?

Öğretmen haberleri ve gelişmelerden hemen haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Son birkaç yıldır ebeveynlere, 21. yüzyılın küresel ekonomisinde rekabetçi olabilmek için, hangi kariyere sahip olmak isterlerse seçsinler, çocuklarını STEM alanlarında eğitmenin gerekliliği konusunda tavsiyelerde bulunuluyor.

Amerika Birleşik Devletleri'nin Kaliforniya eyaletinde bulunan MIND Araştırma Enstitüsü'nün yönetim kurulu üyesi Mike Lefkowitz, mindresearch.org'da STEM'in son birkaç yılda önemli bir ivme kazandığını yazıyor.

“Fakat kurumların ve üniversitelerin bilgi çağında artan nitelikli çalışan talebini karşılayabilmek için bu alanlardaki eğitim düzeyimizi ve öğrenci başarımızı yükseltmek konusunda daha almamız gereken uzun bir yol var” diyor.


Lefkowitz ve pek çok uzman, matematiğin herkesin öğrenmesi gereken en önemli konulardan biri olduğunu, çünkü matematiğin bir ülkedeki bilimsel, teknolojik ve mühendislik gelişiminin temeli olduğunu belirtiyor. Uzmanlar, bir ulusun, sağlam bir matematik temeline sahip insanlara sahip olmadan gelişemeyeceğini ekliyor.

“Matematik ve fen bilimlerinde sağlam bir temel, yeni bilgilere açık olurken hipotez kurma, deneyler ve kontroller tasarlama, verileri analiz etme, kalıpları tanıma, kanıt, sonuç ve kanıt arama, problemleri çözme ve mutlakları arama becerilerini geliştirir ve geliştirir.

“Matematik okumak yalnızca daha fazla mühendis ve bilim insanı yetiştirmekle kalmayacak, aynı zamanda kariyer alanları ne olursa olsun öğrenebilen ve yaratıcı ve eleştirel düşünebilen daha fazla vatandaş yetiştirecektir. Yarının iş gücü her alanda bunu talep edecek” diyor Lefkowitz.


ABD'deki Stanford Üniversitesi'nden Dr. Tanya Evans'ın yaptığı bir araştırma da, günlük yaşamlarında matematik problemleri çözen öğrencilerin, çözmeyenlere göre daha yüksek mantıksal becerilere sahip olduğunu gösteriyor. Evans, ister evde ister işte olsun, matematiğin kişinin verimli bir şekilde performans göstermesini sağlayabileceğini söylüyor.

Ne yazık ki matematik, dünya çapında pek çok öğrencinin korktuğu ve okulda algılanan can sıkıntısı, zorluk ve öğrenme nedeniyle kaçınmaya çalıştığı bir derstir. Bazen ezberlenmesi zor olabilen çok sayıda formül içeren matematik, birçok öğrencinin okulda başarısız olduğu bir konudur.

Ama öyle olmak zorunda değil. Uzmanlar, eğlenceli bir şekilde öğretildiği sürece matematiğin de eğlenceli ve kolay olabileceğini söylüyor. Matematiğin inek gibi görünmesi onun inek gibi öğretilmesi gerektiği anlamına gelmez.

Bu nedenle aşağıda matematikten hoşlanmayan çocukların konuyu sevmelerine yardımcı olacak bazı ipuçları verilmiştir:

 Matematiği günlük aktivitelere dahil edin

ABD'deki Virginia Üniversitesi Curry Eğitim ve İnsan Gelişimi Okulu'nda Matematik Eğitimi Profesörü olan Robert Berry, matematiğin çocukların günlük aktivitelerine dahil edilmesini tavsiye ediyor.

“Örneğin yemek pişirmek matematiğe uygundur çünkü tarifleri takip etmek orantıları düşünmeyi ve kesirleri kullanmayı gerektirir. Berry theweek.com'a şöyle diyor: Spor skorları, süre ve fiyatlar hakkında konuşmak, çocukların matematikle somut bağlantılar kurmasına yardımcı olmanın diğer kolay yollarıdır.

Çocuğunuzun matematik öğretmeniyle konuşun

Berry, çocuğunuzun matematik dersinde ne öğreneceğini (öğrenmesi gerektiğini) öğrenmek için çabalayana kadar beklemeyin, diyor.

Şöyle açıklıyor: “Çocuğunuzun matematik öğretmenleriyle konuşmak da iyi bir fikir çünkü günümüzün ebeveynlerinin okula başlamasından bu yana içerik önemli ölçüde değişmemiş olsa da, bu içeriği öğretme yöntemlerimiz değişti.

“Bugün öğrencilerden, (sadece) bir cevap vermek yerine, teknoloji ve manipülatifleri (matematiksel kavramları açıklamaya yardımcı olan nesneler) kullanarak düşüncelerini temsil etmeleri ve düşüncelerini açıklamaları isteniyor.

“Öğrencilerin ne öğrendiklerini anlamalarını sağlamaya daha çok odaklanılıyor. Bu nedenle müfredata alışın ve soru sormaktan veya tavsiye almaktan çekinmeyin.” Berry, çocukların matematik öğrenimini geliştirmelerine yardımcı olabilecek manipülatiflerin renkli döşemeler, renkli küpler ve 10'luk bloklar olduğunu söylüyor. "Çocuklarınıza matematiği sevmediğinizi veya matematiği iyi olmadığınızı söylemeyin" diye ekliyor. “Bütün insanlar matematik insanıdır. Henüz doğru öğretmene sahip olmamış olabilirsiniz.

Çocuklarınızla oyun oynayın

Berry'ye göre Chutes and Ladders, Candy Land gibi masa oyunları ve zar oyunları, çocukların alt sayı yapmalarına (saymak zorunda kalmadan miktarları tanımalarına) ve sayıları ayrıştırmalarına (daha küçük sayıların nasıl daha büyük sayılar oluşturduğunu gösterme) yardımcı olabilir. Don, çocukların masa oyunları oynayarak kazandıkları resmi olmayan becerilerin onların matematik duygusunu geliştirmelerine yardımcı olabileceğini ekliyor.


Çocuklarınızı hatalı olduklarında eleştirmeyin

Matematikte, New Jersey, ABD'deki Montclair State Üniversitesi'nden Matematik Profesörü Patricia Kenschaft, theweek.com'da "Herkes birçok yanlış cevap alır" diye yazıyor.

Kenschaft, "Öğrencilerim benim hata yaptığımı gördüklerinde her zaman şaşırırlardı" diye anımsıyor. "Fark ettiklerinde mutlu olmama şaşırmış görünüyorlar ama ben onlara, hatalı olduğunuzda bunu kabul etmenin önemli olduğunu öğretiyordum." Don, çocukları hata yaptıklarında eleştirmeye karşı uyarıyor ve şöyle diyor: "Çocuklarınız sizi düzelttiğinde 'Ah, teşekkür ederim!' deyin."

Matematiği kötülemeyin

Çoğu yetişkin genellikle okulda matematikten ne kadar nefret ettikleriyle övünür. Greatschools.org'daki uzmanlar, eğer siz de onlardan biriyseniz, bu tavrı çocuğunuza yansıtmamaya dikkat edin, diye uyarıyor.

“Ne yazık ki bulaşıcı olan matematik kaygısına neden olabiliyor. Para saymak, bir satın almanın maliyetini tahmin etmek veya vergi beyannamelerinizi hesaplamak gibi rutin görevleri tamamlarken kendinize güvendiğinizi göstererek çocuğunuzun matematiğe karşı tutumunu geliştirmesine yardımcı olun.

“Ayrıca mimarlık, tıp, moda tasarımı, restoran işletmeciliği ve bilgisayar programcılığı gibi farklı mesleklerde de matematiğin önemine dikkat çekebilirsiniz. Matematik hakkında konuşma şeklinizdeki bu küçük değişiklikler bir fark yaratabilir ve hatta çocuğunuzun konu hakkında heyecanlanmasını bile sağlayabilir."

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol

Threads beğeni satın al

backlink Spor haberleri fen bilimleri vozol 10000 Likit

Bosna Hersekde Üniversite Okumak