ÇOCUK YETİŞTİRMENİN REÇETESİ NEDİR?

Öğretmen haberleri ve gelişmelerden hemen haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Çocuk yetiştirmenin reçete gibi bir ilacı yoktur. Her çocuk genetik olarak farklı olduğu gibi her evdeki ve dışarıdaki ilişkiler farklıdır. Ancak liberal olma adına sınırsız özgürlük alanı sağlamak uygun eğitim olmayabileceği gibi sürekli disipline dayalı eğitimde zararlı olabilir. Bir çok yöntemi bir arada kullanmak gerekebilir.

Eğer bir çocuk özgüven sorunu yaşıyorsa sorumluluk vermek gerekiyor. Örneğın yüzmeyi, gitar yada saz çalmayı bakarak değil, kaçınılmaz olarak yapılacak hatalarıa rağmen ısrarla uğraşarak öğnemek mümkündür. Hata yapma durumunda nedenlerini sabırla anlatın ve açıklayın. Suçlama ve/veya öfke öz güven ve içine kapanmasına neden olabilir.

Gelişmelere bağlı olarak zaman zaman sevdiği şeyleri yapamasına müsade ederek ödüllendirirken, bazende sevdiği şeyleri bir süre için yapmasına müsade etmeyerek bir tür ceza yöntemi uygulamak faydalı olabilir. Çocuklar istediklerini elde edebilmek için yetişkinlerin zaaflarını nasıl kullanacaklarını çok iyi bildikleri için bunun farkında olmanız önemli. Her konuda ödün vermek çocuğu kısa bir süre mutlu edebilir ancak uzun sürede mutsuz olmasına neden olabilir. Bu anlamda kararlarınızda kararlı olmanız önemli.

SONUÇ
Herkesin her şeyi bilmesi mümkün değil. Çocuk eğitimi ve/veya teknolojik araçları erken yaşta kontrolsüz kullanmanın zararları hakkında bilginiz yeterli olmayabilir. Önemli olan bilginin ve bilen insanların olduğu yere gidip gerekli desteği almanızdır. Hem bilginiz yetmiyor hemde gerekli bilgi için araştırma yapmıyorsanız GEREKENLERİ ya EKSİK yada YANLIŞ YAPIYORSUNUZ DEMEKTİR.

Çocuğunuzla mutlaka arkadaş olun, dinleyin, oyun oynayın, sohbet edin, birlikte zaman harcayın, sorumluluk verin, fırsat tanıyın, ses tonunuzu yükseltseniz bile suçlamayın, nasihatla doğruyu anlatma yerine doğruyu kendiniz yaparak öğrenmesine neden olun.

Çocuğunuza servet bırakmak yerine daha fazla zaman ayırın. Bunu yapmakla yaşarken hem daha çok mutlu olursunuz ayrıca daha çok ortak anılarınız olur. Çocuğunuza sorumluluk taşımayı; üretken ve mücadeleci olmayı; neşeli, mutlu ve onurlu yaşamayı öğretebilirseniz gerisini kendisi tek başına becerir. Sağlıklı bir yaşam dileğiyle, iyi ki VARSINIZ”CanAliCalhan/CanAliÇalhan

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol

Threads beğeni satın al

backlink Spor haberleri fen bilimleri vozol 10000 Likit

Bosna Hersekde Üniversite Okumak