ÇOCUK GELİŞİMİNDE BAYRAMLARIN ETKİSİ

Öğretmen haberleri ve gelişmelerden hemen haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Çocuklar... onlar, insanlığın en saf ve en temiz hali. Eğlenirken, gülerken, ağlarken ve oynarken en içten hallerini yansıtırlar etrafına. En güzel hislerle mutluluk sebebidirler çocuklar...

Bayram ve Çocuk

İnsanlığın bu en güzel hali olan çocuklar için bayramlar, ayrı bir heyecan ve ayrı bir neşedir. Bundan dolayıdır ki bayram denince akla çocuklar ve çocuk denince akla bayram tadında günler gelir.

Çocuk Gelişiminde Bayramların Etkisi

Her ebeveyn, çocuklarının gelişimi için endişe duyar ve en güzel rehberliği yapmak adına çabalar. Dolayısıyla bayramlarda çocuk gelişimi için dikkat gerektiren durumlardan haberdar olunmalıdır.

Gerçek anlamıyla çocukluk dönemi tarif edilecek olsa şöyle deriz: "Çocukluk, sosyal katılımın gerçekleşmesi için gereken bilgilerin edinilme sürecidir."

Evet, aslında çocukluk dediğimiz olay bir tür eğitim sürecidir. Çünkü insan, sosyal bir varlıktır. Neredeyse bütün ihtiyaçlarını sosyal çevresi içerisinde karşılar. Sosyal çevresiyle uyum sağlayamayan insanlar, hem maddi hem ruhsal yaşamlarında büyük zorluklar çekerler.

Dolayısıyla çocuklarda sosyal gelişim akademik gelişimden önce gelir ve sosyal gelişim akademik gelişimden daha önemlidir.

Her ebeveyn çocuklarının akademik gelişimi için büyük kaygılar yaşar, hatta onların sosyalleşmesinden çok daha önemli görür akademik gelişimi. Fakat bu önemli bir hatadır. Çocukların sosyal katılımını güvenli bir şekilde sağlamalarına ortam sağlayan aileler, ileride yaşanacak olan akademik başarılara da şahit olacaklardır.

Bayramlar Çocuğun Sosyalleşmesini Sağlar

Bayramlar; aile ve dost ziyaretleşmeleri ile oluşan samimi ortamlarda kurulan iletişimler ile çocukların iletişim kurma becerilerini geliştirerek, onların sosyal gelişimlerine büyük katkılar sağlar. Çocukların kendi akranları ile birlikte geçirdikleri vakitler, oynadıkları oyunlar ve yetişkinler ile kurdukları iletişimler, sosyal gelişimde önemli birer etkendirler.

❗❗❗Fakat çocuklara iyilik yapalım derken onları incitmemeye dikkat edilmelidir. Daha veciz bir ifade ile "kaş yaparken göz çıkarmamaya" özen gösteriniz.

❗❗❗Bayram günlerinde oluşturulan kalabalıklar içerisinde çocuklara verilen tepkiler bazen yetişkinlerin umduğu gibi hissedilmeyebilir. Konuşmak istemeyen çocuğu, "konuşmayı bilmiyor musun!" vb. ifadelerle itham etmek, el öpmek veya tokalaşmaktan henüz çekinen bir çocuğu bu gibi rituellere zorlamak, küçümsemek ve utandırmak bu tepkilerden bazılarıdır.

❗❗❗Yine çocukların iletişim kurmaları gereken durumlarda, kalabalıklar içerisinde boğulmamaları da önemli bir diğer meseledir. Bazen çocuklar iletişim kuramayabilir veya kurdukları iletişimi sürdürmekte güçlük çekebilirler. Bu noktada öncelikle ebeveyn olmak üzere, diğer aile bireylerinin de gereken özeni göstermeleri gerekir.

Bayramlar, çocuklara paylaşmayı öğretir. Paylaşmayı öğrenen çocuklar ise paylaşımcılığı içselleştirerek, sosyal iletişmde önemli yetenekler edinir. Uzlaşmak, anlaşmak, müsamaha göstermek vb. olgunluklar bunlara örnektir.

❗❗❗Özellikle doğal iletişimin sanal ortamlar ile can çekiştiği bir devirde bu gibi özelliklerin kazanıldığı ortamlar birer hazine niteliğindedir. Sanal iletişim; jest-mimik, enerji akışı, duygusal bulaşma gibi önemli doğal iletişim ögelerinin elimine edildiği yeni bir dönemdir ve böyle bir iletişim çocuklara çok şey kaybettirir. Bayramlar ise çölde kalmış bir kimseye vaha gibi hayat damarı mesabesindedir bireyler için.

Sorsak ailelere, acaba "egoist bir çocuk mu istersiniz, mütevazi bir çocuk mu?" diye, zannediyorum ki alacağımız cevap bellidir. İşte bayramlar bu önemli isteğimize de yanıt verecek, özverili ve mütevazı bir şahsiyetin oluşmasına katkı sağlayacaktır.

Bütün bunlarla birlikte hissedilen o derin mutluluk ve huzur, çocuk gelişiminde en önemli dinamiktir. Mutlu ve huzurlu bir gelecek kurmanın yolu da zaten budur.

Bayramları yaşamada çocuklar bize güzel bir örnektir

Nasıl mı?

"Bayram sevincinizi yetişkin dünyanızda değil, çocuksu yanınızda arayın" der onlar sizlere.

Gündelik yaşamın meşguliyetler ağından sıyrılın bir süreliğine. Bırakın bütün kaba ciddiyetlerinizi bir yana. Teslim olmayın sahteliklere ve kokuşmuş ritüellere. Ve en önemlisi de engel olmayın içinizden gelenlere. Bırakın dış yüzünüze yansısın içinizdeki çocuk. Mutluluğu bayram tadında tebessümlerde arayın. Ve her şey rağmen gülümseyin hayata...

Psikolog Kadir Özsöz

instagram takip: instagram.com/psk.kdrozsoz/

kaynak: http://bilgedegisim.com/makale/bayramlar-ve-cocuk-gelisimi

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol

Threads beğeni satın al

backlink Spor haberleri fen bilimleri vozol 10000 Likit

Bosna Hersekde Üniversite Okumak