Öğretmen haberleri ve gelişmelerden hemen haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!
Çocuk istismarı olaylarından dolayı toplumsal olarak öfke duyuyoruz. Anne babalar oldukça kaygılı. Doğru bilgiler elde edemeyen anne babaların kaygıları ise paranoyaya dönüşüyor.
Kimi anne ve babalar, çözümü çocuklarını sınırlandırmakta buluyor, parka, bahçeye göndermiyor, sokakta oyun oynamasına izin vermiyor. Kimi ebeveynler de çocuklarını yabancılara karşı korkutarak, çocuğunu koruyacağını zannediyor. Halbuki yapılan çalışmalar bütün bunların doğru bilgiler olmadığını ortaya koyuyor.
Çocuğu istismardan koruyacak öneriler...
Mahremiyet Eğitimi Prensipleri-1
Çocuk ‘kimden’ korunacağını değil, ‘neyden’ korunacağını bilmeli... Birçok anne baba çocukları istismara uğramaması ‘yabancılardan’ uzak durmasını öğretiyor. Halbuki çocuğun yabancılara karşı korkutulması istismarı önlemiyor. Çünkü çocuk istismar olaylarının neredeyse tamamına yakınında fail yabancı değil, tanıdık biri çıkıyor. Halbuki anne babalar, çocuklarına ‘kimden’ sakınması gerektiğini değil, ‘neyden’ sakınması gerektiğini öğretmelidir. İster tanıdık olsun, ister yabancı fark etmez, çocuk kendi aurası içerisine izinsiz giren her kişiden rahatsızlık hissetmelidir. Bunun için her anne baba mahremiyet eğitimi prensiplerini bilmelidir.
Mahremiyet Eğitimi Prensipleri-2
Çocuğunuz hangi kişilik yapısına sahipse, o kişiliğe ait savunma davranışını destekleyin. Kimi çocuk bağırarak, kimi ısırarak, kimi yere atarak kendini savunur.
Çocuğunuz zorda kaldığında sadece bağırarak değil, istediği tepkiyi verebilmeli.
Konunun detayları için Pedagoji Okulu 74.bölümü izleyebilirsiniz...
Daha detaylı bilgi için Mahremiyet Eğitimi kitabını okuyabilirsiniz...
Alıntı: Pedagog Adem Güneş