Öğretmen haberleri ve gelişmelerden hemen haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!
Çocuğumuzun; Sorumluluğunu bilen,bağımsız biri olmasını istiyoruz ,ona hiçbir vazife vermiyoruz,iş yaptırmıyoruz bütün işlerini biz yapıyoruz. Böylece onu kendimize bağımlı hale getiriyoruz.
Sorumluluk almasını engelliyoruz.
Saygılı, anlayışlı olmasını istiyoruz . buna karşılık onlarla alay ederiz ,küçük düşürürüz böylece onlara değerli olmadıklarını hissettirmiş ve saygısızlığı öğretmiş oluruz.
Çocuğumuzun bizi seven birisi olmasını istiyoruz. Meşgul olduğumuzda çocuğumuz bizden sevgi göstermemizi istediğinde onu önemsemeyiz.
Çocuğumuzun ilgilenen birisi olmasını isteriz ; onunla ilgilenmeyiz.
Çocuğumuza güven kazandırmak için bazı fedakarlıklarda bulunmamız gerekiyor. Bunun için bazı tutum ve davranışlarımızdan vazgeçmemiz gerekiyor.
BIRAKMAMIZ GEREKEN TUTUM VE DAVRANIŞLAR
Olumsuz Beklentiler:Hepimizin çocuklarımızla ilgili olumsuz bazı beklentileri vardır.Biz bu beklentilerimizi beden diliyle veya direkmen belirtiriz. Ve çocuklarda buna inanırlar. Örneğin çocuğun sınavı kazanacağına inanmıyorsak bunu bir şekilde iletiriz. Ve çocukta buna inanır.bu duyguyla hareket eder.
Gerçek Dışı Yüksek Beklenti: her çocuğun belli bir kapasitesi ve yetenekleri vardır.Anne-babalar bunu bildikleri halde yinede çocuklardan seviyelerinin üstünde şeyler beklerler.Buda çocuğun olaşamayacağı bir beklenti olduğundan çocuğu güvensizliğe sevk ediyor. Örneğin; Ahmet amcanın çocuğunun deneme sınavlarında yaprığı şeyleri beklerler.Buda çocuğun olaşamayacağı bir beklenti olduğundan çocuğu güvensizliğe sevk ediyor. Örneğin; Ahmet amcanın çocuğu deneme sınavlarında 40 net yapıyor. Ahmet amca çocuğunun vali olacağı beklentisi içerisindedir. Ama o bölümü kazanmak içinde 100,net gerekiyor.Böyle bir beklenti çocuğun olaşamayacağı bir beklenti olduğundan çocuğu güvensizlik duygusuna kapılmasına sebep oluyor ve çocuk çalışmayı bırakıyor.
Kardeşler Arası Yarışmayı Destekleme: Çoğu zaman farkında olmadan çocuklarımız arasındaki yarışmayı körükleriz. Birisini tutarız öbürünü iteriz. Birisi iyi diğeri düşük not almıştır birini över diğerini yere vururuz .Böylece bir rekabet ortamı oluşturmuş oluruz .bu rekabet ortamı içinde düşük not alan öbürünü engellemeye çalışır. İyi not alan ise bulunduğu konumunu kaybetme korkusu ve endişesiyle güvensizlik duygusuna kapılmaktadır .(alıntı)