Bu Sonbahar Zor Olacak

Öğretmen haberleri ve gelişmelerden hemen haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Bu Sonbahar Zor Olacak
Öğretmenlik mesleği, sınıftaki öğretim faaliyetleri sırasında doğan sıcak ilişkilerden beslenir. Öğrenciler öğretmenleriyle duygusal ilişkiler kurar. Jest ve mimiklerle belli edilen duygular, beğenilme, takdir edilme, onaylanma, övülme ya da uyarılma sonucu pişman olma, hatayı anlama, empati kurma gibi. Uzaktan eğitimle bu duygular azalıyor. Öğrenme isteği düşüyor.
Uzaktan Eğitim öğretmen ve öğrencilerde şu türlü sorunlara yol açmış olabilir.
1. Öğrencilerde motivasyon kaybı: Bir ekrandan ders anlatan öğretmen duygusal akımı yeterince sağlayamadığından öğrencilere kendilerine yeterince ilgi gösterilmiyor duygusuna kapılıp motivasyonlarını kaybedebilirler.
2. Kaybolma ve tükenmişlik: Birçok öğretmen meslektaşlarından uzak bir şekilde çalışırken her zaman alıştıkları zümre iş birliğinden mahrum kalmaları nedeniyle kendini yalnız, mesleğinin hangi noktasında olduğunu unutarak sanal bir öğretim ortamında kaybolmuş ve tükenmiş hissedebilir.
3. Eşitsizlik:Öğretmenler uzaktan eğitim yaparken tüm öğrencilerine ulaşamamış olabilirler. Bu durumda eğitimde fırsat eşitliği sağlanamadığından öğretmenler seviye farkı oluşmuş sınıflarında nasıl bir yol izleyeceklerini bilememe kaygısına düşmüş olabilirler. Üstelik telafi eğitimlerinin de uzaktan yapılacak olması kaygıyı daha da arttırabilir.
Bu şartlar altında öğretmen ve öğrencilere nasıl destek olunabilir?
1. Okulların açılış planları ile ilgili yol haritaları her okul düzeyinde ivedilikle belirlenmelidir. Açılacaksa normal öğretim ve ikili öğretim yapılan okullarda ders programları nasıl olacak? Eğitim yüz yüze yapılacaksa hangi sınıflar düzeyinde olacak? Uzaktan eğitim yapılacaksa fırsat eşitliği nasıl sağlanacak? Bu soruların cevaplarının verilmesi hem öğretmenleri hem de öğrencileri rahatlatacaktır.
2. Öğretmenin kendini en rahat hissedeceği çevrimiçi öğrenme programını kullanmasına ya da bir youtube kanalı kurarak kendi yayınlarını yapmasına izin verilmelidir.
3. Öğrencilere kaybedilmiş bir zamanın olmadığını tüm öğretmenlerin onları yetiştirmek için her zaman hazır olduğunu anlatan yayınlar hazırlanarak televizyonlarda kamu spotu olarak gösterilmesini sağlamak öğrencilerin ruhsal yönden rahatlamalarını sağlayabilir. Bu türlü yayınlar öğretmenlik mesleğine verilen değeri arttırabilir.
4. Uzaktan eğitim hala bazı öğretmenleri korkutuyor olabilir. Bunun nedeni de çevrimiçi öğretim araçlarını(zoom,storyboard vs.) nasıl kullanacaklarını bilmediklerinden olabilir. Kendi kurumları içerisinde bu araçların kullanımına hakim öğretmenler tarafından kurum içinde hizmetiçi eğitim faaliyeti gerçekleştirilebilir.
5. Belirsizlik yaratmamak: İster uzaktan ister yüz yüze eğitim olsun bunların nasıl gerçekleşeceği bilgisi hem öğretmenlere hem velilere ve öğrencilere hem de eğitimle ilgili ne kadar paydaş varsa hepsi ile en kısa sürede paylaşılmalıdır.
Serhat DİNDAŞ/SINIF ÖĞRETMENİ

Anahtar Kelimeler:
Bu Sonbahar Zor Olacak

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol

Threads beğeni satın al

backlink Spor haberleri fen bilimleri vozol 10000 Likit

Bosna Hersekde Üniversite Okumak