BEN HEP PSİKOLOJİK DANIŞMAN OLARAK KALACAĞIM

Öğretmen haberleri ve gelişmelerden hemen haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Yükseköğretim Kurulu Psikolojik Danışman ve Rehberlik lisans mezunlarının “Psikolojik Danışman” ünvanını kullanamayacağına dair bir yazı yayınladı. YÖK, bünyesinde yer alan Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık lisans programından mezun olan kişilerin Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik lisans programı eğitimlerinde birey ve psikolojik danışma uygulamaları üzerine teorik süpervizör eşliğinde aldıkları uygulamalı uzmanlık dersleri ve staj programı gereğince Psikolojik Danışman ünvanını kullanıp kullanamayacakları hususunda bilgi talep etmiş, gelen cevabı da değerlendirerek bu ünvanın kullanılamayacağına karar vermiş.

Aslında bu yazı, yeni bir yazı değil. 1998 yılında yazılmış bir yazı ve dönem dönem kopyala yapıştır yapılarak gönderiliyor. O dönemde YÖK diplomalara unvan yazabiliyordu artık yazamıyor.

Psikolojik Danışmanların bu ünvanını artık  kullanamayacak algısı oluşturulmaya çalışılıyor ancak kesinlikle böyle bir durum yoktur çünkü meslek unvanlarını artık mesleki yeterlilik kurumu belirliyor. YÖK’ün, diplomasında psikolojik danışma ve rehberlik yeterliliği olan bir bölüme siz Psikolojik Danışman değilsiniz diye bir kurul kararı alması mümkün değildir. Psikolojik Danışman arkadaşlarımız rahat  olsun hukukla çözebileceğimiz bir konudur bu. MEB Psikolojik Danışma ve Rehberlik Yönetmeliğinde tanımımız vardır, TSK’da tanımımız vardır. YÖK kararı geçersizdir. Arkadaşlarımızın yeterlilikleri mevzuatlara göre gökte bellidir mevzuata göre de unvanlarını kullanabilirler.

Eğitim Gücü Sendikası olarak bu konuda gerekeni yapacağız. 2005 itibarıyla üniversite diplomalarında meslek unvanı yazılmıyor. Mezun olduğu bölüm yazılıyor. Sonrasında Meslek tanım ve unvanlarını Türkiye Cumhuriyeti Kanunları, Yönetmelikleri Meslek odaları, Barolar belirlerken YÖK’ün yanlışını hukukla rahatlıkla çözeceğiz. Sendika avukatlarımız konu ile ilgili bilgilendirildi, dosya hazırlandı ve adli tatil bitiminde davamızı açıyoruz.

YÖK’ün bu yazıyı yenilemesi aslında iyi de olmuştur. Öncekiler için süresi geçmesi sebebi ile dava açamıyorduk, yenilenmesi üzerine dava açarak bu yanlışı tamamen ortadan kaldırabileceğiz.

Ve biz Psikolojik Danışmanlar, HEP Psikolojik Danışman olarak kalacağız.

Fikriye Eylem ÖSELEMİŞ

Eğitim Gücü Sendikası Pamukkale İlçe Başkan Yardımcısı

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol

Threads beğeni satın al

backlink Spor haberleri fen bilimleri vozol 10000 Likit

Bosna Hersekde Üniversite Okumak