BANA VELİNİ SÖYLE

Öğretmen haberleri ve gelişmelerden hemen haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Anneler, babalar “benim çocuğum” demeyin artık. Bırakın öğretmen öğretmenliğini yapsın. Velilerin okulda çok görülmeleri, bilinenin aksine, olumlu yanından çok, olumsuz yanı vardır diyor Ziya öğretmen. Bakan Bey’in anlatmak istediği veliler her tenefüste, her boşlukta çocuğunun yanı başında biten velilerdir. Biz eğitimciler bu tip velilere helikopter veli diyoruz. Bunlar çocuklarının her işini kendileri görmeye çalışırlar. Çocuklarının üzerine titrerler adeta. Bu şekilde büyüyen çocuklarda çok ciddi özgüven eksikliği oluşur. Hep birilerinin yardımına ihtiyaç duyarlar. Hiçbir işleri tam olmaz. Yetişkin olduklarında dahi arkalarını toplayan hep birileri olur.
Bir de okulları mesken tutan, üzerine vazife olmayan her şeye burnunu sokan, çok bilmiş veli tipleri vardır. Sürekli öğretmenlerin açığını arayan, kapı önlerinde sınıfı dinleyen, onlara her fırsatta ders verme hadsizliğine yeltenen velilerdir bunlar. Ellerinden gelse bütün okulu sevk ve idare etmek isterler. Bu tarz velilere fırsat verilmediğinde ise, her türlü çirkefliği göstermekten de geri durmazlar.
Bir başka veli tipi ise çocuklarını bulunmaz hint kumaşı gibi gören, hiçbir eksikliği onlara konduramayan velilerdir. Ortada bir yanlış varsa; ya öğretmen sebepli, ya da başka nedenleri vardır ama, kesinlikle kendi çocuklarından kaynaklı değildir. Bu tip velilerle problemlere çözüm üretmek oldukça güçtür, belki de imkansızdır.
Bir diğer olumsuz veli tipi ise çocuklarını bir şekilde okula kaydettirip; bir daha da okula uğramayan veli tipleridir. Bu tip velilere ağırlıklı olarak gecekondu ve dezavantajlı bölgelerde rastlansa da her çevrede vardır. Çok ekstrem bir durum olmadıkça okulun yolunu bilmezler. Ne çocuklarının öğretmenlerini tanırlar ne de hangi sınıfta olduklarını bilirler. Zira onların çocuklarından daha önemli işleri vardır. Kısaca bunlar saldım çayıra mevlam kayıra havasında olan velilerdir.
Bir başka veli tipi ise kendini bilen, çocuğunu tanıyan, okulun imkanlarının farkında olan velilerdir. Bu velilerin çocuklarıyla olan ilişkisi; ellerinde olan imkanları onlardan esirgemeyen, sorumluluklar yükleyen, onlara takip edildiği hissi veren ama abartmayan, öğretmenleri hakkında çocuklar yanında olumsuz konuşmayan, krizlerde çözüm odaklı davranan velilerdir. Okulun davetlerine icabet eder, imkânı dahilinde okul aile birliklerinde görev alır, destek olurlar. Öğretmenlerine karşı da son derece hürmetkârdırlar. Bilirler ki öğretmenler, çocuk bahçesinin bahçıvanı, geleceklerinin mimarı, karanlık yollarını aydınlatan el fenerleridir. Umarım velilerimiz bu tip velilerdir.
Ramazan Tahiroğlu
 

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol

Threads beğeni satın al

backlink Spor haberleri fen bilimleri vozol 10000 Likit

Bosna Hersekde Üniversite Okumak