Öğretmen haberleri ve gelişmelerden hemen haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!
Helikopter ebeveynleri kısa vadede çocuklarına gerçekten yardımcı olurlar. Spor ekipmanlarından science fair projelerine kadar çocuklarına yardımcı olan kişisel konsiyerjler gibi davranırlar. Futbol kelepçelerini unuttuklarında çocuklarını kurtarıyorlar ve onları bir aktiviteden diğerine şoförlüyorlar.
Çoğu zaman, bu tür bir ebeveyn desteğine sahip olan çocuklar diğerlerinden biraz daha avantajlı durumdadır. Ne de olsa, tam zamanlı kişisel bir asistanı olan herkes, her şeyi kendi başına yapan kişilere karşı yarıştığında başarı gösterebilir. Ancak aslında, fazla müdahaleci ebeveynler uzun vadede çocuklarına zarar verir ve helikopter ebeveynler tarafından yetiştirilen çocuklar büyüdükleri zaman bu kısa süreli avantajlarını hızlıca kaybederler.
İşte, helikopter ebeveynliğin uzun vadeli etkilerini inceleyen araştırmacılara göre, bu ebeveynlerin çocuklarının yetişkinliklerinde yaşadıkları en büyük beş problem…
1. Daha fazla sağlık problemi yaşarlar.
Florida Devlet Üniversitesi tarafından 2016 yılında gerçekleştirilen bir çalışma, helikopter ebeveynlere sahip çocukların yetişkinlik dönemlerinde sağlık sorunu yaşama olasılıklarının daha yüksek olduğunu buldu. Helikopter çocuklara ne zaman uyuyacaklarını, ne zaman spor yapacaklarını ve ne zaman yemek yiyeceklerini hep ebeveynleri söylediği için, çoğunun sağlığını nasıl koruyacağını öğrenemediği keşfedildi.
Müdahaleci ebeveynler çocuklarının sağlığı ile ilgili genelde çok fazla endişelenir ve ne yapmaları gerektiğine dair onları sık sık uyarırlar. Araştırmalar, bu sürekli hatırlatmaların yokluğunda çocukların bedenlerine iyi bakamadıklarını gösteriyor.
2. Her şeye hakları olduğunu düşünürler.
Helikopter ebeveynler çocuklarının üstüne o kadar çok titrerler ki, onlar da kendilerini evrenin merkezi olarak görmeye başlarlar. Ve bu “özel olma” düşünceleri 18 yaşına bastıkları zaman yok olup gitmez. Arizona Üniversitesi araştırmacıları, helikopter çocukların her şeye hakları olduğu fikriyle büyüdüklerini ortaya koydu. Helikopter ebeveynlerle büyüyen çocukların, “En iyisini istiyorum çünkü bunu hak ediyorum,” ya da “Benim gibi insanlar ara sıra mola vermeyi hak ediyor,” gibi ifadeler kullanma ihtimalleri diğer çocuklara oranla daha yüksek.
Başka çalışmalar da, bu hak sahipliği hissinin kronik hayal kırıklığı ve acı çekme ile ilişkili olduğunu gösteriyor.
3. Duygusal problemler yaşarlar.
Helikopter çocuklar duygularını düzenleme becerisini öğrenemeden büyürler; çünkü bu rolü onlar için ebeveynleri üstlenmiştir. Üzgünken onları neşelendiren kişi ebeveynleri olmuştur. Kızdıklarındaysa yine ebeveynleri sakinleştirmiştir onları.
Bu duygusal düzenleme becerisinin eksikliği, çocuklar yuvalarını terk ettiklerinde büyük bir sorun haline gelir. Virginia’daki Mary Washington Üniversitesi araştırmacıları tarafından 2013 yılında gerçekleştirilen bir çalışma, helikopter ebeveynler tarafından yetiştirilen üniversite öğrencilerinin depresyona daha meyilli olduklarını ve genel anlamda hayatlarından daha az memnun olduklarını buldu.
4. İlaçlara bağımlı hale gelirler.
Helikopter çocuklar zorluklara katlanmaya alışık değillerdir. Ebeveynleri onları acıdan korumuş ve zor durumlar ile başa çıkmalarına engel olmuşlardır. Üstelik, sürekli övülmeye alışık hale gelmişlerdir. Bu durum, onların ilaç kullanmaya neden bu kadar meraklı olduğunu açıklayabilir: Dertlerinin yok olmasını ve bunun bir an önce gerçekleşmesini isterler.
Tennessee Üniversitesi’nin Chattanooga kampüsündeki araştırmacılar tarafından 2011 yılında gerçekleştirilen bir çalışma, ebeveynleri tarafından kesintisiz ilgi gören üniversite öğrencilerinin anksiyete ve depresyon ilaçları kullanmaya daha yatkın olduklarını ortaya koydu. Ayrıca bu ilaçları keyif için de sıklıkla kullandıklarını gösterdi.
5. Öz-düzenleme becerileri gelişmemiştir.
Helikopter çocuklar diğer çocuklar kadar boş vakit geçirerek büyümezler. Bulundukları ortam genellikle planlanmış olup aktiviteleri de yakın bir şekilde izlenir. Kendilerini kontrol etme olanağına sahip olmadıklarından, hedeflerine ulaşmak için gerekli becerileri de kazanamazlar. Colorado Üniversitesi’nde 2014 yılında yapılan bir araştırma, helikopter ebeveynler ile büyüyen yetişkinlerin başarılı olmak için ihtiyaç duydukları zihinsel kontrol ve motivasyona sahip olma oranlarının daha düşük olduğunu gösterdi.
Diğer çalışmalar da aynı şeyi söylüyor: Helikopter çocuklar işlerini sürekli erteler ve başarmak için gerekli istek ve motivasyona sahip değiller.
Müdahale etme isteğinizi fark edin
Helikopter ebeveynlerin tek isteği çocuklarının başarılı olmasıdır, ancak eninde sonunda, gösterdikleri aşırı ilgi çocuklardan erişebilecekleri en yüksek potansiyel için gerekli olan zihinsel gücü söküp alır. Çocukların hata yapmasına izin vermek, başarısızlığa uğramalarına göz yummak ve kendi sorunlarını çözmeleri için onlara şans vermek de bir ebeveynin zihinsel olarak güçlü olmasını gerektirir. İşin özü, çocuklarınızın sağlıklı ve sorumluluk sahibi yetişkinler olmaları için gerekli vasıfları geliştirebilmeleri adına sizin de kendi zihinsel becerilerinizin üzerine gitmeniz büyük önem taşıyor.
Kaynak: https://www.psychologytoday.com/us/blog/what-mentally-strong-people-dont-do/201802/5-major-issues-helicopter-parenting-can-cause?utm_source=FacebookPost&utm_medium=FBPost&utm_campaign=FBPost&fbclid=IwAR02frVpLzDd3hfhhhmMYViu5Ml8HPLWKTir_PGqQNY1KcEmQA8-FmzIeQM