Anne ve Babasıyla Çok Konuşan Çocuklar Okulda Daha Başarılı Oluyor

Öğretmen haberleri ve gelişmelerden hemen haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Çocuklarımızın eğitimleri için pek çok fedakarlık yapıyoruz. Deyim yerindeyse onların üzerine titriyoruz. Okullarını seçerken bin bir eleme yapıyoruz. İyi bir öğretmenin rehberliğinde gerekli bilgileri alsınlar akademik başarıları yüksek olsun diye sürekli çabalıyoruz. Peki ama, çocuğun ev hayatının okuldaki başarısını direk etkilediğiniz söylesek…
Çocuklar toplam zamanlarının sadece % 15’ini okulda geçiriyorlar. Kalan zamanda ise, evde aileden aldıkları bilgilerle gelişiyorlar. Yapılan araştırmalarda orta gelir düzeyindeki ailelerin çocuklarına uyguladığı ’’karışmama’’ yaklaşımından daha çok, gelir durumu yüksek ailelerin birebir çocukla ilgilenmelerinin akademik başarıda anahtar rol oynadığı görülüyor.
Çocukların aileleri ile yaptıkları konuşma ne kadar çoksa, karşılıklı konuşarak kurulan iletişim ne kadar yoğunsa, çocukların da o kadar başarılı olduğu görüldü. Hatta daha küçük yaştaki bebeklerle dahi anne baba ne kadar çok konuşursa, çocuğun beynindeki bilişim merkezlerinin gelişimi o kadar fazla oluyor. Çocuk kelimeleri anladıkça kavramları anlaması daha kolaylaşıyor. Kavramları anladıkça da düşünceleri derinleşiyor. Aynı zamanda kavrama hızı ve karar verme hızı da bunlara bağlı olarak artıyor.
Okul çağındaki çocuklar üzerinde yapılan bir başka çalışmada da, evde anne babasıyla fazla konuşmayan çocukların ders sırasında arkadaşlarıyla konuşmaya çalıştığı ve anlatılan konulara konsantre olmakta zorluk çektiğini görüldü.
Eğer çocuğumuz okulda ve hayatta başarılı olsun istiyorsak onunla konuşalım. Onu dinleyelim ve ona anlatalım. Ne kadar anlatırsak, onu ne kadar dinlersek bu karşılıklı iletişim onun hayatta o kadar donanımlı olmasını sağlıyor.

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol

Threads beğeni satın al

backlink Spor haberleri fen bilimleri vozol 10000 Likit

Bosna Hersekde Üniversite Okumak