Öğretmen haberleri ve gelişmelerden hemen haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!
Öncelikle bu bir MEB pilot uygulaması mı, yoksa Antalya Milli Eğitim Müdürlüğünün bir projesi mi belli değil. Hem ulusal basında hem yerel basında hem de sosyal medyada farklı haberler var. Bazı kaynaklar Meb’in bir pilot uygulaması olduğunu bazı kaynaklar ise Antalya Milli Eğitim Müdürlüğünün bir proje faaliyeti olduğunu söylüyor. Bu bir pilot uygulama ise sonuçları-verileri itibarıyla tüm ülkeyi ilgilendiriyor. Bir proje ise, ilgili kimselerce örnek alınacak, eğitimin çeşitli alanlarında yararlanılacak bir çalışma olarak değerlendirilir. Eğitimi, dolayısıyla ülkemizi ve geleceğimizi ilgilendiren böylesi bir çalışmanın uygulanma yöntemi (pilot uygulama/proje) hakkında ülke olarak yeterli bilgiye sahip değiliz.
“40 dakika ders, 40 dakika teneffüs" uygulamasında ders saatleri çizelgeleri ve etkinliklerin listesi dışında kimse bir şey bilmiyor. Ha bir de etkinliğe katılmak isteyen okullarda öğretmenler kurulu kararı gerekiyormuş. Veli rızası alınacak mı, öğrenciye sorulacak mı belli değil. Kurul kararı çoğunluğun oyuyla mı alınacak yoksa tümünün olumlu oy vermesiyle mi belli değil. Antalya Milli Eğitim Müdürlüğünün, Milli Eğitim Bakanlığının, Antalya Valiliğinin sitelerine girdim projeyi bulamadım. Proje yok, tartışma çok.
Projeyi/Pilot uygulamayı niçin istiyorum?
Bir çalışma yapılıyorsa ve bu çalışmanın sonuçlarına göre bir yol belirlenip rota çizilecekse ve bu rota hepimizi ilgilendiriyorsa burada paydaşların bilgilendirilmesi şart. Ayrıca eğitimin konuşulduğu bir yerde bazı sorular cevapsız kalmamalı.
• Böyle bir uygulamaya neden ihtiyaç duyuldu?
• Mevcut eğitimde ne gibi eksiklikler gördünüz?
• Saha araştırmaları neler?
• Eksikliklerin veya sıkıntıların sayısal analizleri, değerlendirmeleri var mı?
• Eksiklik yok ama daha iyisini hedefliyoruz, diyorsanız hedeflerin somut hali nedir?
• Bu hedeflere ulaşma yol ve yöntemleri, planlamaları neler?
• Kararlar hangi yöntemlerle alındı. Hangi değerlendirmeler yapıldı? Raporlar neler?
• Bilim-eğitim camiasının, ilgililerin görüşlerine başvuruldu mu?
Bunlar ilk akla gelen sorular. Son yıllarda eğitim sistemimizde birçok değişiklik oldu. Bütün değişiklikler yukarıdan aşağı yapıldı. Küçük bir grubun önerisi, tasarısı, planlaması ile oldu. Geniş bir taştışma alanı, bilimsel yöntemler, veriye ve analize dayalı değerlendirmeler, ortak kararlar olmadan uygulandı. Ve sonuç ortada: Büyük bir memnuniyetsizlik. Antalya Milli Eğitim Müdürlüğünün veya Meb’in bu çalışma ile eksikleri nasıl tespit ettiklerini, neyi hedeflediklerini ve bu hedeflere nasıl ulaşmak istediklerini kamuoyuna daha açık bildirmelerini isterdim. En basitinden bir şirket bile piyasaya ürün sürmeden birçok analiz, araştırma, değerlendirme, çalışma… yapıyor. İşi tesadüfe bırakmıyor. Veya riski en aza indiriyor. Eğitimde “bide böyle deneyelim,” deme şansımız yok. Veya bu çok riskli. Atılan her yanlış adım ülke geleceğini en az 20-30 yıl etkiliyor.
Konunun bütünlüğünü bilmediğim için içerik hakkında yorum yapmam doğru olmaz. Eleştirdiğim nokta yöntemle ilgili. Yöntem olmadan, yönetim olmaz.
İsmail SAĞIR