2022-2023 İlkokul Kayıtları Ne zaman Başlayacak? 2021-2022 Eğitim Öğretim Yılında Okula Başlama Yaşı

Öğretmen haberleri ve gelişmelerden hemen haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

2022-2023 Eğitim-Öğretim yılında birinci sınıfa başlayacak öğrencilerin velileri okulları araştırıyor ve çocukları için en iyi okulu seçmeye çalışıyor. Bu arada akıllara gelen ilk soru ‘Hangi ayda doğan çocuklar birinci sınıfa başlayacak?’ oluyor. Ben de sizlere 2020 – 2021 yılı için okula başlama yaşını anlatan bir çalışma hazırladım. Faydalı olmasını dilerim.

Bildiğiniz gibi okula başlama yaşı geçen sene yeniden düzenlendi. Buna göre ilkokulların birinci sınıfına, kayıtların yapıldığı yılın eylül ayı sonu itibarıyla 69 ayını dolduran çocukların kaydı yapılacak. Ayrıca 66, 67 ve 68 aylık çocuklardan velisinin yazılı isteği bulunanlar da ilkokul birinci sınıfa kaydedilebilecek. Okul müdürlükleri, yaşça kayıt hakkını elde eden çocuklardan 69, 70 ve 71 aylık olanları velisinin yazılı talebi bulunması halinde okul öncesi eğitime yönlendirebilecek veya kayıtlarını bir yıl erteleyebilecek.

Buna göre 2020-2021 eğitim öğretim yılında Eylül 2014 ve daha önce doğmuş çocuklar ilkokula zorunlu olarak başlayacak. Ekim, Kasım  ve Aralık 2014 doğumlular veli dilekçesiyle bir yıl erteleyebilecek. Ocak, Şubat ve Mart 2015 doğumlular veli dilekçesiyle birinci sınıfına başlayabilecek yada anaokulu/ana sınıfına devam edecek. Nisan 2015 doğumlu yada daha sonra doğmuş çocuklar anaokulu yada ana sınıflarına devam edecek.

Anaokulu, ana sınıfı ve uygulama sınıflarına, kayıtların yapıldığı yılın eylül ayı sonu itibarıyla 57-68 aylık çocukların kaydı yapılacak. Okulun kayıt alanında ikamet eden ve bir sonraki eğitim ve öğretim yılında ilkokula başlayacak çocukların kaydı yapıldıktan sonra fiziki imkânları yeterli olan anaokulu ve uygulama sınıflarına 36-56 aylık, ana sınıflarına ise 45-56 aylık çocuklar da kaydedilebilecek.

Bu noktada özellikle Ocak ayına yakın doğan çocukların velileri çocuklarını birinci sınıfa gönderip göndermemek noktasında kararsız kalıyorlar. Burada aylar bazında bir uygulama olsa da her çocuğun gelişim düzeyi, kişilik özellikleri farklı olacağı için çocuğa özel karar vermek daha sağlıklı olacaktır. Karar sürecinde çocukların bilişsel, motor ve dil becerilerinin yanı sıra sosyal ve duygusal gelişimleri de değerlendirilmelidir.  Burada kararı vermeden önce devam ettiği okul öncesi kurumdaki uzmanların görüşlerini almak, gerekirse bir danışmanlık merkezinden destek almak faydalı olacaktır. Çocuğunuz hazır değilse bir sene kaybedecek gözüyle vereceğiniz devam kararının tüm eğitim öğretim hayatını etkileyeceğini unutmamanızı tavsiye ederim. İlkokula başlayacak tüm miniklere de keşifle, merakla, oyunla, öğrenmeyle, arkadaşlıklarla dolu harika bir eğitim öğretim yılı dilerim.

yesimkirman.com

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol

YKS KİTAPLARI Nazilli Haber