Öğretmen haberleri ve gelişmelerden hemen haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!
Eski Programımız Kazanım temelli iken bu Programımız Beceri temelli. Bu programın genel hatları Ortaöğretim'e göre Ortaöğretim tarafından hazırlanarak Okul Öncesine gönderilmiş. (Okul Öncesinden itibaren amaç Çocukları Ortaöğretimden neleri bilip öğrenerek mezun olmaları isteniyorsa onun temellerini öğretmek.)
Bu yeni Okul Öncesi Programı Şubat Programında olduğu gibi pilot okullarda uygulanmadığı için Görüş ve Öneri toplamak için aşağıdaki bağlantı kurulmuş ve görüş ve öneriler oradan toplanıyor. (Dediğim gibi, cılız bir geri dönüş olursa çok büyük ihtimalle göz ardı edilecek. Çok fazla öğretmenin programın eksiklikleri ve uygulamada yaşanacak zorlukları yazması gerekiyor. Yoksa yine kendi kendimize konuşmuş olacağız.)
392 sayfalık Programı inceleyip aklımda tutup uygun plan hazırlamak çok zor. Programı daha iyi anlayıp daha uygun planlama yapabilmem için kısaltılmış ve basitleştirilmiş bir PDF istiyorum.
2: Programda süreç içindeki değişiklikler sebebiyle sanırım, eksiklikler var. Örneğin Eklerde, EK18'de KB1 hiç eklenmemiş. KB3'ün ise başlığı yok. Program kitabı içerisinde bir çok yanlış ve eksiklerle karşılaştım. Tüm kitapçığın baştan kontrol edilip eksiklerin düzeltilmesini istiyorum.
3: Alan Matrisleri hepsinin kontrol edilip plana eklenmesi için çok fazla ve Okul Öncesi için gereksiz Alan ve Matrisler var.. Alan Matrislerinin Okul Öncesi dönem çocuklarına uygun şekilde sadeleştirilmesini istiyorum.
4: Programın Farklı eğitim olanak ve ortamlardaki öğretmenlerin kendi planlarını hazırlayabileceği şekilde esnetilmesini istiyorum. (Merkezde Anaokulu, Merkezde Anasınıfı, Kenar mahalledeki bir Anaokulu ya da Anasınıfı, Belde Anaokulu ya da Anasınıfı, Dağınık Anasınıfı vb.)
5: Mevcut paylaşılan Programa göre bir öğretmenin kullanıma uygun, yeterli niteliğe sahip bir günlük plan hazırlaması en az 3-5 saat sürecektir. Kaliteli bir plan hazırlanırsa ise bir günlük planın hazırlanması 5-6 saat sürecektir. Bu zamanın ise çoğu Etkinlik bulma kısmında değil Planlama aşamasında harcanacaktır. Mevcut Paylaşılan Programa göre bir öğretmenin kendi planını hazırlaması neredeyse imkansızdır.
6: Örnek Planlar çok düzensiz. Örneğin birbiri ile alakalı Alan Becerileri Planın en başındayken Öğrenme Çıktıları sayfalarca aşağıda. Ayrıca sayfaların sağında ve solunda büyük boşluklar var ve neredeyse üçte ikisi boş. Planlar sütunlara ayrılarak ve puntoları azıcık azaltılarak büyük tasarruflar edilebilir. Bir çok okulun idaresi hem Aylık Planları hem de Günlük Planları (zorunlu olmadığı yazmasına rağmen) çıktı olarak isterken her planın 8-10 sayfa olması hem kafa karışıklığına hem de büyük bir israfa sebep olacaktır.
Alıntı