Öğretmen haberleri ve gelişmelerden hemen haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!
Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli, içinde bulunduğumuz çağı eğitim açısından “Türkiye Yüzyılı” hâline getirecek birçok yenilikçi yaklaşımı içermektedir. Farklılaştırma da bu yaklaşımlardan biridir. Bu yaklaşım, öğretim pratiğinde her öğrencinin eğitimden en iyi şekilde faydalanabilmesi için bireysel ihtiyaçlarına ve özelliklerine duyarlı bir eğitim ortamı oluşturmayı amaçlar. Her öğrenci; fiziksel, sosyal, bilişsel, duygusal ve davranışsal özellikleri; öğrenme yöntemleri, kültürel geçmişleri ve önceki bilgileri bakımından farklılık gösterir. Her öğrencinin bireysel başarıya ulaşması ve öğrenme potansiyelinin üst düzeye çıkarılması uygun eğitim stratejileri ile mümkündür.
Öğrenme sürecinde daha fazla zaman ve tekrara ihtiyaç duyan öğrenciler için yapılan uyarlamaları kapsayan ve Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli içerisinde yer alan farklılaştırmanın destekleme yaklaşımı; öğrencilerin bireysel ihtiyaçlarına ve öğrenme hızlarına uygun olarak içerik, süreç, ürün ve öğrenme ortamını destekleyerek her öğrencinin öğrenme sürecinden en iyi şekilde faydalanmasını hedefler. Öğrencilerin performans yönünden sınıftaki akranlarına yetişebilmelerinin desteklendiği bu yaklaşımda öğretmenler içerik, süreç ve ürün boyutlarını farklılaştırırken öğrencilerin ne öğrendiklerini, nasıl öğrendiklerini ve öğrendiklerini nasıl yansıttıklarını farklı yaklaşımlarla ele alır. Burada amaç, tüm öğrencilerin öğrenmelerine katkı sağlamaktır.
Bu kapsamda Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli’nin uygulanmasında öğretmenlere yol gösterici olması amacıyla Bakanlığımız Ortaöğretim Genel Müdürlüğü ve Özel Eğitim ve Rehberlik Hizmetleri Genel Müdürlüğü tarafından özel eğitim akademisyenleri, alan öğretmenleri, özel eğitim öğretmenleri ve rehber öğretmenlerin katılımlarıyla gerçekleştirilen çalışmalar sonucunda ortaöğretim düzeyinde kaynaştırma/bütünleştirme yoluyla öğrenim gören öğrencilerin branş öğretmenlerine yönelik “Kaynaştırma/Bütünleştirme Yoluyla Eğitim Uygulamaları”na yönelik 12 adet öğretmen rehber kitabı hazırlanmıştır.
9, 10, 11 ve 12. sınıf düzeyinde Türk dili ve edebiyatı, matematik, tarih, coğrafya, felsefe, fizik, kimya, biyoloji ve İngilizce derslerine yönelik hazırlanan bu çalışma ile sınıf içi etkileşimlerin artırılması, iş birliğine dayalı öğrenme ortamlarının oluşturulması ve öğrencilere öz güven kazandırılması planlanmıştır.
Ayrıca her öğrencinin biricik olduğu göz önünde bulundurularak Farklılaştırılmış Öğretim ve Müdahale Stratejileri, Özel Eğitim İhtiyacı Olan Öğrenciler ve Sosyal Kabulü ve Olumlu Sınıf İklimini Sağlama öğretmen rehber kitapları hazırlanmıştır.
Hazırlanan bu kitaplarda ders akışına uygun, farklı öğrenme düzeyindeki öğrencilerin katılabileceği etkinlikler yer almaktadır. Öğrencilerin öngörülebilir öğrenme güçlükleri düşünülerek etkinlikler üzerinde farklılaştırmalar yapılmıştır. Bu farklılaştırmaların uluslararası normlara ve uygulamalara uygun olmasına özen gösterilmiştir. Ayrıca kitaplarda, sosyal kabul, olumlu sınıf iklimi oluşturma ve etkili sınıf yönetimi stratejileri gibi temel konular ele alınmaktadır.
Millî Eğitim Bakanımız Sayın Yusuf Tekin, yeni yayımlanan “Öğretmen Rehber Kitapları”nın derslerde ve öğrenme ortamlarında aktif olarak kullanılmasının önemine vurgu yaparak, bu kaynakları temel alarak öğretmenlerin yeni materyaller üretmelerinin ve bu materyalleri meslektaşlarıyla paylaşmalarının faydalı olacağını belirtti. Gençlerin, öğretmenlerin özverili çalışmaları sayesinde hedeflerine emin adımlarla ilerleyeceğini belirten Bakan Tekin, rehber kitapların eğitimde önemli bir rol oynayacağına inandığını ifade etti. Ayrıca, bu kitapların hazırlanmasında emeği geçen Genel Müdürlüklere, akademisyenlere ve öğretmenlere teşekkürlerini iletti.
OGM Materyal adresinde yayımlanan Kaynaştırma/Bütünleştirme Yoluyla Eğitim Uygulamaları Farklılaştırılmış Öğretim Etkinlikleri Öğretmen Rehber Kitapları’na erişmek için tıklayınız.