Öğretmen haberleri ve gelişmelerden hemen haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!
Yeni öğrendiği bilgileri pekiştirmesi için öğretmeni tarafından verilen alıştırma ödevini yapmak istemeyen çocuğa bunun sebebini sorduğumda “Yapmak istemiyorum çünkü eğlenceli değil” demişti. Değişik zamanlarda farklı çocukların bu cümleyi kurduğuna tanık oldum.
Yapılan hata tam da çocukların kurduğu bu cümlede gözler önüne seriliyor. Örneğin bir saymayı öğretmek için sınıfta çeşit çeşit eğlenceli yöntemler kullanılan süreçten sonra normal bir sayma işlemi çocuk için çok sıkıcı geliyor ve çocuk bunu yapmak istemiyor. Nedenini soruyorsunuz. Cevap hazır: “Eğlenceli değil”.
Terimleri, kavramları çeşit çeşit eğlenceyle öğrenen çocuk, deftere bunların yazılması istendiğinde yazmak istemiyor. Nedenini soruyorsunuz. Cevap hazır: “Eğlenceli değil”
Çocukların kafasında eğlencesiz bir öğrenme de olabileceği algısı yok. Her şeyi eğlenerek öğrenmeye alışan çocuklara, bir kitaptan okuyarak veya araştırarak yeni şeyler öğrenmek veya öğrendiği bilgileri pekiştirecek eğlencesiz alıştırmalar yapmak çok sıkıcı geliyor. Çocuklar bu tür çalışmalara hiç yanaşmıyorlar.
Bu gözlemlerim sonucunda eğitimin eğlenceli hale getirilmesi hususunda gerekli olan dozun aşıldığını düşünmeye başladım. Anasınıfı ve ilkokulda sürekli eğlenerek öğrenen çocuklar ileriki sınıflarda derslerde çok sıkılıyorlar. Dikkatlerini derse veremiyorlar. Kendi başlarına eğlencesiz bir öğrenme etkinliğini yapmada zorlanıyorlar.
Her şeyi eğlendirerek öğrettiğimiz çocukların önüne birkaç yıl sonra onlarca LGS sorusu koyup bunları çöz dediğinizde; çalışma çocuk için tam bir işkenceye dönüşüyor.
Değerli öğretmenlerim,
Özellikle küçük yaşlardaki çocukların derse ilgilerini çekebilmek ve dikkat sürelerini artırmak için zengin yöntemler kullanarak çocukları sıkmadan zaman zaman eğlendirerek ders işlemek elbette doğru bir yaklaşımdır. Ancak öğretilmesi gereken her şeyin bir oyuna dönüştürülerek öğretilmesi yanlıştır.
Çocuğun öğrenme işinin ciddiyetini kavraması ve öğrenmeyi bir eğlence olarak görmemesi gerekir. Bunun için eğlenceli öğretim yöntem ve tekniklerin yanı sıra zaman zaman eğlenceli olmayan yöntem ve teknikler de kullanmalısınız. Hatta bazı konuları özellikle eğlenceli olmayan yöntemlerle öğretme yoluna gitmelisiniz..
Özellikle kendi başlarına öğrenme, bilgilerini pekiştirme konusunda çocuklara yeterlilik kazandırmalısınız. Öğrenme işinin ciddiyetini çocuklara hissettirmelisiniz
Eğitim eğlenceli olabilir ama eğlence değildir.
Doğan Ceylan
Eğitim Müfettişi