Öğretmen haberleri ve gelişmelerden hemen haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!
Alttan dersi olan öğrenciler, yatay geçiş yapabilir mi? Alttan dersi olan üniversite öğrencileri, yatay geçiş yapabiliyor mu? Alttan dersi olmak nedir? Alttan dersi olan öğrenci sınıfta kalır mı? Alttan dersi olan öğrenciler sınıf geçebiliyor mu? Alttan dersi olan öğrencinin yapması gerekenler nelerdir?
Alttan dersi olmak nedir?
Alttan dersi olmak genellikle üniversite hayatında yaşanan bir durumdur. Üniversitelerde, diğer kademelerde olduğu gibi sınıfta kalma yaşanmazken, dersten kalma mantığı vardır.
Üniversitelerde, alttan kalınan dersin verilmesi, zorunludur. Örnek verecek olursak eğer: Mesela 4. sınıfa geçtiniz ancak önceki yıllarda kaldığınız derslerden geçmediniz. Kaldığınız dersleri okul hayatınız bitmeden mutlaka vermek zorundasınız.
Peki Alttan Dersi olan Öğrenci Yatay Geçiş Yapabilir mi?
Öğrencinin genel not ortalamasının 100 üzerinden en az 60 olması gerekir. Bu alt sınır üniversiteler tarafından yükseltilebilir.
Öğrencinin yatay geçiş yapmak istediği programın taban puanına eşit veya yüksek bir puan almış olması gerekir. Bu şart, sadece ÖSYM merkezi yerleştirme puanıyla yapılan yatay geçişler için geçerlidir.
Öğrencinin yatay geçiş yapmak istediği üniversitenin yatay geçiş yönetmeliğinde belirtilen diğer şartları taşıması gerekir. Bu şartlar, üniversiteden üniversiteye değişiklik gösterebilir.
Üniversite Yatay Geçiş Şartları
Yatay geçiş şartlarının yanı sıra, üniversiteler yatay geçiş başvurusunda bulunan öğrencilerin bazı belgelerini de talep edebilmektedir. Bu belgeler genellikle şunlardır:
Öğrenci belgesi
Transkript
Akademik durum belgesi
Nüfus cüzdanı fotokopisi
2 adet fotoğraf
Yatay geçiş başvuruları, üniversitelerin belirlediği tarihler arasında yapılmaktadır. Başvurular, üniversitelerin yatay geçiş yönetmeliğinde belirtilen şekilde yapılmalıdır.