Öğretmen haberleri ve gelişmelerden hemen haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!
EBA Öğretmen Puan Kazanma Yöntemi
Değerli öğretmenlerimiz, aşağıda vereceğimiz yöntemleri kendiniz uygulayarak kolay bir biçimde puan kazanabilirsiniz.
- EBA sistemine her gün giriş yaparak +1 puan kazanırsınız.
- Öğrencileri bireysel olarak incelemek, her öğrenci için sizlere +1 puan kazandırır.
- Üzerinizde bulunan şubelerin raporlarına göz atmak sizlere her şube için 24 saat zaman diliminde +5 puan ilave eder.
- Öğrenci hakkında yorum yapın. Öğrenci hakkında yorum yapmak öğrenci başına size +2 puan kazandırır.
- Raporlara göz atın. Sistemde bulunan şubelerinizin raporlarına göz atın. 24 saat süreyle yenilenmekte olup, sistem size her şube başına +5 puan verecektir
- Görüldüğü üzere yukarıda ki yöntemleri uygulayarak EBA sistemi üzerinden öğretmen puan kazanma yöntemini kazanabilirsiniz.
| |||||||
-Ben 5000 puan yaptım senin puanın kaç?
-Okulda birinciyim.Sen kaçıncısın?
Çalışma gönderiyorsun puanları kazanıyorsun.
-Mustafa öğretmeni geçtim bugün,daha da beni yakalayamaz.
-O bu kadar puanı nasıl yaptı ya.
Bu günlerde okul koridorları,öğretmenler odasında bu tür konuşmaları sıkça duyar olduk.Bunun nedeni Bakanlığın EBA’ya getirmiş olduğu yeni puanlama sistemi.
Daha önceden öğrenciler için oluşturdukları puanlama sistemi,şimdi de öğretmenler için uygulamaya konuldu.Bu sistemle beraber artık öğretmenler EBA’yı ne kadar aktif kullanırlarsa o kadar çok puan kazanacak,okuldaki,belki ileride ilçe,ildeki sıralamasını görebilecektir.EBA’da nasıl daha çok puan kazanabileceğinizi yazının ilerleyen bölümlerinde detaylıca anlatacağım ancak daha önce neden puanlama ve sıralama sistemine geçildiğine değinmek istiyorum.
Puanlama,sıralama,öğrenciler için rozet uygulamasının temelinde yatan teknik ‘eğitimde oyunlaştırma’dır.Kısaca oyunlaştırma,oyunlara ait puan kazanma,seviye atlama,sıralama,rozet gibi unsurların oyun dışı alanlara uygulanıp içsel motivasyon yaratılarak hedef davranışın gerçekleşme oranını artırmaktır.
Oyunların çocuklar üzerindeki büyülü etkisini gören bakanlık oyunlara ait puanlama,sıralama,rozet uygulamalarını EBA’ya entegre etti ve çocukların ilgisini çekmeyi başardı.Öğrenciler EBA’da izlediği her video,çözdüğü her soru,yaptığı her alıştırma ve paylaşım için puanlar alıyor ve bu puanlar ile çeşitli rozetler kazanıyor.Daha çok puan ve rozet kazanmak için de hedef davranışı sürekli tekrarlıyor.Böylece EBA sıkıcı bir platform olmaktan çıkıyor ve çocukların eğlenerek öğrenebilecekleri bir ortama dönüşüyor.
Normalde öğrencilerin eğitim hayatlarında sınavlardan alabilecekleri puan aralığı 0 ile 100 arasındadır.100 alan bir öğrenci bir bakıma doyuma ulaşmış denebilir.Ancak oyunlaştırmada bir puan sınırlaması bulunmamakta,EBA da 100 bin puanı dahi olan öğrenci 100001’i kazanmak için çaba gösterir ve öğrencinin kazanma arzusu sürekli canlı tutulur.
Öğrencilerin sık sık EBA puanları üzerinden birbirleri ile tatlı bir rekabete girdiklerine şahit oluyoruz.Normalde ev ödevi yapmayı sıkıcı bulan öğrenci,EBA üzerinden gönderilen ödevi,puan kazanma arzusuyla,bir an önce yapmakta aşırı istek ve heyecen duyabiliyor.
Benzer sonuçlar acaba yetişkin öğretmenler üzerinde de görülebilir miydi?
Bakanlık aynı puanlama ve sıralama sistemini öğretmenlere de uyguladı ve kendimi bir gece vakti,yatmadan önce EBA’ya girerek puan toplarken buldum.Oyunlaştırma tekniği öğretmenler üzerinde de etki gösterdi ve öğretmenler birbirleri ile tatlı bir rekabete girdi.Puanlama sisteminin doyum noktası yoktu ve sonsuz sayıda puan kazanılabilirdi.Öğretmenin EBA’da her yaptığı aktiviteye sabit aralıklı,değişken oranlı pekiştireç-puan veriliyordu ve böylece öğretmenlerin sıkılıp sistemden çıkmasının önüne geçiliyordu.
Peki kısa zamanda EBA da yüksek puanlar kazanmak için neler gerekiyor?
İşte size püf noktaları.
1-Her gün giriş yapma; ebaya giriş yaptığınız her gün için 1 puan verilir ve evet bu puan çok azdır ve bizi tatmin etmez.
2-Okuldaki tüm şubeleri kendinize ekleyin:bu çok işinize yarayacak.Gruplar-şube ekle sekmesinden okulunuzda olan tüm şubeleri kendinize ekleyin.
3-Raporlar:En çok puanı raporlar sekmesinden kazanacaksınız.Raporlara girin ve kendinize eklemiş olduğunuz okulun tüm şubelerinin çalışma raporlarını görüntüleyin.24 saatte bir her şube için 5 puan kazanırsınız.Ayrıca öğrencileri bireysel olarak incelerseniz her öğrenci için 1 puan kazanırsınız.
4-Çalışma Gönderme; ünitelerde yer alan çalışmaları sınıflarınıza gönderin.Her gönderdiğiniz çalışma için 4 puan alırsınız.
5-Grup Kurma ve Çalışma gönderme:Peki az sınıfa giriyorum,çalışma göndererek fazla puan alamıyorum diyorsanız ne yapmalı?
Grup oluşturacaksınız arkadaşlar.Örneğin 20 kişilik bir sınıfı her gruba 1 kişi koyarak 20 farklı grup oluşturacaksınız.Normalde 1 sınıfa gönderecek olduğunuz çalışmadan toplam 4 puan alacakken,1 sınıfı 20 gruba bölerek 20*4=80 puan kazanacaksınız.
6-Çalışmayı Listeye ekleme:EBA da varolan çalışmaları listeye ekle deyip liste oluşturuyoruz.Oluşturduğumuz her liste için 4 puan
7-Öğrenci portfolyosuna katkı: Öğrencilerin portfolyosuna girip,öğretmen görüşleri sekmesinden öğrenci hakkında görüş bildiriyoruz.Her öğrenci için 2 puan kazanıyoruz.
8-Ders akışları;ders akışı sekmesinden soru oluşturabiliyoruz.Oluşturduğumuz her soru için 5 puan kazanıyoruz.
9-Mesleki Gelişim;Mesleki gelişim sekmesinden var olan gruplara katılıyoruz.Grupta yaptığımız her paylaşım için 4 puan alıyoruz.
Puanlama sisteminin videolu anlatımı için buraya tıklayalım.