Öğretmen haberleri ve gelişmelerden hemen haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!
Ve çılgınca olduğunu düşünüyorsanız, o zaman bu okulu yapan arkadaşın hikayesini duyana kadar bekleyin.
Renkli, kullanılmış plastik kaşıklar ve şişe kapaklarıyla bezenmiş, neredeyse tamamen çöplerden yapılmış bir okulun kapısı. Gerçekte olduğu gibi, gerçek çöp. Hindistan Cevizi Okulu olarak bilinen bu okul, Kamboçya'daki Koh Dach (İpek Adası) üzerindeki Roneah Köyü'nde yer alır ve sosyal ve çevreye duyarlı Ouk Vanday'ın beynidir.
2013 yılında, Vandy okulu inşa etmeye başlamak için otel müdürü görevinden ayrıldı. İlk enkarnasyonunda, hindistancevizi ağaçlarını masa, sandalye ve diğer çalışma materyalleri olarak kullandı - bu yüzden adı.
"Okulu oluşturmaktaki ilk amacım, köydeki savunmasız çocuklara İngilizce ve bilgisayar becerilerini öğrenme fırsatı vermekti çünkü bunu yapma şansı hiç olmadı," dedi.
Ancak Vanday, Phnom Penh'deki her gün ürettiği ve attığı atıkların hacmiyle zaten büyük ölçüde ilgileniyordu, bu yüzden onu toplamaya ve okulunda inşa etmeye başladı. O zamandan beri geriye bakmadı.
DW'ye verdiği demeçte, "Okulu inşa etmek için atıkları kullanıyorum çünkü her yerde bol miktarda var, bulması kolay ve ucuz. Ama daha da önemlisi, öğrencilerimi çöpler ve geri dönüşümün çevreye nasıl yardımcı olabileceği konusunda eğitmek istiyorum."
Eşsiz özellikler
Okulu inşa etmek için kullanılan çöplerin yüzde sekseni kendi öğrencilerinden geliyor çünkü diğer çocukların aksine aylık okul ücretlerini çöplerle ödüyorlar.
Vanday, "Diğer insanlar çöpleri işe yaramaz olarak görüyor, ancak öğrencilerim için bu onların okul ücreti ve okullarının neden yapıldığı şey" dedi. "Faydalarını gördüklerinde, bu genç yaştan itibaren çöplerini sokağa atmamayı öğrenecekler."
Öğrenciler ve öğretmenler daha sonra bu alışılmadık ücreti okula eklemeye devam etmek ve Kamboçya bayrağı, harita, yapay çiçekler ve saksılar ve hatta perdeler gibi süslemeler yapmaya devam etmek için kullanıyorlar.