Öğretmen haberleri ve gelişmelerden hemen haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!
Kur'an-ı Kerim'de Fecr (Sabah) suresi şöyle der: “ On geceye andolsun ”. Bazı kaynaklara göre bu On Geceler Muharrem ayının ilk on gününe işaret etmektedir, ancak daha yaygın olan görüş Zilhicce'nin ilk on gününe işaret ettiği yönündedir.
Zilhicce ayı, kamerî takvimin on ikinci ayıdır. Hac ziyaretinin gerçekleştirildiği zamandır. Hac, İslam'ın beş şartından biridir. Bu ayın birinci gününden onuncu gününe kadar on gece mübarektir. Onuncu gün Kurban Bayramı'nın ilk günüdür. Peygamberimiz (sav) o günlerin önemini şöyle ifade etmektedir: “Bu günler Allah katında en sevaplı günlerdir ve yapılan salih amellerin en kıymetli olduğu günlerdir. Bu on gündeki her gün tutulan oruç, bir yıllık oruca bedeldir. Her gecenin ibâdeti, Kadir gecesindeki tam ibâdet gibidir. ”
Peygamber Efendimiz (s.a.v.)'in eşi Hafsa buyuruyor ki: " Resûlullah şu dört şeyi hiç terk etmezdi: Muharrem ayının onuncu günü orucunu, on günü Zilhicce orucunu, her aydan üç günü orucunu ve sabah namazını iki rekât olarak kılmak. "
Abuddarda Zilhicce'nin bu on gününün önemini şöyle ifade etmektedir: " Zilhicce'nin ilk dokuz gününde oruç tutmak, çok sadaka vermek, çok namaz kılmak ve çok tövbe etmek lâzımdır. bu on günün hayrından ve bereketinden mahrum kalan kimse ”
Kim Zilhicce'nin ilk dokuz gününde oruç tutarsa, bereketli bir hayatla ödüllendirilir; malı bol olur, pek çok beladan kurtulur, bağışlanır; yaptığı iyilikler çokça ödüllendirilecek; ölürken ruhunu kolayca teslim edecek; kabri nurlanacak; sevap terazisi, terazide ağırlaşacak ve Cennette yüksek derecelere kavuşacaktır.
Allah katında Zilhicce'nin on gününde yapılan amellerden daha faziletlisi yoktur. Bu günlerde (Sübhanallah), (Elhamdülillah), (La ilahe illallah) ve (Allahu ekber) gibi Allah'ı çokça zikredin. (Abd b. Humeyd, Müsned, 1-257)
Peygamber Efendimiz (sav), Zilhicce'nin ilk on gününde yapılan iyiliklere 700 kat sevap verileceğini müjdeliyor. O on gün, Allah'ın kendisine bereket verdiği ve Kuran'da üzerine yemin edilen gündür. O günler bize tövbe etme ve kısa sürelerden en iyi şekilde yararlanma fırsatı veriyor. O günlerde Peygamberimiz (sav)'in yaptığı gibi oruç tutmalı, zekat vermeli, Allah'ı zikretmeliyiz.
Bayram günleri oruç tutma konusuna gelince:
Oruç, sabahın ilk ışıklarıyla başlar, gün batımıyla sona erer. Dolayısıyla öğlene kadar beklemekle oruç tutmak mümkün olmaz. Ayrıca o gün oruç tutmak kesinlikle mekruhtur. Kurban etinden yemeğe başlamak da şart değildir.
Kaynak: questionsonislam.com