Vadesiz Mevduata Para Yatırmak Caiz midir?

Öğretmen haberleri ve gelişmelerden hemen haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Böyle bir işlem faiz değildir ve caizdir. Ancak faizle ilgili işlemler yapan firmaları desteklememek için bankalarda para bulundurmamak daha doğru olacaktır.

Zamanımızda Müslümanların faiz ve faizle ilgili işlemler konusunda çok dikkatli olmaları ve bu işe zerre kadar girişmemeleri önemlidir. Çünkü piyasa ve ticaret öyle bir hal almıştır ki faize zorlar ve faizsiz devam edemeyecekleri izlenimini verirler.

İşte böyle bir durumda müminin imanına zarar gelmemesi için dikkatli ve makul davranması çok önemlidir.

Ancak günümüzün ekonomik koşulları ve ilkeleri, tacirleri dolaylı da olsa çıkar ilişkisi kuran şirketlerle karşı karşıya getirmektedir. Ve bu, banka çekleri alıp vermek, borçları tahsil etmek, havale göndermek vb.

Bu durumda henüz vadesi gelmemiş çek veya senedin üzerinde yazılı olan tutardan daha az bir bedelle satılması doğrudan faize iştirak olduğu için caiz değildir. Ancak çek ve senet parasının tahsilinde başka bir yol bulunmadığından veya başka türlü işlem yapmak çok zor olacağından normal işlem masraflarını ödeyerek işlem yapılırsa faize girilmez. Çünkü bunda parayı elde tutmak ve faiz almak gibi bir durum yoktur. Para emirleri için de aynı prensipler geçerlidir. Müşterinin veya borçlunun gönderdiği para bir banka havalesi ile geldiğinde ne müşteri ne de malik hiçbir şekilde faize girmez. Aslında havale vadesinde bildirilir ve sahibi gidip parasını çeker.

Bütün bunlar, hesap açmadan bu tür anlaşmaları yapmak en iyisidir. Küçük bir hesap açmadan ticari işlemler yürümezse, biriken faiz bankaya bırakılacağı için bu, ne kadar az olursa olsun çıkarla ilgili bir kuruluşa destek anlamına gelir. Bankada para bırakmamak en mantıklısı.

Mehmed Paksu İbadet Hayatımız-1

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol

YKS KİTAPLARI Nazilli Haber