Öğretmen haberleri ve gelişmelerden hemen haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!
Şaraptan yapılan sirke caiz midir? Bütün sirkeler helal midir? Buradaki turşu ve mayonezlerde beyaz şarap, kırmızı şarap vs. Gayrimüslim ülkelerde yaşayan Müslümanlar için şüpheli yiyecek ve içeceklerin listesi daha uzundur. Buradaki turşu ve mayonezlerde beyaz şarap, kırmızı şarap vs. Ayrıca tuzla birlikte kullanılırlar. Sirke haram olabilir mi? Ayrıca (gayrimüslimler tarafından üretilen) gazlı içecekler ucuz olduğu için içlerinde alkol kullanabileceklerini düşünerek almıyorum. Ne yapmalıyım? beni bilgilendirir misin
Elma, hurma ve doğal alkol içeren diğer meyveler sirke yapımında kullanılır.
Sirke helal midir?
Oksijenli ortamda sirke bakterileri vasıtasıyla üretilen sirkenin helal olduğu konusunda bütün fıkıh alimleri ittifak etmişlerdir.
Nitekim Resulullah (sav) şöyle buyurmaktadır: "Sirke ne güzel bir katıktır." (Müslim, Sahih, Eşribe 164-169)
Şaraptan elde edilen sirke helal midir?
Haram olan şarabın bekletilerek sirkeye dönüştüğü zaman helal olduğu konusunda fıkıh âlimleri ittifak etmişlerdir. (Vahbe Zuhayli, el-Fıkhul-İslami ve Edillatuhu, III, 541)
Şaraptan insan eli ile elde edilen sirke helal midir?
Şarabın insan eliyle sirke haline getirilmesinin hükmü ve bu sirkenin kullanılmasının caiz olup olmadığı konusunda farklı görüşler vardır:
Hanefi mezhebine göre şaraptan sirke yapmak ve tüketmek caizdir. Bu sirke helal ve temizdir.
Dayandıkları deliller ise şöyledir: "Sirkenizin en hayırlısı, şaraptan ürettiğinizdir." (Beyhaki, es-Sünenü'l-Kübra, VI, 38, no: 11534)
Şafiilere, Hanbelilere ve bazı Malikilere göre şarabın temizliğini yitirdiği için bilinçli müdahale ile sirkeye dönüştürülmesi caiz değildir.
Görüşlerini dayandırdıkları deliller şunlardır:
Hz. Enes b. Malik, Ebû Talha, yetimlere bırakılan şarabı ne yapacağını sorunca, Peygamber (s.a.v.), "Dökün" buyurdu. Ebu Talha, "Ondan sirke çıkarayım mı?" diye sordu. Peygamber (sav), "Hayır!" (Tirmizî, Büyük 58)
Hz. Enes b. Malik, Resulullah (sav)'e şaraptan sirke yapılması caiz midir diye sorulduğunda, Resulullah (sav) "Hayır!" (Müslim, Eşribe 11)
Hz. Ömer, "Şaraptan insan eli ile elde edilen sirke helal değildir. Ancak Cenâb-ı Hak şarabı sirke çevirirse (yani şarap kendiliğinden sirkeye dönüşürse) helal olur" dedi. (Beyhaki, es-Sünenü'l-Kübra, VI, 37, no: 11532)
Bu âlimlere göre şarap, içine ekmek, soğan, maya veya başka bir şey konularak sirke haline getirilirse, o şarap temiz olmaz. Kirliliği devam ediyor. İçine konulan şey de kirlenir. Bu sirke asla temiz olmaz.
Ancak Ebu Hanife, Evzai ve Lays'e göre şarap, biri onu sirke çevirdiğinde temiz olur.
İmam Malik'ten üç rivayet vardır . En sahih olana göre şaraptan sirke yapmak haramdır. Sirkeyi yapan Allah'a isyan etmiş olur. Ancak yapılan sirke temizdir. İkinci görüşe göre haramdır. Şarap sirkeye çevrilince temiz olmaz. Üçüncü görüşe göre ise helal ve temizdir.