Şevval Orucu Kaç Gün Tutulur?

Öğretmen haberleri ve gelişmelerden hemen haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Her kim oruçlu olduğu Ramazan'dan sonra Şevval'de altı gün oruç tutarsa, bütün yılı oruçla geçirmiş gibidir." (Riyad as-Salihin, Cilt.2,S.510,2.)

Üç Ay (Hicret/Mekke'den Medine'ye Hicrete Dayalı Ay Takvimi'nin Receb, Şaban Ramazanı), büyük manevi nimetler ve ödüller zamanıdır. O dönemde ortaya koyduğumuz manevi 'çalışmalar' iç dünyalarımızda özel ufuklar açar. Ancak o aylarda kazanılan manevi terbiye halinin bundan sonra da devam etmesi gerekir. Önümüzdeki üç aya yetişebileceğimize dair bir kesinlik yok.

Her yıl gelip manevi dünyamızı aydınlatan üç ayı geride bırakırken, onların yaşattığı sonsuz saadeti asla unutamayız. Kadir Gecesi'nde ışıl ışıl sokaklardan akan nur selini nasıl unuturuz?

Tüm yıl boyunca iftar sofralarının (gün batımından sonra iftar için yenilen yemeklerin) bereketine hasret kalmıyor muyuz? Sahurda (oruca başlamadan önce yenen yemek) bereketi unutabilir miyiz? Elbette o kutsal hatıraları unutmamız mümkün değil. Özledik ve onları bekliyoruz.

Ancak kesinlikle sade bir bekleyiş ve özlemi yeterli bulmuyoruz, üç ayda ve özellikle Ramazan'da elde ettiğimiz manevi disiplini yıl boyunca sürdürmeye çalışıyoruz. 

Yine de namaz kılar, oruç tutar ve başkalarına yardım ederiz. Allah rızası için malımız, canımız ve dilimiz ile cihat için seferber oluyoruz. Şehvetli duygularımıza ve arzularımıza kulak asmayız. Huzurlu anılarını içimizde sakladığımız kutsal üç ayda edindiğimiz ruhsal aurayı devam ettirmeye çalışıyoruz. 

Hayat sermayesinin sürekli bizden ayrıldığını unutmadan, bir sonraki nura ve barışa ulaşıp ulaşamayacağımızın ümidini ve şüphesini duyarak, ahiret hazırlıklarına devam ediyoruz.

Böylece gelecek yılın mübarek zamanlarına da aynı ruh ve temiz vicdanla kavuşmayı diliyoruz. Bu ruhla hayatımız sürekli bir değişim ve gelişim içindedir. Allah'ın rızasını kazanma yolunda durmadan ilerliyoruz ve bu ilerleme Allah'ın izniyle son nefese kadar devam ediyor.

Şevval Orucu

Ramazan ayından sonra gelen Şevval ayında oruç tutmak bizlere miras kalan güzel bir gelenektir.

Ramazan ayında bir ay oruç tutmaya alışan Müslümanlar, Şevval'de altı gün oruç tutmaya büyük ilgi göstermişler, hatta bu geleneği Teravih (Ramazan'da yatsı namazından sonra kılınan namaz) kadar sıcak bir ilgiyle sürdürmüşlerdir. ). Tabii ki, bu sıcak ilgi zayıf bir temele sahip değil. Nitekim Hz. Muhammed (sav), Şevval orucunun bir yıl oruç tutmuş gibi sevap kazanmaya vesile olacağını ve bu nedenle Ramazan ayında bir ay oruç tutanların, Ramazan orucunu kaçırmak istemediklerini bildirmiştir. Şevval ayında altı gün oruç tutmakla bir yıl oruç tutmanın sevabı. İşte bu konuyla ilgili hadis ve açıklaması:

"Her kim oruçlu olduğu Ramazan'dan sonra Şevval'de altı gün oruç tutarsa, bütün yılı oruçla geçirmiş gibidir." (Riyad as-Salihin, Cilt.2,S.510,2.)

Böylece Ramazan'da bir ay oruç tutup, sonraki Şevval'de altı gün daha oruç tutup orucunu otuz altıya çıkaran kimse, bütün yılı oruçla geçirmiş gibi sevap kazanır.

Âlimlerimiz, 'tüm yılı oruçla geçirmiş gibi sevabı kazanmayı' şöyle açıklamaktadırlar:

Bütün Ramazan orucunu tutan kimse, orucunun her günü için on sevap alırsa, toplamı üç yüz olur. Yine Şevval'deki altı günlük oruç için on sevap ve böylece altmış sevap kazandığında, miktarı üç yüz altmışa yani bir yıla ulaşır. Böylece hadiste işaret edilen noktaya ulaşılmış olur. Bütün yıl oruç tutmuş gibi manevi bir kazanç elde edebilir.

Aslında bu tür manevî meselelerde esas olan, o işi samimiyetle yapmak ve gönülden bir beklenti içinde olmaktır. Bazen öyle oruçlar olabilir ki, oruçlunun kalbinde hissedilen derin ve saf ihlas sebebiyle 360 ​​günün sevabı bir yana, 360 yıllık fazladan orucun sevabı da kişiye kazandırılır. Kim samimiyetle bir şey dilerse, Rabbimiz onu ona verir. Bu bir niyet meselesidir.

Tıpkı, biri uzaklardan bir taşın yanına çok güçlükle getiren, diğeri de aynı güçlükle o taşı oradan kaldıran iki kişinin niyetleri gibi:

Birisi şöyle düşündü:

- Yaşlı bir adam çölün ortasında bineğine binmek isterse, tırmanıp bineğine binebileceği yüksek bir yer yoktur. O halde şu taşı yolun kenarına yuvarlayayım ki, yoldan geçen yaşlılar ve çocuklar, kayaya tırmanarak kolayca bineğine atlasınlar ve böylece onun (ahiret için) mükâfatını kazanırım.

Rabbimiz bu adamdan samimi niyetinden dolayı razı oldu ve ona istediği mükâfatı verdi.

Bu kadar iyi niyetle getirilen taşı öfkeyle yuvarlayıp kaldıran adam şöyle düşündü:

- O taşı buraya getirmek ne kadar yanlış bir fikir. Görünüşe göre körlerin ve karanlıkta bundan habersizlerin taşa takılıp düşebileceklerini düşünmüyordu. Kimse tökezlemesin ve düşmesin diye o taşı buradan kaldırayım ve ödülünü alacağım.

Ve o adam da, taşı oradan kaldırdığı için Allah'ın rızasını kazanmış ve umduğu mükafata kavuşmuştur. Bu iki kişinin her ikisinin de samimi niyetleri vardı.

Ve altı gün sımsıkı bir niyetle oruç tutarsak, niyetimiz ve sadakatimiz uğrunda, Rabbimiz bütün seneyi oruçlu geçirmişiz gibi sevaplar bahşeder, günahlarımızı ve hatalarımızı bağışlar. Rabbimiz'in sınırsız rahmetinin sınırı yoktur. Hiç kimse cimriliğini O'na genişletemez.

Altı gün arayla oruç tutmak farz değildir. Şevval ayında altı gün oruç tutmak yeterlidir.

Ayrıca Ramazanda bazı günler oruç tutamadığı için tazmin edilecek oruçları varsa, kaza oruçlarını tutması daha uygun ve helâldir. Tabii ki bir an önce borçlardan kurtulmak çok uygun. Ancak kaza edilen oruçlara sonradan da niyet edilebilir. Kişiye kalmış. Her iki yola da izin verilir.

Diğer bir husus ise Şevval ayında yani iki bayram arasında (Ramazan ve Kurban Bayramları) nikahın yapılamayacağına dair bir iddianın olmasıdır. Bu batıl iddia etkisini kaybediyor.Âişe (Peygamberimizin eşi) annemizin nikahı Şevval'de, yani iki bayram arasında yapılırdı ve ne uğursuzluk ne de dinî bir sakınca söz konusuydu. Bu yanlış fikir şundan kaynaklanmış olabilir: Bayram Cuma günü ise, o zaman Bayram Namazı ile Cuma Namazı arasındaki vakit, iki bayram namazı arasındaki vakittir (Cuma Müslümanlar tarafından da bayram kabul edildiği için) . Bazı kimselerin, "Evliliklerinizi bu kadar kısa sürede sıkmayın, nikahlarınızı iki bayram namazının dışında kılın" şeklindeki nasihati yanlış anlayıp, bayramlar arası kadar uzun bir süreyi kastettikleri de zannedilebilir. Ramazan ve Kurban Bayramı'nı ve bu yanlış anlaşılmaya neden oldu.

Alıntı: https://questionsonislam.com/content/after-three-months-and-fast-shawwal-1

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol

YKS KİTAPLARI Nazilli Haber