Öğretmen haberleri ve gelişmelerden hemen haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!
Ramazan ayı her yıl ortalama 10-11 gün geriye gelmektedir. Bazı yıllar ise 11 gün de geri geldiği görülmektedir. Bunun esas nedeni ise İslam takivimi ile bizim kullandığımız takvimin farklı olmasıdır.
Bir sene içinde toplam 12 takvim ayı olduğuna göre, bir hicri takvim 12x29.5 = 354 günde sona erer. Miladi yıl 365 gün olduğu için aradaki 11 günlük farktan dolayı, hicri takvim kullanılarak hesaplanan dini günlerimizle her yıl yaklaşık 11 gün daha erken karşılaşmış oluruz
İslam dininde takvim olarak ay takvimi yani hicri takvim kullanılır. Dünya ülkeleri ise güneş takvimini yani miladi takvimi kullanır. Türkiye’de güneş takvimini kullanan ülkeler arasındadır. Ancak bazı islam ülkeleri ay takvini kullanıyor. Günşe takvimini kullanan islam ülkeleri dahi islami konuları ay takvimine göre belirliyor. Ramazan bayramı ve Kurban bayramı bunun en önemli göstergeleridir. Peki bu 10 günlük fark neden yaşanır?
Kabaca söylemek gerekirse ay takvimi yani hicri takvimde bir yıl 354 yada 355 gündür. Ayın hareketlerine göre her yıl değişiklik gösterebiliyor.
Güneş takvimi yani miladi takvime göre ise bir yıl 365 gündür. Dolayısı ile hicri takvim miladi takvimden 10 gün daha azdır. Bu yüzden Ramazan ayı her yıl miladi takvime göre 10 gün geriye gelmektedir.
Eğer bu 10 günlük fark olmasaydı ve miladi takvime göre oruç tutsaydık her yıl aynı tarihler arasında oruç tutuyor olacaktık. Bu durumda sıcak ve soğuk iklimde yaşayanlarda aynı tarihler arasında oruç tutacaktır. Sıcak iklimlerde yaşayanlar çok uzun saatler boyunca oruç tutacak, soğuk iklimde yaşayanlar ise kısa süreler oruç tutacaktı. Ancak ay takvimine göre sürekli 10 gün geri geldiği için adil bir şekilde her iklimde yaşayanlar farklı tarihlerde oruç tutmuş oluyor.