Oruçluyken Önce İftarı mı Açmalı, Yoksa Akşam Namazı mı Kılmalı?

Öğretmen haberleri ve gelişmelerden hemen haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Akşam namazı vakti başlayınca ve yemek hazır olunca akşam yemeğini yemek ve ondan sonra akşam namazını kılmak müstehaptır.

Zira namaz için kalp sükûneti lâzımdır. Sofradaki akşam yemeği, ruhu harekete geçirebilir ve duadaki kalp huzurunu ortadan kaldırabilir. Nitekim Resûlullah (s.a.v.) konu ile ilgili olarak şöyle buyurmuştur:

"Yemek hazır olup sofra kurulunca, akşam namazını kılmadan önce onu yiyin."

Buna benzer bir rivayette şöyle denilmektedir:

"Akşam yemeği için sofra kurulduğunda, akşam namazını kılmadan önce onu yemeye başlayın." [Buhari - Müslim: Enes b. Malik (ra) İslam Fıkhı, Celal Yıldırım]

- Oruçlu, önce iftar mı yemeli, yoksa akşam namazını mı kılmalıdır?

Akşam namazının vaktinin başladığı kesin olarak biliniyorsa, önce hurma yiyerek veya su içerek orucu açmak daha iyidir; sonra akşam namazı kılınır. Akşam yemeğini çabucak yiyip akşam namazını kılmak da uygundur. Ancak iftar sofrasında birkaç çeşit yemek olduğu zaman akşam namazının geç kılınması gerekecektir .

Farzları, farz vakti başladığında kılmak, en faziletlisidir. Bu nedenle akşam namazını oruçtan hemen sonra kılmak daha uygundur.

Ancak yemek hazır iken yemenin mekruh olduğu görüşü de vardır. Yukarıda da belirttiğimiz gibi, bu görüşten maksat, kişinin zihni yemekle meşgul olduğu takdirde namazı gerektiği gibi kılamayacağıdır. Akşam yemeği, akşam namazını çok geciktirmiyorsa yapılması uygundur. Ancak yukarda da belirttiğimiz gibi orucu (bir miktar hurma ve/veya su ile) açmak ve akşam namazını fazla geciktirmemek için akşam namazını kılmak ve namazdan sonra yemek yemek en güzel yoldur. . Böylece Peygamberimiz (sav)'e göre orucunu erken açar ve akşam namazını vaktinde kılar.

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol

YKS KİTAPLARI Nazilli Haber