Oruçluyken İçki Satmak Günah mı?

Öğretmen haberleri ve gelişmelerden hemen haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Alkol satmak orucu bozmaz. Ama oruç tutsun ya da tutmasın, içki satmak İslam'da haramdır.

Yasak sadece içki içmekle sınırlı değildi; Alım satım yani içki ticareti de yasaktı. Peygamberimiz (sav) alkollü içkilerin on yönden lanetlendiğini bildirmiş ve bir hadis-i şerifte şöyle buyurmuştur: « Alkollü içkiler on yönden lanetlenmiştir: İçkinin kendisi, üreticisi, onu üretmek isteyen, satıcı, müşteri, taşıyıcı. , başkalarına yaptıran, içkiden kazandığı parayla geçimini sağlayan, içen ve başkalarına içiren . » İbn Mâce, Eşribe : 6.
Alkollü içki servisi ve satışı yapılan bir yerde çalışmak caiz midir?
Meyhane, meyhane gibi gelirin tamamı alkollü içkilerden elde edilen yerlerde çalışmak caiz değildir. Ancak lokanta, süpermarket gibi caiz malların yanında alkollü içkilerin de satıldığı yerlerin durumu farklıdır.  
Alkollü içki almak, satmak, taşımak ve servis etmek haramdır. Bu nedenle süpermarket ve restoranların bu bölümlerinde çalışmak caiz değildir. Ancak lokantada mutfak gibi diğer kısımlarda çalışmak caizdir. Gelirin tamamının helal (müsaade edilen) mal ve hizmetlerden elde edildiği yerlerde çalışmak daha iyidir.
İslam dini, toplumda yaygın olan bazı kötü karakter ve alışkanlıkları birdenbire ortadan kaldırma yolunu tercih etmemiş, etkilenen insanları belirli bir şekilde evrime yönlendiren asgari düzeyden başlayarak bir yöntem kullanmıştır. Örneğin faiz yasağı, İslam'ın son hükümlerinden biridir. Ticari hayattaki bu yara, Kur'an'ın metoduyla insanlar belli bir seviyeye geldikten sonra kapandı. Kademecilik esas olarak kabul edildi. Tedriciliğin gözlendiği konulardan biri de alkollü içkilerin yasaklanmasıydı. Alkol bir kerede yasaklanmadı; İnsanları yasağa hazır hale getirerek belirli aralıklarla nazil olan üç ayetten sonra yasaklanmıştır. Öyle ki, Müslümanlar alkolün haram olduğunu duyar duymaz, bütün şarap çömleklerini devirip sokağa döktüler. 1
Yasak sadece içki içmekle sınırlı değildi; Alım satım yani içki ticareti de yasaktı. Peygamberimiz (sav) alkollü içkilerin on yönden lanetlendiğini bildirmiş ve bir hadis-i şerifte şöyle buyurmuştur: «Alkollü içkiler on yönden lanetlenmiştir: İçkinin kendisi, üreticisi, onu üretmek isteyen, satıcı, müşteri, taşıyıcı. , başkalarına yaptıran, içkiden kazandığı parayla geçimini sağlayan, onu içen ve başkalarına içirendir. » 2
Alkollü içki servisi yapan restoran, kulüp veya benzeri bir yerin sahibi veya işleten kişi, lanetli insanlardan biridir. Satıcı ve alkolden kazandığı parayla geçimini sağlayan kimse durumundadır. Dolayısıyla böyle bir geçim yolunun tasvip edilmesi mümkün değildir.
Bu konuda Müslüman bir ülkede olmakla gayrimüslim bir ülkede olmak arasında hiçbir fark yoktur. İmam Azam Ebu Hanife'nin gayrimüslim bir ülkede gayrimüslimlere alkollü içki satmanın caiz olduğuna dair bir fetvası (hukuki görüş, bir soruya cevap) olmasına rağmen, öğrencisi İmam Ebu Yusuf, bir Müslüman'ın içki satamayacağını belirtmektedir. Gayrimüslim bir memlekette bile alkollü içki içiyor ve diyor ki: “Müslüman olmak, İslam'ın bütün hükümlerini, nerede olursa olsun kabul etmek demektir. Bir Müslüman İslam'a aykırı bir şey yapamaz. »3 Bu konudaki fetva, İmam Ebu Yusuf'un dediği gibidir. Müslüman, Allah'ın haram kıldığı bir şeyi nerede olursa olsun alıp satamaz. Hüküm Şafi mezhebinde de aynıdır. Haram olan bir şey dünyanın her yerinde haramdır. 
1. Müslim, Müsakat: 67.
2. İbn Mâce, Eşribe: 6.
3. İbn Abidin, Raddu'l-Muhtar, 3:247.
Mehmed PAKSU (HELAL – HARAM)
İslam üzerine sorular

Kaynak: https://questionsonislam.com/question/alcohol

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol

Threads beğeni satın al

backlink Spor haberleri fen bilimleri vozol 10000 Likit

Bosna Hersekde Üniversite Okumak