Ölüm Emrini Kim Nasıl Veriyor?

Öğretmen haberleri ve gelişmelerden hemen haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Her canlının ve hücrenin genetik yapısında bir ölüm programı vardır. Ancak ölüm programı, vadesinden önce etkinleştirilmez. Normal fizyolojik koşullar altında ölüm programı zamanında devreye girer ve ölüm bu programa göre gerçekleşir. Ölüm zamanı her canlıya ve hücreye göre değişir. Canlılarda ölüm programı nasıl etkinleştirilir? Yani ölüm emri hangi nedenlerle veriliyor ve ölüm mekanizması nasıl işletiliyor?

Büyüme faktörlerinin eksikliği, sitokinler (lenfositler tarafından salgılanan monositler, makrofajlar ve hücreler arası iletişim), hücre içi kalsiyum içeriğinde artış, tümör nekroz faktörü (TNF), TGF-B (Dönüştürücü Büyüme Faktörü), DNA hasarı nedeniyle p53 geninin aktivasyonu, Fas/FasL sistemi, viral ve bakteriyel enfeksiyonlar ve glukokortikoidler ölüm emri verme ve ölüm mekanizmasını çalıştırma aracı olarak kullanılmaktadır. 1

Programlanmış hücre ölümünün en belirgin özelliği artan sitoplazma yoğunluğudur. Bununla birlikte, sitoplazmik yoğunluğun arttığı mekanizmalar bilinmemektedir. Sitoplazmadaki kalsiyum miktarı programlanmış ölümden önce artar. Kalsiyum, hücrede, özellikle sinyal iletiminde birçok aktivitede yer alır. Hücre sitoplazmasında artan kalsiyum, endonükleaz ve transglutaminaz gibi bazı sessiz enzimleri aktive eder. Bu enzimlerin aktivasyonu da hücre yapısında değişikliklere neden olur. 2,3,4

Görüldüğü gibi ölüm emrini verenler akılsız ve şuursuz elementler veya moleküllerdir. Örneğin, artan hücre içi kalsiyum içeriğinin, programlanmış ölüm mekanizmasını çalıştırmanın bir nedeni olduğu gösterilmiştir. O zaman akla şu soru gelir: Hücredeki kalsiyum miktarının artmasının sebepleri nelerdir? Sebepler açısından, bu zincirleme ilişkiler daha da uzayacaktır. Bu yüzden bilim ilerledikçe bilinmeyenin miktarı artar.

Burada materyalist evrimcileri yanıltan nokta, Yaradan'ın sebeplere göre hareket etmesidir. Manayı görmezden gelip sadece maddeye bakanlar, mutlaka sadece maddeyi ve sebepleri göreceklerdir; gerçeği göremezler.

Silahla vurularak öldürülen bir insan düşünün. Öldüren, öldürmeyi planlayan ve tetiği çeken kişi, iradesi olan aklı başında bir kişidir. Silah, tetik, barut ve kurşun öldürme sebepleridir. Materyalist evrimciler sadece sebeplere yani akılsız ve şuursuz maddeye bakarlar ve öldürme eylemini maddeye bağlarlar. Ancak hikmetli işler yapan bir varlık hikmetsiz olamaz; bilinçli şeyler yapan bir varlık bilinçsiz olamaz ve doğru kararlar veren bir varlık iradesiz olamaz. Akılsız, şuursuz ve iradesiz maddelerin akıllı, şuurlu ve iradeli işler yaptığını programlanmış hücre ölümünde görmekteyiz. O halde ölüm programını yapan, ölüm programının ne zaman ve nasıl çalıştırılacağına karar veren İlim, Güç ve İradedir. Akılsız ve şuursuz olan mesele sadece bir sebep veya bir memurdur.

1.King KL ve CidlowskiJ.A., Annual Review of Physiology, 1 998, 60, 601-17.
2.Mason RS, Kanser 1999, 85, 2093-102.
3.Wyllie AH, Cancer Metastas Rev., 1992, 11, 95-103.
4.Öniz H., SSKTepecik Hast. Derg, 2004, 14 (1), 1-20.

İslam üzerine sorular

Alıntı: https://questionsonislam.com/question/who-gives-death-order-and-how

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol

Threads beğeni satın al

backlink Spor haberleri fen bilimleri vozol 10000 Likit

Bosna Hersekde Üniversite Okumak